Επικοινωνιακή καταιγίδα με συλλήψεις και σημαντικά ευρήματα σε γραφεία και σπίτια χρυσαυγιτών.  Του Μάριου Διονέλλη

Υπό το βάρος της πολιτικής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η ελληνική πολιτεία αναλαμβάνει δράση εκκαθάρισης των πυρήνων της Χρυσής Αυγής σε όλη τη χώρα. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις, οι «καρατομήσεις» στην ΕΛΑΣ και η αποστολή φακέλων με περιστατικά βίας στη Δικαιοσύνη προβάλλονται δεόντως ως μάχη της κυβέρνησης με το ναζιστικό μόρφωμα. Μια μάχη, όμως, που έπρεπε να έχει κερδηθεί πολύ πριν, ενώ τώρα δίνεται υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής για τη δολοφονία ενός Έλληνα από το μαχαίρι των χρυσαυγιτών, αφού προφανώς οι μέχρι τώρα δολοφονικές ενέργειες δεν μετρούσαν το ίδιο για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Δένδια.
Πάντως, η έστω και κατόπιν εορτής κινητοποίηση της ΕΛΑΣ απέφερε ήδη μπόλικα ευρήματα από τα γραφεία της Χ.Α. σε όλη την Ελλάδα αλλά και από τα σπίτια προβεβλημένων στελεχών της συμμορίας. Αιφνιδιαστικές έρευνες έγιναν σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και στα δύο κεντρικότερα, της οδού Δηλιγιάννη και της Λ. Μεσογείων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης που έφεραν πάνω τους δακρυγόνα σπρέι, πτυσσόμενες ράβδους (γκλομπ), σουγιάδες και κροτίδες. Στα σπίτια τους βρέθηκαν επίσης σιδηρογροθιές και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής. Στο σπίτι ενός εξ αυτών, στη Χαλκιδική, βρέθηκε και κατασχέθηκε αεροβόλο πιστόλι.
Στη Χαλκίδα συνελήφθησαν τρία άτομα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι στο εσωτερικό των γραφείων είχαν τοποθετήσει δέκα κοντάρια φέροντα και σημαίες, είκοσι ασπίδες και επτά κράνη.
Στο Αγρίνιο συνελήφθη ο πρώην αστυνομικός του βουλευτή της Χ.Α. Κ. Μπαμπαρούση για παράνομη κατοχή πυρομαχικών, ενώ υπηρεσιακά του είδη βρέθηκαν στα γραφεία της οργάνωσης μαζί με ασπίδες, κράνη, κοντάρια (σιδερένια και ξύλινα), αστυνομικές ασπίδες, καλαμίδες και κράνη καθώς και ένα τσεκούρι. Ο 45χρονος αστυνομικός βρίσκεται ήδη σε διαθεσιμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2012, γιατί συμμετείχε σε επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα και στην Κρήτη, όπου μέσα σε μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις συλλήψεις. Στα Χανιά συνελήφθη ο πρώην υπαρχηγός της Χ.Α. στην περιοχή, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δύο ανοιγόμενα μαχαίρια, ένα μαχαίρι με μήκος λάμας 10 εκατοστών, ένα ξίφος, ένας κάλυκας πιστολιού των 9mm, ένα μπλουζάκι της Χρυσής Αυγής, έντυπο υλικό που απεικονίζει τον Αδόλφο Χίτλερ και ένα αυτοσχέδιο έμβλημα που απεικονίζει το σύμβολο της «21ης Απριλίου».
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε και ένας 40χρονος γυμναστής στο Ρέθυμνο, γνωστός για τη δράση του στην περιοχή, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αεροβόλα όπλα και μαχαίρια, ενώ στην Ιεράπετρα συνελήφθη ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων για την επίθεση εις βάρος μεταναστών στην περιοχή Βαϊνιάν, πριν από 7 μήνες, καθώς αυτήν τη φορά βρέθηκαν στο σπίτι του ένα πιστόλι, τύπου ρέπλικα, έξι (6) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένα μαχαίρι μήκους 32 εκατοστών και μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος. Στην περίπτωση αυτή, μεταξύ των ευρημάτων, περιλαμβάνονται εκτός από μπλούζες και λογότυπα της Χρυσής Αυγής και ένα καπέλο με το λογότυπο της «21ης Απριλίου 1967».
Επίσης, στο Ηράκλειο, έγιναν έρευνες στα γραφεία της οργάνωσης στην Αλικαρνασσό αλλά και στο σπίτι ενός βασικού της στελέχους, όπου βρέθηκαν 38 κοντάρια με ελληνικές σημαίες, μία σιδερογροθιά, ένα μαχαίρι και χειροπέδες.
Έφοδοι έγιναν ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που διερευνά τις σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Α.Τ. Νίκαιας, όπου υπάρχουν καταγγελίες αλλοδαπών ότι εκβιάζονταν από αστυνομικούς. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η έρευνα που έχει ξεκινήσει εις βάρος διευθυντή μιας εκ των κλινικών του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, ο οποίος είναι υμνητής του ναζισμού και φέρεται να χορηγεί εκ της θέσεώς του πιστοποιητικά ψυχικής κατάστασης για την έκδοση αδειών οπλοφορίας σε μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος του κόμματος στο Λασίθι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!