Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου φιλόσοφου και πολιτικού Φρανσίσκο ντε Μιράντα, οργανώνει ψηφιακή έκθεση πολυμέσων με τίτλο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο πρώτος λατινοαμερικάνος στην Ελλάδα» στο κτίριο της (Χάρητος 6, Κολωνάκι, Αθήνα).

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει την εξαιρετική πνευματική και γεωγραφική περιοδεία που πραγματοποίησε ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος θεωρείται «Πρόδρομος της Αμερικανικής Χειραφέτησης», στα ελληνικά εδάφη το 1786. Η περιοδεία αυτή τον ενέπνευσε στη δημιουργία του σχεδίου του για την Απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό αποικιακό ζυγό.

Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Καράκας και έχοντας διαβάσει πληθώρα έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο Μιράντα, ως φιλόσοφος και πολιτικός, ποτέ δεν έπαψε να αναφέρεται στην Ιστορία της Ελλάδας. Η σκέψη του ήταν εμποτισμένη με αρχαιοελληνικές αναφορές και γνωμικά.

Ένας διαδραστικός ψηφιακός χάρτης υψηλής ευκρίνειας θα απεικονίζει όλη την ιστορική διαδρομή του Μιράντα στην Ελλάδα, με λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε στάση του, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα υπήρξε ο πρώτος Λατινοαμερικανός που επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!