Οι νέες διαρροές απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ, αρχικά στο τσατ ενός… βιντεοπαιχνιδιού (παγκόσμια πρωτιά!), θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Διότι άλλο είναι η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον δεν ορρωδεί προ ουδενός, κι άλλο η χειροπιαστή επιβεβαίωσή της. Μετά τα Wikileaks, που αποκάλυψαν σωρεία εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ (και γι’ αυτό ο Τζούλιαν Ασάνζ οδηγείται μεθοδικά σε φυσική εξόντωση), οι τωρινές διαρροές είναι οι πιο οδυνηρές για την Ουάσιγκτον. Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει είναι αληθινά, και οι αρχικές προσπάθειες των Δυτικών ΜΜΕ να πουλήσουν το παραμύθι του Λευκού Οίκου ότι πρόκειται για πλαστά κατέρρευσαν σε χρόνο μηδέν (κάποια έγγραφα «πειράχτηκαν» από ανθρώπους που τα αναπαρήγαγαν μετά την αρχική διαρροή, αλλά η γνησιότητα των πρωτότυπων έχει επιβεβαιωθεί).

Τι αποκαλύπτεται; Σωρεία πληροφοριών και εκτιμήσεων όλων σχεδόν των βορειοαμερικανικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων μερικών από τις λιγότερο γνωστές: από τη CIA και την NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) ως το NRO (Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης), την NGIA (Εθνική Υπηρεσία Γεωδιαστημικών Πληροφοριών), το INR (Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας, Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και την DIA (Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, Πεντάγωνο). Στις διαρροές συγκαταλέγονται:

  • Εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγείται σε αδιέξοδο, και αποκάλυψη συγκεκριμένων τρόπων που οι ΗΠΑ αποκτούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων με πράκτορες σε κομβικά πόστα της ρωσικής κυβέρνησης και του στρατιωτικού επιτελείου (ήδη η Μόσχα έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, και Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα εξοντωθεί το μεγαλύτερο μέρος των «πηγών» τους στη Ρωσία).
  • Καταγραφές στενής παρακολούθησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (π.χ. τηλεφωνικής συνομιλίας του με τη βοηθό του, στην οποία δηλώνει αποστροφή για την έκκληση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παράγει η Ευρώπη περισσότερα όπλα και πυρομαχικά), και συμπεράσματα ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία» και «δεν διστάζει να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα προκειμένου να διασφαλίσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας». Οι πρώτες αντιδράσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ προμηνύουν δύσκολες μέρες για την αμερικανική διπλωματία…
  • Άκρως απόρρητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι ειδικές δυνάμεις ΝΑΤΟϊκών χωρών ήδη συμμετέχουν άμεσα στις μάχες στην Ουκρανία (παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία για μονάδες με 50 Βρετανούς κομάντος, 17 Λετονούς, 15 Γάλλους, 14 Αμερικανούς κ.ο.κ.). Διαψεύδεται έτσι το Δυτικό αφήγημα ότι το ΝΑΤΟ «απλώς» παρέχει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.
  • Αποτελέσματα παρακολουθήσεων στενών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλοί πίεσης για την αλλαγή της στάσης τους (π.χ. πίεση στο Ισραήλ να εξοπλίσει την Ουκρανία).
  • Έκθεση που αποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί (και όχι οι Ρώσοι) παρενέβησαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, παρέχοντας στον Τραμπ αρνητικές πληροφορίες για την Κλίντον, με αντάλλαγμα την υπόσχεσή του ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (όπως κι έγινε). Αυτό ήταν γνωστό εξαρχής, αλλά συγκαλύφθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα, ενόσω οι διαρροές συνεχίζονται. Την Τρίτη ο Τζον Κίρμπι, μιλώντας εξ ονόματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάλεσε τα ΜΜΕ να μην αναπαράγουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, λέγοντας ότι… «δεν προορίζονταν για δημόσια κατανάλωση». Αλλά είναι αργά πια για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!