Η χρήσιμη… διάλυση της αυταπάτης*

 

1. Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που ο Άλαν Τούρινγκ αποκωδικοποίησε τη γερμανική κρυπτογραφική συσκευή Enigma, σπάζοντας τους στρατιωτικούς κώδικες των Γερμανών και, με λίγα λόγια, οποιοδήποτε κωδικό.

Εφαρμόζοντας τις απλές αρχές του Άλαν Τούρινγκ, το Wikileaks αποκωδικοποιεί τα κλειδιά που φυλάνε τα μυστικά: οι κρυφοί λογαριασμοί, μαζί με τις απροσπέλαστες αλληλουχίες που χρησιμεύουν για να μεταφερθούν, περνάνε στη δημόσια σφαίρα. Έρχονται στο φως περιουσιακά στοιχεία δικαιούχων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επενδυθεί σε εισαγωγές-φαντάσματα, και εκείνων που τους τα χορήγησαν. Αποκαλύφθηκαν τα ίχνη του λεγόμενου «Κινέζικου Ταμείου», το ρεπερτόριο των εταιριών-φάντασμα, o μηχανισμός του λαθρεμπορίου των εξορύξεων, τα ποσά των εισφορών για τις προεκλογικές εκστρατείες και τα μερίδια των αφεντικών της διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων. Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν, και μαζί μ’ αυτά η ηλεκτρονική διεύθυνση μιας σταρ, το νούμερο του κινητού ενός κατασκόπου, η ερωτική φωλιά κάποιων απίστων, το αρχείο παιδόφιλων, τα μολυσματικά συστατικά όλων των προϊόντων. Ακόμη, αποκαλύφθηκαν χημικά, βιολογικά, ατομικά και ψυχολογικά όπλα, μαζί με τα κλειδιά για την απενεργοποίησή τους, μαζί με την αλήθεια για κάποιες προβοκατόρικες επιθέσεις. Οι αριθμοί που αρθρώνουν ή εξαρθρώνουν την εξουσία πέφτουν στα χέρια του καθενός, τα πέπλα σκίζονται, διαλύονται τα παραπλανητικά σύννεφα, οι τοίχοι πέφτουν, πέφτουν οι μάσκες και τα τείχη, και η ανθρωπότητα μένει γυμνή. Αληθινά πληγωμένος, πνέει τα λοίσθια ο μοναδικός τύραννος: το μυστικό.

2. Μέσα από τη διαρροή πληροφοριών φιλτράρεται, επίσης, το λογικό πρόγραμμα που αναλύει τον ειρμό των όλων μηνυμάτων: θρησκευτικών, φιλοσοφικών, πολιτικών, ιστορικών, αισθητικών ή ηθικών. Ο Γκέντελ δήλωνε ότι δεν υπάρχει σύστημα χωρίς αντιφάσεις. Μπορεί λοιπόν κανείς να φανταστεί αυτό που κάνει το πρόγραμμα με καταφάσεις που δεν είναι ακριβώς συστήματα, αλλά δοκιμαστικές βολές, προπετάσματα καπνού, υποβολιμαία ψέματα, ύπνος της λογικής ή αστικοί μύθοι… Σε λίγα δευτερόλεπτα η μαριονέτα μένει χωρίς κεφάλι και, πολύ περισσότερο, δεν επιβιώνουν πεποιθήσεις, βεβαιότητες, εμπιστοσύνη, πίστη, ούτε υπερδομές ούτε υποδομές ούτε δομές.

3. Το υλικό που πλημμυρίζει τα δίκτυα και τα μέσα που υπάρχουν ή θα υπάρξουν, υπόκειται στο πρόγραμμα που ανιχνεύει το ψέμα στους παλμούς, στην κατεύθυνση της ματιάς, στις συσπάσεις της κόρης του ματιού, στην κομμένη αναπνοή, στις καταπιεσμένες μικροχειρονομίες ή ακόμη στις δομές του λόγου, στους δισταγμούς, στις περιφράσεις, στις εμφάσεις, στις επαναλήψεις, δηλαδή σε όλα όσα διαλύουν την αξιοπιστία της αυτοκρατορίας της μυθομανίας.

4. Η πιο χρήσιμη από τις απάτες που διαλύονται είναι αυτή της αυταπάτης. Περιτριγυριζόμαστε από κινητά, υπολογιστές, κοινωνικά δίκτυα που μας γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Μάταια θα προσπαθήσουμε να φανούμε ταπεινοί εάν το Εγώ είναι το μόνο υποκείμενο του λόγου μας, ούτε πιστοί από τη στιγμή που το GPS μας εντοπίζει στα μοτέλ, ούτε συνεπείς όταν λέμε πότε το ένα και πότε το άλλο. Πλέον δεν έχουμε βιογραφίες, αλλά καταναλωτικές συνήθειες που καταχωρούνται σε πιστωτικές κάρτες. Η ανάλυση των ονείρων, των αποτυχιών, το συνεχές ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που πραγματοποιούν κινητά και μικρόφωνα, τα οποία ενισχύουν και καταγράφουν τον εσωτερικό μονόλογο που ασυναίσθητα προφέρουμε, αποκαλύπτουν τον τρόμο αυτού που σκεφτόμαστε, δηλαδή, αυτού που είμαστε.

5. Βουνά από αδιάσειστα δεδομένα αποκαλύπτουν την απάτη των επαγγελμάτων, τη σπέκουλα των συναισθημάτων, την αμοιβαία φάρσα του πολιτισμού. Ιχνηλατείται η διαδρομή κάθε νομίσματος και η προέλευση και ο προορισμός αυτού που το αγοράζει και αυτού που το πουλάει. Αποκαλύπτεται η εξίσωση που δείχνει ότι το ποσοστό του κέρδους είναι ευθέως ανάλογο με τη χυδαιότητα, και ότι η υπερβολική πληροφορία καταστρέφει το νόημα. Η γνώση της διαμόρφωσης όλων ισοδυναμεί με τη γνώση του τέλους τους. Η ασφυξία του ανθρώπινου άγχους έχει ως αντικείμενο την προσπάθεια να αγνοηθεί αυτό το σχήμα.

6. Το να γνωρίζεις το τέλος ισοδυναμεί με την άφιξή του.

 

* Άρθρο του Βενεζουελάνου διανοούμενου και ακτιβιστή Λουίς Μπρίτο Γκαρσία που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο μπλογκ του (luisbrittogarcia.blogspot.gr). Ο Λουίς Μπρίτο Γκαρσίαθα βρεθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα στα πλαίσια του Resistance Festival.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!