Του Ηρόστρατου

Με έκπληξη -αν σκεφτούμε με ποιον τρόπο αντιμετωπίζει η Εκκλησία κάποια θέματα- διάβασα για την εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από το δραστήριο Ίδρυμα Κατακουζηνού, το οποίο μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο.
Η εκδήλωση με τον τίτλο Ο Καβάφης του Πατριάρχη αφορά την παρουσίαση των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη που ανθολόγησε ο μαθητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Δημήτριος Αρχοντώνης, που δεν είναι άλλος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πρόκειται για μια προσωπική ανθολογία που ξεκίνησε να γράφει το 1954 σε ένα τετράδιο με τον τίτλο Ποιήματα.
Η εκδήλωση θα ανοίξει με σύντομη ομιλία από τον υπεύθυνο του Συνόλου Πολύτροπον, Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, ο οποίος θα αναφερθεί στην Καβαφική ανθολογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη, με προβολή φωτεινών διαφανειών.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των ποιημάτων αυτών στη μελοποιημένη εκδοχή τους, κυρίως για φωνή και πιάνο, από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.
Ποιήματα θα απαγγείλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ θα παρουσιαστούν και η Πόλις στα αραβικά, σε μετάφραση και απαγγελία του Roni Bou Saba, καθώς και το Νιχώρι σε μετάφραση Ηρακλή Μήλλα και απαγγελία του τ. προξένου στην Κωνσταντινούπολη, Νικολάου Σαπουντζή.
Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!