Τα πάνδεινα έχει υποφέρει η Αϊτή, αυτή η νησιωτική χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Καραϊβική – που μάλιστα ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία αναγνώρισε την επαναστατημένη Ελλάδα, το 1822! Η Αϊτή ένιωθε δικό της τον ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αφού ήταν μια, πρόσφατα κι αυτή απελευθερωμένη από τους Γάλλους, δημοκρατία μιγάδων και μαύρων πρώην σκλάβων. Αλλά στον 20ό αιώνα γνώρισε την κατοχή των ΗΠΑ (1915-1941), τη βάρβαρη δικτατορία των Ντιβαλιέ (1957-1990), αμέσως μετά αλλεπάλληλες δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις για να εκδιωχθεί ο πρόεδρος Αριστίντ και να επιβληθούν εγκάθετοι, έναν μεγα-σεισμό το 2010 που προκάλεσε 300.000 νεκρούς (και μετά πάρτι δισεκατομμυρίων με την «ανθρωπιστική βοήθεια»), στρατιωτική κατοχή από κυανόκρανους, και, πιο πρόσφατα, επιδημίες χολέρας και χτυπήματα από τυφώνες*.

Κι όμως, οι Αϊτινοί δεν το βάζουν κάτω. Από το καλοκαίρι ξαναβγήκαν στους δρόμους ενάντια στην έκνομη και διεφθαρμένη κυβέρνηση του Ζοβενέλ Μοΐζ, που έβαλε χέρι ακόμη και στα έσοδα από το πετρέλαιο το οποίο προσφέρει η Βενεζουέλα σε φτωχές χώρες. Εκλεγμένος από το… 6% των Αϊτινών, ο Μοΐζ θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη ντροπή της χώρας: όχι μόνο «εξαφάνισε» ταχυδακτυλουργικά (με τη σύμπραξη και μιας ντουζίνας υπουργών) σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια βενεζουελάνικης βοήθειας, αλλά ήταν και ο πρώτος Αϊτινός που μαχαίρωσε πισώπλατα τους ευεργέτες του. Πράγματι, ο Μοΐζ ήταν ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών που αναγνώρισαν τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό ως «νόμιμο πρόεδρο» της Βενεζουέλας!

Οι ΗΠΑ είχαν μηνύσει στον Μοΐζ ότι δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση των διαδηλώσεων εναντίον του εάν δεν συμμορφωθεί με τις επιθυμίες τους όσον αφορά τη Βενεζουέλα. Μόλις τακτοποιήθηκε αυτή η «εκκρεμμότητα», δόθηκε το σύνθημα για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων – οι οποίες στο μεταξύ έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και μαζικοποιηθεί σε βαθμό που φοβίζει την κυβέρνηση και τις δυτικές δυνάμεις που διαφεντεύουν τη χώρα. Έτσι από τις αρχές Φεβρουαρίου τόσο οι «κυανόκρανοι» όσο και οι ντόπιες δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούν πραγματικές σφαίρες. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους δέκα, και εκατοντάδες είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι… Σιγή ιχθύος, όμως, από τα δημοκρατικά δυτικά ΜΜΕ. Κακώς! Θα μπορούσαν να πουν ότι και για την Αϊτή «φταίει ο δικτάτορας Μαδούρο».

 

* Βλ. μεταξύ άλλων «Νέες πληγές στην πολύπαθη Αϊτή» (φύλλο 329).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!