Αυτό το ερώτημα απευθύνει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης ο ηγέτης της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς λίγο πριν τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Ο Αρνάλντο Οτέγκι, επικεφαλής ενός μαζικού και ιστορικού πολιτικού ρεύματος στη Χώρα των Βάσκων, κοντεύει να κλείσει 5 χρόνια στη φυλακή! Είναι εντυπωσιακό πώς μια «ευρωπαϊκή δημοκρατία» μπορεί να κρατά φυλακισμένο τον ηγέτη ενός ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος που σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων υποστηρίζεται από το 20% των Βάσκων ψηφοφόρων.

 

Γεγονός ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αρνάλντο Οτέγκι προσωποποιεί την εδώ και χρόνια αποφασιστική στροφή του κινήματος για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων προς τη διακοπή της ένοπλης πάλης και την επιδίωξη μιας δημοκρατικής, ειρηνικής λύσης μέσα από το κέρδισμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Ο κρατούμενος με τον κωδικό 8719600510 και οι συγκρατούμενοί του γνωρίζουν πως, στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης, αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο «έγκλημα» που διέπραξαν. Και γι’ αυτό η Μαδρίτη συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο στη Χώρα των Βάσκων, κρατώντας φυλακισμένη την ηγεσία ενός μαζικού και νόμιμου πολιτικού μετώπου και καταστέλλοντας βίαια τους υποστηρικτές του, με συλλήψεις, βασανιστήρια και φυλακίσεις. Ακόμη και λίγες μέρες πριν τις εκλογές!

otegiΑλήθεια, η ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι, που τόσο «ανησυχούσε» για το αν θα γίνουν ελεύθερες εκλογές στη Βενεζουέλα και κατήγγειλε τη «δικτατορική διακυβέρνηση του Μαδούρο»(!), γιατί δεν κοιτά λίγο κάτω από το δικό της χαλί; Με τι μούτρα πάει σε εκλογές κρατώντας στη φυλακή ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε να συνδιαλέγεται για να επιλυθούν δημοκρατικά οι συγκρούσεις; Αυτό το ερώτημα ισχύει για όλο το παλιό, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του ισπανικού κράτους – διότι η καταστολή δεν αποτελεί προνόμιο της ισπανικής Δεξιάς, έχουν και οι «προοδευτικοί» το μερίδιό τους…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!