Επικοινωνιακά παιχνίδια με φόντο το Προσφυγικό

του Σπύρου Παναγιώτου

Διήμερο υποκρισίας αποδείχθηκε η επίσκεψη Σουλτς και οι περιοδείες του σε Αθήνα και Μυτιλήνη, με τη συνοδεία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών. Τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο ανεβαίνει δραματικά και ανθρώπινα καραβάνια δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην πορεία τους προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν βρήκαν τίποτα να πουν για τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Δεν ειπώθηκε κουβέντα για τη συμμετοχή της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στη Συρία, για τις συνθήκες χάους σε Ιράκ, Αφγανιστάν, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση που ανατινάζει ολόκληρες χώρες, σε Μ. Ανατολή και Αφρική…

Τους ήταν αρκετό να στήσουν μια απίστευτη φιέστα στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, παρουσιάζοντας σαν επίτευγμα τη μετεγκατάσταση 30 προσφύγων στο Λουξεμβούργο. «Ξέχασαν» ότι από το συνολικό πρόγραμμα που προβλέπει μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 116. Οι 30 από την Ελλάδα και οι 86 από την Ιταλία, με προορισμό τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, μόνο δεκαπέντε χώρες έχουν προσφέρει καταλύματα για τη μετεγκατάσταση 2.314 ανθρώπων.

Αποφεύγοντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων της Μυτιλήνης και διαλέγοντας μια διαδρομή μακριά από τους δεκάδες-χιλιάδες πρόσφυγες, ο Μ. Σουλτς αρκέστηκε να διαπιστώσει την πρόοδο στο «πώς οργανώνεται η καταγραφή των μεταναστών και πώς προχωρούν τα hot spots». Το πρόβλημα των Ευρωπαίων ιθυνόντων δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της καταγραφής τους στα ελληνικά νησιά. Οι δύο πολιτικοί, μάλιστα, δεν δίστασαν να χρεώσουν στην ΠΝΟ την ευθύνη για τη δημιουργία «ασφυκτικής κατάστασης» στο νησί.

 

Μετράνε κέρδη

Και ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία συνεχίζονται και οι στρατιές ξεριζωμένων δεν έχουν τελειωμό, οι ιθύνοντες της Ε.Ε. μετρούν κέρδη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι αφίξεις το 2015 θα αγγίξουν το 1 εκατομμύριο, το 2016 θα φθάσουν το 1,5 εκατ., ενώ ο αριθμός προσφύγων θα μειωθεί στις 500.000 το 2017. Αυτά τα περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα σημάνουν αύξηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έγινε πιο συγκεκριμένος: «Θα υπάρξει ένας μικρός, αλλά θετικός αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ε.Ε.» που «θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,2-0,3% το 2017».

Οι Γερμανοί, γίνονται πιο κυνικοί. Ο Μ. Φράτσερ πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών προβλέπει ότι σε πέντε με επτά χρόνια ένας πρόσφυγας θα προσφέρει στη Γερμανία περισσότερα από όσα κοστίζει. «Αρχικά, μόλις 250.000 πρόσφυγες θα μπουν του χρόνου στην αγορά εργασίας. Με δεδομένο ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 6% και οι κενές θέσεις εργασίας πάνω από 600.000, αυτό είναι διαχειρίσιμο. Εξάλλου, η οικονομική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι και στο παρελθόν τα μεταναστευτικά κύματα είχαν πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίες και στους μισθούς», σημειώνει ο Φράτσερ, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων στη Γερμανία. Οι εκτιμήσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου αποκαλύπτουν το σχέδιο του Βερολίνου να πραγματοποιήσει «διαλογή» μεταξύ των προσφύγων που είναι καταρτισμένοι και παραγωγικοί, ενώ οι υπόλοιποι θα προωθηθούν σε ρευστοποιημένες χώρες υποδοχής. Σε αυτή τη λογική ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, επανέφερε το θέμα της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.

 

Αποδοκιμασίες και στο Γαλάτσι

Επιτηδευμένη ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς και στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου συνοδευόμενος από υπουργούς. Ήρθε, μάλιστα, αντιμέτωπος με διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει την είσοδο, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. Όμως και μέσα στις εγκαταστάσεις τον περίμενε άλλη ομάδα διαδηλωτών που φώναξαν συνθήματα, παρά την προσπάθεια των ΜΑΤ να τους αποτρέψουν.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την αίθουσα φιλοξενίας των προσφύγων, προσπαθώντας να δείξει ένα φιλικό πρόσωπο προς τα θύματα των πολιτικών που εκφράζει.

Παρέμβαση διαμαρτυρίας έγινε και από το Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής Κίνησης Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι, Άρη Παπαδοκωστόπουλο ο οποίος κατήγγειλε τις πολιτικές της Ε.Ε. που με τους πολέμους ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς και γεμίζουν τις θάλασσες με νεκρούς.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!