Του Γιώργου Κατερίνη «Τα περί δημοκρατίας τα χορτάσαμε, καθώς και τα επί 35 χρόνια μεγάλα λόγια».

Με αυτό τον τρόπο αντιδρά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής στις καταγγελίες της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ) για τις απειλές που δέχτηκαν μέλη της, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Προπύλαια την περασμένη εβδομάδα. Μια περίεργη αντίληψη για το δημοκρατικό πολίτευμα που συμπληρώνει την απαίτηση των αστυνομικών να χαίρουν πλήρους ασυλίας κατά το… έργο τους.
Ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο, «υπέστησαν επιλεκτικά εκφοβισμό, αστυνομικό έλεγχο και λεκτικές απειλές, από τον επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ». Και οι δυο στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πέσει θύματα βαρύτατων τραυματισμών από αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Κι ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να καταδικάσει το γεγονός, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί απαντούν με τον πιο πάνω τρόπο, αμφισβητώντας το δικαίωμα των φωτορεπόρτερ να τους φωτογραφίζουν, αλλά και να ζητούν τα στοιχεία των αστυνομικών που τους απειλούν ή τους παρεμποδίζουν.
Το να επικαλούνται οι αστυνομικοί την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Ένα νομικό πλαίσιο που διατυπώθηκε ακριβώς για να θωρακίσει τους πολίτες, έναντι της κατάχρησης εξουσίας από διάφορα κέντρα, δεν μπορεί να γίνεται επιχείρημα από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας για να απολαμβάνουν πλήρους ασυδοσίας. Και μάλιστα ενάντια σε λειτουργούς της δημοσιογραφίας, οι οποίοι έχουν καθήκον και υποχρέωση να τους ελέγχουν.
Όμως, η ωμή διατύπωση της ανακοίνωσης των αστυνομικών με την απαξιωτική αποστροφή για τη Δημοκρατία, δημιουργεί έντονες ανησυχίες για το πού οδηγούνται τα πράγματα από τα όργανα της τάξης του κ. Δένδια. Τα φαινόμενα όχι μόνο συγκάλυψης, αλλά και ανάδειξης των αυθαιρεσιών των αστυνομικών πληθαίνουν. Και μάλιστα με τη θεσμική κάλυψη των συνδικαλιστικών ηγεσιών των αστυνομικών. Όπως η παραπάνω ανακοίνωση, ή η πρόσφατη βράβευση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων των αστυνομικών που συνέλαβαν τους αναρχικούς ληστές, παρ’ ότι οι αστυνομικοί αυτοί προκάλεσαν την κοινή γνώμη για τα έντονα σημάδια βασανισμού που άφησαν στα πρόσωπα των συλληφθέντων.
Όταν, μάλιστα, ο κ. Δένδιας προβαίνει σε λεονταρισμούς εναντίον όσων καταγγέλλονται διεθνώς για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα στη χώρα μας, δίνει πράσινο φως στους υπαλλήλους του να συμπεριφέρονται με τρόπο που αρμόζει σε δικτατορίες.
Η ασυδοσία με την οποία η πολιτική ηγεσία εφοδιάζει τους αστυνομικούς, αλλά και η ιδεολογική και πολιτική κάλυψη των ακροδεξιών αντιλήψεων που κυριαρχούν στις τάξεις της αστυνομίας, οδηγούν και σε τέτοιους φραστικούς χλευασμούς της ίδιας της δημοκρατίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!