Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη*

 

Καθώς οι μέρες έχουν κυλήσει από τις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015, όλοι έχουμε αντιληφθεί, πλέον, ποιο ήταν το διακύβευμα. Έχουμε αντιληφθεί γιατί το κόμμα που είχε τη διακυβέρνηση στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στον επικείμενο θάνατο της χώρας, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβανόμαστε τώρα γιατί οι επιτελείς του δεν πτοήθηκαν από το δεδομένο γεγονός ότι η καμπάνια αυτή –ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα– τελικά έβλαψε και βλάπτει βαθύτατα τη χώρα και τους πολίτες.

Το μέγιστο διακύβευμα ήταν κατά σειρά προτεραιότητας:

 • Να μην πεισθεί το εκλογικό σώμα να δώσει τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ.
 • Στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, να μην καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση.
 • Στην περίπτωση που συγκροτούσε κυβέρνηση, αυτή να μην ήταν σε θέση να κρατηθεί πάνω από ένα μήνα.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει και η εξήγηση για την απίστευτη, απαράδεκτη και αντιπατριωτική συμφωνία για την παράταση των δύο μηνών, αντί αυτής των έξι μηνών που έδινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και στην ευρωπαϊκή σκακιέρα την οποία κινεί μέχρι σήμερα η ακραία νεοφιλελεύθερη ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το τοπίο καλείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Ασφαλώς και είναι ευθύνη και υποχρέωσή της να το πράξει αυτό.

Είναι όμως ουσιαστικό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ασφαλώς και τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν απόλυτη γνώση του πού βρισκόμαστε και παράλληλα να έχουν σαφή γνώση του πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.

Πρόκειται, κυριολεκτικά, για μία χώρα που ήταν πεσμένη στο καναβάτσο και καλείται η κυβέρνηση σε πρώτη φάση απλώς να την ανασηκώσει στα γόνατά της.

 

Η στάση της κοινωνίας

Η εμπιστοσύνη και η συσπείρωση των πολιτών είναι αξιοθαύμαστη. Ωστόσο, όμως, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι παράλληλα συνυπάρχει το άγχος και η ανησυχία για την αυριανή μέρα. Τούτο διότι είναι προφανές ότι συνεχίζεται η οικονομική άπνοια, η δυσπραγία και οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να εργαστούν, καθώς και τα νοικοκυριά. Οι πολίτες έχουν, ταυτόχρονα, τη διάθεση να στηρίξουν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για μια έντιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση, παράλληλα όμως παρακολουθούν και καταγράφουν κάθε ενέργεια η οποία παρεκκλίνει από τις αρχές που η κοινωνία επιθυμεί να διέπουν την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς τούτο χρειάζεται δύο φορές σκέψη για κάθε ενέργεια και κάθε λόγο που εκπορεύεται, διότι είναι πιθανό να κλονίσει αυτή την αρραγή εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί.

Είναι απαραίτητο:

 • Oι πολίτες να ακούνε από οποιοδήποτε στέλεχος εκτίθεται στα Μέσα Ενημέρωσης την άποψη της κυβέρνησης, όπως αυτή έχει αποφασισθεί να υλοποιηθεί κατά το κυβερνητικό έργο.
 • Η υπερέκθεση στελεχών που διατυπώνουν απλώς την προσωπική τους άποψη, συχνότατα δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία.
 • Η προσδοκία των πολιτών είναι τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν σηκωμένα τα μανίκια και να είναι σκυμμένα στη δουλειά κατά υπουργείο, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και οι άγνωστες μαύρες τρύπες ξεπηδούν κάθε μέρα.
 • Τάχιστα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση και η υπογραφή κατά περίπτωση και κατά υπουργείο, θεμάτων και φακέλων που λιμνάζουν, για να αρχίσει να λειτουργεί ουσιαστικά η οικονομία. Ασφαλώς, κανένας δεν θέλει να υπογραφούν και να υλοποιηθούν αποφάσεις που υποκρύπτουν σκοπιμότητες του παρελθόντος. Ωστόσο, όμως, υπάρχουν και θέματα τα οποία μπορούν και πρέπει να κινηθούν άμεσα.
 • Οι διαδικασίες γύρω από τα θέματα της είσπραξης φόρων και κυρίως εκείνων των φόρων που λιμνάζουν σκοπίμως, πρέπει να κινηθούν άμεσα. Η ενίσχυση της άποψης ότι θα υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για τους πολίτες. Ασφαλώς, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση της είσπραξης, αρκεί να έχουν στις παραμέτρους τους το αναγκαίο αίσθημα δικαίου.
 • Υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα και από το ΕΣΠΑ για τα οποία, επίσης, πρέπει να υπάρξει φροντίδα να κινηθούν με ταχύτητα.
 • Υπάρχουν οργανισμοί και δημόσιες υπηρεσίες όπου απαιτείται τάχιστα η αλλαγή στελεχιακού δυναμικού. Δεν είναι αναγκαίο οπωσδήποτε τα στελέχη να είναι κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως αναγκαίο να έχουν τη θέληση να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο και παράλληλα να έχουν και το αναγκαίο γνωστικό επίπεδο προκειμένου να εργαστούν αποδοτικά και παραγωγικά.
 • Η αποδοτική και παραγωγική εργασία όλων, η σταθερή και σαφής εκφορά λόγου, η αυστηρότητα και οι άτεγκτες διαδικασίες δημιουργούν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες και ενισχύουν με άμεσο και έμμεσο τρόπο την κατανάλωση και την επιστροφή ρευστότητας προς τις τράπεζες που σήμερα βρίσκεται στα σπίτια, σε θυρίδες και αλλού.

 

Οι προτεραιότητες της συγκυρίας

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει απολύτως θετικό στίγμα, ως προς τις προτεραιότητες που διέπουν αυτή τη χρονική στιγμή. Έχει ζητήσει -και ορθώς- να υπάρξουν λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Έχει ζητήσει λιτό βίο από όλους και γρήγορες διαδικασίες λειτουργίας του κυβερνητικού έργου, που τελικά ενισχύουν την αναπτυξιακή λειτουργία της οικονομίας.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και ο χρόνος ελάχιστος. Οι τέσσερις μήνες θα κυλήσουν αστραπιαία. Κάθε μέρα που περνάει μετράει για δύο. Όσοι επιχειρούν έντιμα και με πρόθεση να δημιουργήσουν κοινωνικό πλούτο, βιώνουν τις δυσκολίες εδώ και χρόνια. Οι αντοχές, δε, έχουν περιοριστεί δραματικά.

Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι… οι καιροί ου μενετοί. Πρέπει να βάλουν όλες τις δυνάμεις τους στο μείζον αυτό διακύβευμα, δηλαδή στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Μόνο μέσα από αυτή την οδό, μπορεί να υπάρξει η ελπίδα για την επίτευξη του στόχου, που είναι η δημοκρατία και ο σοσιαλισμός.

Πρωταρχικό ζήτημα, σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι η ενότητα. Είναι η στιγμή που πρέπει να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι το μείζον οφείλει να υποτάσσεται αυτοβούλως στο επί μέρους. Η ενότητα όταν γίνεται ορατή, σφυρηλατεί μια άρρηκτη προοδευτική ενότητα στη βάση της κοινωνίας. Και, τελικά, αυτή θα είναι η μεγάλη δύναμη αντίστασης και νίκης ενάντια στις πιέσεις που ασκούνται και που ολοένα θα εντείνονται.

 

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!