του Θεόδωρου Συμεωνίδη*

Την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ). Έπειτα από επτά χρόνια μνημονίων και επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, οι «υπερασπιστές» τους βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο κυβέρνησης-Ν.Δ.-Ε.Ε. Από καιρό ο χώρος της παροχής νομικών υπηρεσιών έχει κριθεί επικερδής για το κεφάλαιο και επιδιώκεται η άλωση και αυτού του χώρου από δικηγορικές εταιρείες ενώ επιδιώκεται και η «ιδιωτικοποίηση» της δικαιοσύνης με τον λεγόμενο θεσμό της «διαμεσολάβησης».

Ήδη (και αυτό συνέβαινε και προ μνημονίων) η απασχόληση μισθωτών δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες χαρακτηρίζονταν από εξαντλητικά ωράρια (10 ωρα και 12 ωρα), χαμηλές αμοιβές (παρά την παλαιότερη απόφαση του ΔΣΑ για μίνιμουμ αμοιβή 850 ευρώ του μισθωτού συνεργάτη), και από ευρύ αντικείμενο εργασιών που μπορεί να φτάνει έως και την πληρωμή λογαριασμών κ.α. ενώ οι ασκούμενοι ίσως είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Και ενώ από το έτος 2010 επιβλήθηκε ΦΠΑ (αρχικά 23% και πλέον 24%), η φορομπηχτική πολιτική και τα ασφαλιστικά λεηλατούν το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και ωθεί ένα μέρος αυτών στην έξοδο από τη δικηγορία. Οι δε γραφειοκρατικές ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων (και του ΔΣΑ) εφαρμόζουν πιστά τα μνημόνια αποφεύγοντας συνειδητά κάθε συλλογική διαδικασία που θα αμφισβητούσε τις επιλογές τους. Και σε αυτές τις εκλογές δεσπόζει ο τεχνοκρατισμός: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλληλοδιαπλέκονται σε διάφορα ψηφοδέλτια ενώ οι «προτάσεις του» είναι μόνο για προεκλογική κατανάλωση. Μετά τις εκλογές θα καταλάβουν τις καρέκλες τους και θα εμποδίσουν κάθε συλλογική και αγωνιστική διεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο και προφανώς σε ευθεία αντιπαράθεση με τη γραφειοκρατική ηγεσία του ΔΣΑ και τις πολιτικές που υπηρετεί, παρεμβαίνει και η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές του ΔΣΑ θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της τον μισθωτό συνεργάτη και τον αυτοαπασχολούμενο από τη μία, και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού από την άλλη, σε ρήξη με τις πολιτικές κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΟΝΕ για την ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής τους και την συλλογική διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία και στη ζωή. Ο δρόμος του συλλογικού αγώνα με τους εργαζομένους και όλο το λαό είναι ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.

Άλλωστε, όπως είπε και ένας γάλλος ποιητής «αν θες τα όνειρά σου να γίνουν πραγματικότητα, τότε ξύπνα»…

 

* Ο Θεόδωρος Συμεωνίδης είναι υποψήφιος στις εκλογές του ΔΣΑ με το Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο / Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!