Το πράσινο φως που άναψε σύμπασα σχεδόν η διεθνής κοινότητα στον Ερντογάν για να εισβάλει στη Συρία έκανε ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων και κινημάτων να σηκώσουν κόκκινη κάρτα. Με δηλώσεις και καλέσματα σε κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο –ο πρώτος γύρος των οποίων εκδηλώνεται σήμερα με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου– οι άνθρωποι καλής θέλησης όπου γης καλούνται να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη νέα τουρκική εισβολή σε συριακό έδαφος. Μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις καταδίκης του καθεστώτος της Άγκυρας και κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Πόσο μάλλον που πρόκειται για επαναλαμβανόμενο έγκλημα, αφού ο τουρκικός στρατός ήδη κατέχει τμήματα τριών κυρίαρχων χωρών: της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ. Αλλά παραμένει στο απυρόβλητο, με τον ΟΗΕ να μην κάνει πια ούτε τον κόπο να εκδώσει μια φραστική έστω καταδίκη και τους ισχυρούς με τα επιλεκτικά κριτήρια να κοιτούν αλλού… Δίνουμε εδώ μια μικρή γεύση από τις αντιδράσεις προοδευτικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο.

MLKP – Τουρκία/Κουρδιστάν: «Αντίσταση και εξέγερση παντού!»

«Η εισβολή στη βόρεια Συρία και τη Ροζάβα από το αποικιακό φασιστικό τουρκικό κράτος είναι θέμα χρόνου. Η δικτατορία του «παλατιού» πήρε την απαραίτητη άδεια από τις ΗΠΑ, της οποίας είναι βοηθός. Προηγουμένως το ρωσικό, το ιρανικό και το συριακό κράτος είχαν εγκρίνει την εισβολή. Το Κεμαλικό Κόμμα (CHP) δήλωσε ότι θα υποστήριζε την κατοχική πολιτική με τη διάσκεψη της Συρίας. Οι δυνάμεις της επανάστασης και της αντεπανάστασης για άλλη μια φορά είναι αντιμέτωπες.

Η επανάσταση για την ελευθερία των λαών της Ροζάβα, η επανάσταση των γυναικών της Ροζάβα και η διεθνής επανάσταση της Ροζάβα περνούν τώρα σε μία νέα φάση. Οι λαοί της Ροζάβα και της βόρειας Συρίας θα υπερασπιστούν τη γη, την τιμή και την ελευθερίας τους με όλη τους τη δύναμη απέναντι στην κατοχή. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό!

Είναι το πιο σύγχρονο καθήκον των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών, των επαναστατών, των δημοκρατών, των γυναικών, των νέων, των εργατών και όλων των καταπιεσμένων να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της επανάστασης με όλη τους τη δύναμη και να μετατρέψουν την κατοχική επίθεση σε μία ήττα του αποικιακού τουρκικού κράτους και των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Όπως στον πόλεμο στο Κομπάνι, οι λαοί του Κουρδιστάν, της Τουρκίας, οι άραβες και οι λαοί του κόσμου πρέπει να ξεσηκωθούν, να αντισταθούν και να εξεγερθούν ενάντια στην κατοχή και το τουρκικό κράτος.

Το πνεύμα των καιρών είναι η αντίσταση και η εξέγερση!»

PFLP – Παλαιστίνη: «Καταδικάζουμε την εισβολή στη Συρία»

«Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) καταδικάζει έντονα την τουρκική εισβολή στο έδαφος της Συρίας. Είχαμε προειδοποιήσει ότι μια προσπάθεια κατοχής θα έρθει, υπό το πρίσμα των τουρκικών φιλοδοξιών στο έδαφος της Συρίας, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει από το 1939, όταν η Αλεξανδρέττα προσαρτήθηκε στην Τουρκία.

Το PFLP πιστεύει ότι η τουρκική στρατιωτική εισβολή που συντονίζεται με τις ΗΠΑ πάει χέρι-χέρι με την υποστήριξη των τρομοκρατικών δυνάμεων στη Συρία από ΗΠΑ, Τουρκία και πολλούς άλλους, προκειμένου να αποδυναμωθεί το εθνικό κράτος της Συρίας, να βλάψει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του μέσω της δημιουργίας καντονιών που χωρίζονται από εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικά δόγματα.

Το Λαϊκό Μέτωπο καλεί τους αραβικούς λαούς να λάβουν θέση και να ενεργήσουν καταγγέλλοντας την τουρκική εισβολή και στηρίζοντας τη Συρία στην υπεράσπιση των λαών της και όλων των εδαφών της.

Επιπλέον, καλούμε τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος θα διοργανώσει τη σύνοδο υπουργών το επόμενο Σάββατο, να εξετάσει την τουρκική εισβολή ως απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και απειλή για την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα ενός αραβικού κράτους. Επιβάλλεται ο Αραβικός Σύνδεσμος να επανεξετάσει την ατυχή απόφαση του να αποκλείσει τη Συρία από τον Σύνδεσμο, και να μην ανεχτεί άλλο την υποστήριξη που παρέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες ορισμένα κράτη μέλη του – ομάδες που, σε συντονισμό με την Τουρκία και άλλες χώρες, απεργάζονται την καταστροφή της Συρίας.»

ICOR: «Το φασιστικό κράτος του Ερντογάν ξεκίνησε επιθετικό πόλεμο»

Ο Διεθνής Συντονισμός Επαναστατικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICOR) έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια απόφαση καταδίκης της τουρκικής εισβολής την οποία συνυπογράφουν 34 κόμματα και οργανώσεις από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών τα τουρκικά επαναστατικά κόμματα MLKP και TIKB, τα Κ.Κ. της Ακτής Ελεφαντοστού, της Κένυας και του Τόγκο, η Επαναστατική Οργάνωση του Κονγκό, το Επαναστατικό Κ.Κ. Αιγύπτου, το Κ.Κ.(Μ-Λ) Νότιας Αφρικής, το Κ.Κ.(Μ-Λ) Ινδίας, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα της Σρι Λάνκα, το Συντονιστικό Εργατικού Κινήματος από την Ουκρανία, το Βουλγαρικό Κ.Κ., το MLPD (Γερμανία), η ΚΟΕ (Ελλάδα), το Κ.Κ. Παραγουάης, το Κ.Κ.(Μ-Λ) Δομινικανής Δημοκρατίας, το Λαϊκό Δημοκρατικό Μπλοκ (Περού) κ.ά. Στην απόφαση μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Ο Ερντογάν ξεκίνησε τον επιθετικό πόλεμο ενάντια στη Ροτζάβα/Βορειοανατολική Συρία με το φασιστικό κράτος του και τον στρατό του να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια εθνοκάθαρση και την εξόντωση των ζωντανών αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία, για γυναικεία απελευθέρωση και οικολογική διαβίωση – υποθέσεις που συνδέονται στενά με τους διεθνείς αγώνες για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Η τωρινή επίθεση επίσης σηματοδοτεί την απειλή άμεσης αντιπαράθεσης διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση με παγκόσμιο αντίκτυπο… Να καταδικαστεί ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Τουρκία! Κάτω τα χέρια από τη Ροτζάβα! Ειρήνη, Δημοκρατία, Σοσιαλισμός!»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!