του Τόμας Φάτσι*

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκθεση στην οποία υποστηρίζει ότι «μια σειρά ρωσικοί οικονομικοί, χρηματοοικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, όχι άμεσα, αλλά πιθανότατα σε συντομότερο χρονοδιάγραμμα από αυτό που ορισμένοι δυτικοί αναλυτές είχαν αρχικά υπολογίσει». Μια πιο προσεκτική ματιά στην εν λόγω έκθεση, ωστόσο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους ισχυρισμούς της. Δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα σε αυτήν που να υποδηλώνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, εκτός από αυθαίρετα συμπεράσματα και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Τούτων λεχθέντων, φυσικά και η Ρωσία «προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», δεδομένου ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί σε μαζική στρατιωτική κλιμάκωση εναντίον της Ρωσίας, και δημιουργούν σκόπιμα συνθήκες που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε σύγκρουση με τη Ρωσία – όπως έκαναν στην Ουκρανία, αλλά πλέον σε ηπειρωτική κλίμακα. Το σίγουρο είναι πως οι παραπάνω ισχυρισμοί σαφώς αποτελούν κομμάτι μιας μαζικής δυτικής προπαγανδιστικής εκστρατείας, που αποσκοπεί να πείσει τους πληθυσμούς των χωρών του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία σχεδιάζει σύντομα να βαδίσει σε όλη την Ευρώπη. Έτσι επιδιώκεται να δικαιολογηθεί η ανοιχτή στρατιωτική ενδυνάμωση (περισσότερο ζεστό χρήμα στις τσέπες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος) και η ευρύτερη στρατιωτικοποίηση των κοινωνιών (δηλαδή η καταστολή της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα). Και, όταν πράγματι ξεσπάσει πόλεμος, να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι αθώα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας – κι όχι θύματα των δικών τους πολεμοκάπηλων ελίτ.

Το ποιόν του ISW

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ISW βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ISW έχει γίνει η δεξαμενή σκέψης στην οποία καταφεύγουν τα μεγάλα Δυτικά ΜΜΕ για πληροφορίες και αναλύσεις. Αλλά το ISW απέχει πολύ από το να είναι μια ουδέτερη δεξαμενή σκέψης. Πρόεδρος και ιδρύτριά του είναι η Κίμπερλι Κέιγκαν, σύζυγος του γνωστού νεοσυντηρητικού Φρέντερικ Κέιγκαν – αν και όχι τόσο γνωστού όσο ο αδελφός του Ρόμπερτ, που στη δεκαετία του 1990 ίδρυσε (μαζί με τον Μπιλ Κρίστολ, νυν μέλος του Δ.Σ. του ISW) το «Σχέδιο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα», το οποίο «έπεισε» τον Τζορτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ. Επιπλέον, σύζυγος του Ρόμπερτ Κέιγκαν δεν είναι άλλη από τη Βικτόρια Νούλαντ, στέλεχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με καθοριστικό ρόλο στην ενορχήστρωση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος στην Ουκρανία το 2014 – το οποίο προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο και έδωσε το έναυσμα για την καταστροφική αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε στην εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι το ζεύγος Κέιγκαν έχει πολύ καλές σχέσεις με το Πεντάγωνο, και γενικότερα με το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Πράγματι, όπως εξήγησε ο Ρόμπερτ Ράιτ σε άρθρο του στην επιθεώρηση Responsible Statecraft, «με την πάροδο των ετών το ISW έχει λάβει χρηματοδότηση από διάφορες συνιστώσες της βιομηχανίας όπλων, όπως η General Dynamics, η Raytheon και μικρότεροι αμυντικοί εργολάβοι, και από μεγάλες εταιρείες όπως η General Motors, που δεν είναι γνωστές ως αμυντικοί εργολάβοι, λαμβάνουν όμως συμβόλαια από το Πεντάγωνο». Επιπλέον, το ISW είναι στελεχωμένο με νεοσυντηρητικά πολεμοχαρή γεράκια. Οπότε εμπρός, χρησιμοποιήστε τους χάρτες του ISW: είναι υπέροχοι. Αλλά όταν πρόκειται για τις «αναλύσεις» του ISW, να ξέρετε ότι διαβάζετε προπαγάνδα που αποσκοπεί στην προώθηση των αμερικανικών αυτοκρατορικών συμφερόντων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει σπρώξιμο της Ευρώπης όλο και πιο κοντά σε έναν αποκαλυπτικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Τόμας Φάτσι είναι δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας. 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!