Συμμετοχή και διάθεση προσφοράς στην εκδήλωση του Δρόμου

της Μαρίας Λαντζανάκη

 

14600662_10210160693515204_1356119088_oΜε τίτλο «Η αγωνία αυτού του τόπου για ζωή», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δρόμου της Αριστεράς, το προηγούμενο Σάββατο 15/10, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν οι σκέψεις που υπάρχουν για το πώς πρέπει να υπάρχει ο Δρόμος στον νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει. Επίσης παρουσιάστηκαν οι απόψεις της εφημερίδας σχετικά με την πολιτική κατάσταση και το κλίμα μέσα στο οποίο καλούμαστε να αγωνιστούμε.

 

 

 

Μπροστά στον νέο πολιτικό κύκλο

Στην εκδήλωση αρχικά τοποθετήθηκαν η Σοφία Παπασπυρίδωνος και η γράφουσα, για τον ρόλο και την συμβολή της εφημερίδας μας και απεύθυναν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής και βοήθειας στον κόσμο που παρευρέθηκε στο εγχείρημα του Δρόμου. Ακολούθησε μία τοποθέτηση-παρουσίαση από το Θωμά Γιούργια, συνεκδότη του ένθετου Νόστιμον Ήμαρ, για τη συνεργασία με τον Δρόμο. Την τοποθέτηση για τις πολιτικές εξελίξεις την έκανε ο Ρούντι Ρινάλντι, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Μιχάλης Σιάχος. Σε σύνδεση με skype από τη Σκωτία, έγινε παρέμβαση και από τον Κώστα Βλαχόπουλο, συνιδρυτή του Νόστιμον Ήμαρ.

Πάνω από διακόσια άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση ενώ μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και έγινε μία σύντομη συζήτηση. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση ενός νέου ανθρώπου που ανέδειξε την αγωνία του νέου κόσμου να ακούσει ιδέες και προτάσεις διεξόδου από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Ήδη από τον τίτλο της εκδήλωσης, «Η αγωνία αυτού του τόπου για ζωή», τροφοδοτήθηκε το ενδιαφέρον ενός κόσμου να έρθει, να παρακολουθήσει και να συζητήσει για το πως πρέπει να κινηθούμε τον επόμενο καιρό. Υπάρχει ένα ζωντανό δυναμικό που δεν είναι διατεθειμένο να «περιμένει 99 χρόνια» και βρίσκεται σε αναζήτηση προοπτικής και εναλλακτικής, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη αντίληψης και περιγραφής του νέου πολιτικού τοπίου και της κατάστασης στην κοινωνία προκειμένου να οικοδομηθεί μια διαφορετική προοπτική και το πώς μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ένα πολιτικό κίνημα διεξόδου. Στην πολιτική συζήτηση τονίστηκε η αμηχανία που υπάρχει στην κοινωνία, η απαξίωση της αριστεράς μέσα από την πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά και το πως καταγράφεται στις συνειδήσεις του κόσμου. Μπήκαν προβληματισμοί για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τονίστηκε η ανάγκη ενός μεγάλου κινήματος σαν μόνη επιλογή που μπορεί να φέρει ένα ταρακούνημα στα πράγματα.

Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον που υπήρξε και για τον Δρόμο σαν προσπάθεια και αξιοσημείωτη η διάθεση για βοήθεια σε πρακτικό αλλά σε και οικονομικό επίπεδο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που άφησαν στοιχεία επικοινωνίας ή προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης να συμβάλουν ο καθένας με το δικό του τρόπο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα να γίνουν πιο στενές οι σχέσεις μεταξύ αναγνωστών, φίλων και της ίδιας της εφημερίδας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε, ότι η πλειοψηφία των ομιλητών ήταν νέοι άνθρωποι κάτι που το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρείται συχνά.

 

Μια διαφορετική συνεύρεση

Διαφορετικό ήταν όλο το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πιο ζεστό, πιο οικείο, δεν θύμιζε κλασσική πολιτική συζήτηση. Είναι εμφανές ότι υπάρχει η ανάγκη από όλους μας να βρισκόμαστε και να συζητάμε με έναν άλλο τρόπο από το καθιερωμένο, πιο ανθρώπινο, πιο ειλικρινή, πιο άμεσο. Όποιος παίρνει μέρος, να κερδίζει κάτι με την συμμετοχή του. Δεν ξέρουμε αν το πετύχαμε αυτό, αλλά το προσπαθήσαμε και στόχος μας είναι σε κάθε εκδήλωση ή συζήτηση που θα κάνουμε από εδώ και περά να προσπαθούμε όλοι όσοι συμμετέχουμε να κερδίζουμε κάτι ουσιαστικό σαν αγωνιζόμενοι άνθρωποι.

Για αυτό ακριβώς το λόγο προβλήθηκαν και δύο μικρά βίντεο του Ντάριο Φο με αφορμή το θάνατο του. Μία συνέντευξή του για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και το γνωστό μήνυμά του προς τους αγανακτισμένους. Και βέβαια για το ίδιο λόγο στο τέλος της συζήτησης ήπιαμε όλοι μαζί ένα κρασί για να μιλήσουμε πιο χαλαρά, να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, ο Δρόμος θα συνεχίσει να προβάλλει την άποψη του για το πολιτικό κίνημα διεξόδου που χρειαζόμαστε. Και θα προσπαθήσει να το κάνει με τρόπους διαφορετικούς και ανθρώπινους. Η εκδήλωση του Σαββάτου ήταν μία ενθαρρυντική αρχή και έδειξε τις διαθέσεις όλων όσων πήραν μέρος. Πολλά μπορούν να γίνουν όσο βρισκόμαστε, συζητάμε, δοκιμάζουμε πράγματα και παίρνουμε πρωτοβουλίες.

Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις της εκδήλωσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!