Τί νόημα μπορεί να έχει ένα φεστιβάλ κόμικς στη χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2012;
Τί νόημα μπορεί να έχει ένα φεστιβάλ κόμικς με τίτλο Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα;
Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσείς φτιάχνετε μικιμάου;
Κατ’ αρχάς αν έχει κάποιο νόημα η τέχνη, ακόμα κι αν πρόκειται για την ένατη τέχνη των κόμικς, αυτό το νόημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή. Κρίση οικονομική τη λένε, κι ας πρόκειται για κρίση του ευρωπαϊκού πολιτισμού εν γένει, κι ας πρόκειται για κρίση κοινωνικών και πολιτισμικών αξιών. Η τέχνη πάντοτε, αλλά και ιδιαιτέρως σε τέτοιες περιόδους, λειτουργεί άλλοτε καταπραϋντικά και άλλοτε ανατρεπτικά. Καλεί το συνάνθρωπο να παρασυρθεί από το καθαρά εικαστικό, αισθητικό, λογοτεχνικό περιεχόμενο και να αισθανθεί ή να σκεφτεί με έναν διαφορετικό τρόπο αυτά που θεωρεί δεδομένα. Η συγκεκριμένη έκθεση κόμικς καλεί τον συμπολίτη να συμμετέχει σε ένα ταξίδι εικόνων -και λέξεων μέσα σε μπαλονάκια- και να αναστοχαστεί. Και τα κόμικς ως μια τέχνη που αρνείται τη σοβαροφάνεια, κατα φέρνει να έχει την απαιτούμενη αμεσότητα ώστε να μπορεί να «διαβαστεί» από όλους.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την αλήθεια πως Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα, στο κόμικς που θα παρουσιάσω στην έκθεση, αυτή η αλήθεια αντιστρέφεται: Ο νεκρός Διογένης ο κυνικός, ή Διογένης ο σκύλος, όπως ο ίδιος ήθελε να τον φωνάζουν, πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα ακόμα και στον κάτω κόσμο.
Τέτοιοι νεκροί μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, αλλά ακόμα περισσότερο μπορούν να αποτελέσουν φάρους που μας δείχνουν το δρόμο. Το δρόμο εκείνον της πράξης. Το δρόμο τον πιο κοπιαστικό. Το δρόμο κόντρα στο ρεύμα.
Ο Διογένης ο σκύλος είναι ένας τέτοιος νεκρός. Κι αν στους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού, ο Διογένης συναντήθηκε στον κάτω κόσμο με ανθρώπους που είχε γνωρίσει και ζωντανούς, σε αυτούς τους νέους Νεκρικούς Διαλόγους ο Διογένης ο σκύλος θα συνομιλήσει με ανθρώπους που έζησαν αιώνες μετά το θάνατό του.
Ο Διογένης ο σκύλος είναι ένας νεκρός αρκετά πιο ανατρεπτικός από πολλούς που αυτοπροσδιορίζονται ως ζωντανοί. Ο νεκρός Διογένης ο σκύλος πάει κόντρα στο ρεύμα, ακόμα κι αν αυτό το ρεύμα είναι του Αχέροντα ποταμού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!