Εντύπωση προξένησε σε αρκετούς η κίνηση της ιστορικής εφημερίδας να κυκλοφορήσει σήμερα με ένθετο το έργο του Λένιν «Ο αριστερισμός, παιδική αρρώστια του Κομμουνισμού». Για όσους όμως γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται για έκπληξη.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, έχει αναπτυχθεί έντονη πολεμική για μια σειρά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι τελευταία θυελλώδεις, με τα φλέγοντα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης να ανεβάζουν τη θερμοκρασία στα ύψη.

Δεν είναι λίγοι οι δογματικοί που, αγνοώντας μάλλον τη διδασκαλία του Λένιν, αμφισβητούν την εναλλαγή μορφών πάλης. Για παράδειγμα, η εναλλαγή του τρίτου Μνημονίου με το μπαράζ επαναστατικών μέτρων που ακολούθησε στη συνέχεια, έχει μπερδέψει πολλούς. Μια βουτιά στη λενινιστική θεωρεία θα τους συνεφέρει, λένε οι «σκληροί» του κόμματος.

Άλλο θέμα που καίει, οι συμμαχίες. Πολλοί μεμψιμοιρούν για τις συνεργασίες με παράγοντες του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος, όπως οι Κουβέλης, Θεοχαρόπουλος, Ρεπούση, αλλά και με «προδότες της τάξης τους», όπως ο Πέτρος Κόκκαλης.

Βέβαια, οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι ο Π. Κόκκαλης, έχοντας μεγαλώσει σε επαναστατικό περιβάλλον από μικρός χωρίς πατέρα, μελέτησε τον μαρξισμό – λενινισμό και είναι σήμερα από τα ριζοσπαστικότερα στοιχεία που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εναλλαγή νόμιμης και παράνομης δουλειάς: Ένα ακόμα θέμα που πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Πώς περνάς από την παράνομη δραστηριότητα (Καλογρίτσας, Πετσίτης κ.λπ.) σε νόμιμες μορφές πάλης; Σε ποια κατηγορία κατατάσσεται η off shore; Δεν είναι μια σύγχρονη υβριδική μέθοδος πάλης που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι επαναστάτες;

Άλλο θέμα, οι μικροϊδιοκτήτες και ο ρόλος τους. Ο Λένιν είναι καθαρός στον «Αριστερισμό». Δεν πάμε να εξαφανίσουμε τους μικροαστούς όπως κάνουμε με τη μεγαλοαστική τάξη. Κι όμως η αριστερίστικη πτέρυγα (Τσακαλώτος κ.λπ.) φαίνεται να έχει ξεφύγει και κοντεύει να εξοντώσει οριστικά τους μικροϊδιοκτήτες στη χώρα, κάτι που φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις στους πιο μετριοπαθείς.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η Αυγή δεν θα σταματήσει στον «Αριστερισμό». Ο «σκληρός» Άγγελος Τσέκερης, αταλάντευτα πιστός στη θεωρία των Λένιν, Στάλιν και ακραιφνής υπερασπιστής των κομμουνιστών της Τασκένδης, έχει αναλάβει τη συνέχιση του εγχειρήματος.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το έργο του Λένιν «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» με εισαγωγή του διεθνιστή επαναστάτη Τζέφρι Πάιατ, ενώ μέσα στο καλοκαίρι ένθετο θα γίνει και το «Κράτος και Επανάσταση», αφού ο «μαρασμός του κράτους» που εισηγείται ο Λένιν αναμένεται να είναι μόνιμο θέμα συζήτησης στην Ελλάδα για τα επόμενα 99 χρόνια.

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!