Συνεχίζεται η δίκη των Καταλανών «στασιαστών» στο ειδικό πολιτικό δικαστήριο της Μαδρίτης. Και η υπόθεση εξακολουθεί να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα, παρόλο που σε ένα μήνα θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο ισπανικό κράτος. Έχει ανακύψει όμως και ένα νέο πρόβλημα, πάντα σχετικό με το αγκάθι των λαών που δεν νιώθουν ακριβώς στο σπίτι τους σε μια τεχνητή και δια της βίας συγκρατούμενη επικράτεια. Κι αυτό είναι ότι τώρα το καθεστώς της Μαδρίτης θέλει να υπαγορεύσει και τις… λέξεις που θα χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι. Για την ακρίβεια, οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Καταλονίας ότι εφεξής απαγορεύεται η χρήση των όρων «πολιτικός κρατούμενος», «εξόριστος», «πολιτική δίκη» και «καταστολή» στα ρεπορτάζ για τη δίκη! Ξεπέρασαν έτσι κάθε προηγούμενο λογοκρισίας – που δεν είναι και λίγα μέχρι σήμερα…

Αλλά το πιο ωραίο είναι η αιτιολόγηση της απόφασης που απαγορεύει αυτές τις κακές λέξεις. Η χρησιμοποίησή τους, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, συνιστά «ευθεία παραβίαση της αρχής του πολιτικού και κοινωνικού πλουραλισμού»! Αντ’ αυτών, λέει η γενναιόδωρη Μαδρίτη, επιτρέπονται οι όροι «υπόδικος», «φυγάς», «δίκη» και «επιβολή του νόμου». Έτσι, με το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας, νομίζουν οι κρατούντες της Μαδρίτης ότι θα κρύψουν το γεγονός πως το φάντασμα του δικτάτορα Φράνκο πλανιέται πάνω από τις απείθαρχες επαρχίες του ισπανικού κράτους. Ίσως όμως και να μην τους νοιάζει καν το γεγονός ότι η απαγόρευση λέξεων που ενοχλούν αντιβαίνει όχι μόνο τη λογική, αλλά και στοιχειώδεις συνταγματικούς κανόνες: έχουν ήδη πάρει διαζύγιο από κάθε επίφαση δημοκρατίας, κι έχουν τις πλάτες σύμπασας της «δημοκρατικής» Ευρώπης σε αυτή τους την επιλογή.

Και… ρατσιστές οι Βάσκοι

Ότι το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας δεν αποτελεί μια ατυχή στιγμή, αλλά κεντρική επιλογή του καθεστώτος της Μαδρίτης αποδεικνύεται από μία ακόμη παρωδία δικαιοσύνης – αυτή τη φορά εναντίον Βάσκων νέων που καταδικάστηκαν επειδή συνεπλάκησαν με αδειούχους στρατοχωροφύλακες σε ένα μπαρ της κωμόπολης Αλτσασού. Αφού κατέπεσε η γελοία κατηγορία ότι οι 7 νέοι ήσαν μέλη της ΕΤΑ(!), η εισαγγελία σκαρφίστηκε μιαν άλλη, ώστε να αντιμετωπιστούν από την ισπανική δικαιοσύνη με «ιδιαίτερη μέριμνα». Συγκεκριμένα, τους παρέπεμψε βάσει του… αντιρατσιστικού νόμου, θεωρώντας ότι οι στρατοχωροφύλακες ανήκουν στις «ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που υπόκεινται διακρίσεις»! Η ομολογουμένως ευφάνταστη ιδέα είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: το πλημμέλημα έγινε κακούργημα και οι… ρατσιστές Βάσκοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 6 έως 13 ετών. Την περασμένη Κυριακή ένα ποτάμι αλληλεγγύης πλημμύρισε το Αλτσασού των 7.000 κατοίκων, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν ενάντια στην ισπανική «δικαιοσύνη».

Οι ιθύνοντες φυσικά δεν είδαν τίποτα απ’ όλα αυτά. Ασχολούνται με τις ισπανικές κάλπες: οι «σοσιαλιστές» του απερχόμενου πρωθυπουργού Σάντσεθ αναμένεται να βγουν πρώτοι – αλλά με ποσοστά της τάξης του 28-29%. Η συνδρομή των Podemos, που βιάζονται να συγκυβερνήσουν, μάλλον δεν θα είναι αρκετή για να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ: το κόμμα του Ιγκλέσιας τα έχει καταφέρει τόσο… καλά μέχρι τώρα ώστε αγκομαχά για την τέταρτη θέση, με ποσοστό 12-13% βάσει των δημοσκοπήσεων. Λόγω της ευθυγράμμισής του ουσιαστικά με το παραδοσιακό «ισπανικό» στρατόπεδο, έχει χάσει πολλούς υποστηρικτές στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων – τις μοναδικές περιφέρειες όπου οι Podemos είχαν αναδειχθεί πρώτη δύναμη. Την τέταρτη θέση διεκδικεί εξάλλου και το ακροδεξιό κόμμα Vox, που φαίνεται να ξεπερνά το 11%. Όσο για τη… λίγο λιγότερο ακροδεξιά Δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα, υπό νέα ηγεσία, ελπίζει να υπερβεί το 20%, ακολουθούμενο από τους Ciudadanos (15-16%). Έτσι το βαθύ ισπανικό κράτος έχει άλλον έναν πονοκέφαλο: το αποτέλεσμα μάλλον θα παρατείνει τη δομική πια αστάθεια του πολιτικού συστήματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!