Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη*

 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, 25 Γενάρη 2015, είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλό αντίκτυπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η ταχύτητα της συγκρότησης της κυβέρνησης, η σύνθεση της κυβέρνησης, αυτή καθαυτή, και τα πρώτα δείγματα γραφής, δημιουργούν και τροφοδοτούν ελπίδες οι οποίες αν μη τι άλλο ήταν απαραίτητες για τη χώρα και τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα:

Επιστρέφει η πολιτική συζήτηση στη βάση της κοινωνίας. Σήμερα, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι συζητούν για το τι μέλλει γενέσθαι πολιτικά στη χώρα και στην Ευρώπη και δεν έχουν την οδυνηρή βεβαιότητα ότι συνεχίζεται η γνωστή πεπατημένη… ψαλίδισμα συντάξεων, αύξηση φόρων, μείωση μισθών, ενίσχυση της ανεργίας.

Επιστρέφει στην πνευματική και ψυχολογική υπόσταση του καθενός πολίτη, το δεδομένο ότι μιλάμε για την ελληνική δημοκρατία και την αυθύπαρκτη δυνατότητα αυτής, να αποφασίζει για όσα αφορούν τον οίκο της. Ως εκ τούτου, η στάση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών της Κυβέρνησης, στις μέχρι τώρα συναντήσεις με επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, όπως και να το κάνουμε, τροφοδοτεί ένα αίσθημα ικανοποίησης και περηφάνιας.

Επιστρέφει η άποψη, όσον αφορά στην παρουσία της χώρας στο εξωτερικό, ότι τα δόγματα που έχουν κυριαρχήσει εδώ και δεκαετίες… ανήκομεν εις την Δύσην… ό,τι πει το ΔΝΤ… ό,τι πει η ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης…, παύουν να υφίστανται. Η στάση στο Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών σχετικά με τις κυρώσεις για τη Ρωσία είναι ενδεικτική.

Είναι βέβαιο ότι μπροστά ανοίγεται δύσκολος δρόμος. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και από πολιτική δε άποψη αφορά την έννοια της Αριστεράς συνολικά σ’ αυτή τη χώρα. Όλοι προσδοκούμε στην ευρύτερη δυνατόν κοινωνική και πολιτική συμμαχία του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς.

Όμως, πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό. Χρειάζεται η κυβέρνηση να συνεχίσει με το δόγμα του λιτού βίου σε ό,τι την αφορά και σε ό,τι αφορά τους δημόσιους λειτουργούς ευρύτερα και τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει στο πλευρό της τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο λαός που έχει υποφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, από τις επιπτώσεις των μνημονίων, ξέρει να κάνει την αναγκαία υπομονή όταν βλέπει ότι εκείνοι που έχουν κληθεί να κυβερνήσουν, σέβονται τον πόνο και τον κόπο του. Ας μην το παραβλέπει διόλου αυτό η νέα κυβέρνηση και ας το κρατήσει ως εξίσου βαρύνουσας σημασίας με την υλοποίηση του κοινωνικού, οικονομικού και δημοκρατικού προγράμματος που εξήγγειλε πριν από τις εκλογές.

 

* O Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!