Τη Δευτέρα αποφυλακίζεται, επιτέλους, ο Αρνάλντο Οτέγκι, ο ηγέτης της Πατριωτικής Αριστεράς στη Χώρα των Βάσκων και εκφραστής της νέας στρατηγικής του κινήματος: της εγκατάλειψης δηλαδή της ένοπλης σύγκρουσης με το ισπανικό κράτος και της στροφής στην προσπάθεια να κερδηθεί η κοινωνική πλειοψηφία στον αγώνα για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό. Ο Αρνάλντο Οτέγκι αποτελεί τον ενσαρκωτή της βούλησης να επιλυθεί ειρηνικά και δημοκρατικά το βασκικό ζήτημα, με την αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης – δηλαδή του δικαιώματος των Βάσκων να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι γι’ αυτόν το λόγο που η Μαδρίτη διέταξε τη φυλάκιση του Οτέγκι πριν 5 χρόνια, με τη γελοία κατηγορία ότι… καθοδηγεί την ΕΤΑ (η οποία ανακοίνωσε την παύση της δράσης της, ανταποκρινόμενη ακριβώς στην έκκληση του Οτέγκι και της Πατριωτικής Αριστεράς!). Επειδή ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψει τους Βάσκους από την άσκηση των δικαιωμάτων τους είναι να συνεχιστεί επ’ αόριστον η αδιέξοδη και βίαιη σύρραξη. Κι όσο έβλεπε ότι η βασκική Πατριωτική Αριστερά δεν ενδίδει στην πρόκληση (με πρώτους τον Οτέγκι και άλλα φυλακισμένα ηγετικά στελέχη), τόσο ενέτεινε μια καταστολή αντάξια της μεταχείρισης που επιφυλάσσει το τουρκικό κράτος στους Κούρδους. Στοχεύοντας ιδιαίτερα την «ευαίσθητη» νεολαία, με εκατοντάδες συλλήψεις, βασανιστήρια και βιασμούς μέσα στα αστυνομικά τμήματα…

Εχθροί και φίλοι αναμένουν τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η απελευθέρωση του Οτέγκι, και μάλιστα σε μια στιγμή παρατεταμένης πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος. Αλλά η γελοιότητα της Μαδρίτης φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Ο Κάρλος Ουρκίγιο, Αντιπρόσωπος της Ισπανικής Κυβέρνησης στη Χώρα των Βάσκων (κάτι σαν… τοποτηρητής της Μαδρίτης στην εκνευριστική αυτή επαρχία της), που είναι και ηγετικό στέλεχος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από την ισπανική «Δικαιοσύνη» να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις που οργανώνει η Πατριωτική Αριστερά για να υποδεχθεί τον ηγέτη της. Υπάρχει, λέει ο κύριος Ουρκίγιο, «κίνδυνος αναμόχλευσης των παθών»! Το ισπανικό κράτος παριστάνει ότι μπορεί με μια ακόμη δικαστική απαγόρευση εμφυλιοπολεμικού τύπου να «λύσει» το βασκικό ζήτημα. Θα διαψευστεί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!