Ποια είναι η Άντα;

Η Άντα του τίτλου του νέου μυθιστορήματος του Antoine Bello που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Δημήτρη Δημακόπουλου, είναι ένα λογισμικό.

Ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε με σκοπό να γράψει ένα best seller ροζ λογοτεχνίας, αλλά το… έσκασε! Ο Φρανκ Λόγκαν, αστυνομικός παλαιάς κοπής αναλαμβάνει να τη βρει για λογαριασμό της εταιρίας Turing. Στην πορεία θα ανακαλύψει όχι μόνο πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αλλά και ότι η Άντα έχει πολλά αδερφάκια, προορισμένα να αντικαταστήσουν δημοσιογράφους, αθλητικούς σχολιαστές, μπλόγκερ, συγγραφείς λόγων πολιτικών κ.ά. Μοιάζει με δυστοπία, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που σχεδόν συμβαίνει σήμερα. Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά για τι μιλάει αφού δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της πληροφορικής και του Ίντερνετ. Η Άντα έχει άραγε συνείδηση; Αυτό είναι ένα πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, κάτι που συζητιέται έντονα από την εποχή του Blade Runner και των αναζητήσεων του Φίλιπ Ντικ ή άλλων συγγραφέων που ασχολήθηκαν με την επιστημονική φαντασία.

Ο Bello, όμως, προχωρά αυτήν τη λογική και, με βάση και τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας, μας βοηθά να ρίξουμε μια ματιά σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο απορροφάται από το διαδίκτυο. Μπορεί να μην γράφουν μηχανές τα κείμενα που κυκλοφορούν, αλλά είναι σαν να τα γράφουν. Αντιγράφοντας όλοι την ίδια είδηση, ή «είδηση», που ξεκινά από μια πηγή, δεν κάνουν τίποτε άλλο από μια μηχανική αναπαραγωγή, χωρίς συνήθως να διασταυρώνεται η ακρίβεια των πληροφοριών.

Όσο για τη ροζ λογοτεχνία, δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο να μπορέσει μια μηχανή που θα καταχωρήσει τις βασικές συνταγές να γράψει κι ένα βιβλίο που δεν θα διαφέρει ριζικά από πολλά ευπώλητα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Για να μη μιλήσω για τους λόγους των πολιτικών…

Το άλλο ζήτημα που θέτει ο συγγραφέας δραματικά, είναι η παρακολούθηση/εξαφάνιση του ιδιωτικού. Με τη θέλησή μας (;) έχουμε ανοίξει την κερκόπορτα παρέχοντας κάθε είδους πληροφορίες. Και η εξέλιξη μοιάζει μη αναστρέψιμη. Μπορούμε άραγε να αντισταθούμε;

Ο συγγραφέας μοιάζει απαισιόδοξος. Το μέλλον, που είναι ήδη εδώ, προσωπικά με τρομάζει. Αυτά τα δάκτυλα που κινούνται πυρετωδώς πάνω σε οθόνες αφής, από όλο και νεότερες ηλικίες με ανατριχιάζουν. Όλοι κοιτάζουν χλευαστικά το παλιού τύπου κινητό μου τηλέφωνο. Όπως ο αστυνομικός της ιστορίας, μοιάζει να είμαι υποχρεωμένος κι εγώ να πάρω στα χέρια μου τη μαγική συσκευή. Να γίνω μέρος του παρόντος.

Όμως έχουμε όλο αυτό το παλιό μας χάρτινο οπλοστάσιο για να αντισταθούμε.

Ο Μάο κάποτε είχε υποτιμήσει την «Χάρτινη Τίγρη», που όμως φαίνεται να βγαίνει –προς το πάρον– νικήτρια. Έτσι κι οι τεχνικοί της εξουσίας. Καταδικασμένοι ίσως, κάποτε να νικηθούν από το χαρτί που υποτιμούν. Και μυθιστορήματα σαν την Άντα βοηθούν όλους εμάς να αφυπνιστούμε.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πόσο συναρπαστικό και γεμάτο ανατροπές είναι αυτό το πρωτότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι εκδόσεις Πόλις είναι ένα από τα αναχώματα έναντι του εφιάλτη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο

Στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, η Λέσβος έρχεται στην Αθήνα. 10 σύλλογοι του νησιού με έδρα την Αθήνα, διοργανώνουν ένα διήμερο με πλούσιες εκδηλώσεις στην παραλία του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο με τον τίτλο Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο.

Την Κυριακή θα προβληθούν βίντεο από το νησί, ενώ ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νικόλαος Ζούρος θα μιλήσει με θέμα «Εναλλακτικός Τουρισμός και Δραστηριότητες στη Λέσβο – Γεωπάρκο UNESCO».

Θα συμμετέχουν επίσης, η βραβευμένη παιδική – νεανική χορωδία Καλλιτεχνήματα υπό την διεύθυνση της Μ. Μιχαλοπούλου, 4 παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα (Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, Σύλλογος των Απανταχού Βατουσαίων «Η Κοίμησις της Θεοτόκου», Παλλεσβιακή Ένωση Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας «Μνήμες Παράδοσης») με 80 χορευτές και παραδοσιακή ορχήστρα με τους Βαγγέλη Σαραντίδη, Παναγιώτη Βέργο, Κώστα Καλδέλη, Ηλία Μαυρίκη, Αντώνη Κεραμυδά, Ιγνάτιο Συμενή, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η Δημοσιογράφος Αντιόπη Σωτηρίου.

Τη Δευτέρα η Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αγλαΐα Αρχοντίδου, θα μιλήσει με θέμα «Λέσβος-Ιμέρτη», θα γίνει παρουσίαση της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας της Λέσβου, ενώ ο Μυτιληνιός Σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης θα πραγματοποιήσει γαστρονομικές δημιουργίες. Θα υπάρχουν περίπτερα συλλόγων και παραγωγών της Λέσβου με κεράσματα για το κοινό, ενώ θα συμμετέχει και το νεανικό μουσικό σχήμα με τους Μάριο Ανριτάμπλ Τοπ, Χρήστο Κυριαζή και Νίκο Χριστόπουλο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!