Τριγμοί στην Κρήτη από την αποκάλυψη της εμπλοκής βουλευτή στην εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή

Του Μάριου Διονέλλη

 

Ανεξέλεγκτες (και πολιτικές) διαστάσεις πήρε στην Κρήτη η υπόθεση της εξαφάνισης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά την αποκάλυψη για εμπλοκή πρωτοκλασάτου βουλευτή του νησιού, ο οποίος κάλυπτε τους φερόμενους ως «βασανιστές» του φοιτητή. Κάποιοι από τους 16 βουλευτές του νησιού ένιωσαν θιγόμενοι και ζήτησαν εξηγήσεις, ενώ τελικά η παραδοχή περί «παρέμβασης» αλλά… «για άλλο θέμα» έγινε από έναν πρώην βουλευτή, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Η υπόθεση της εξαφάνισης πέρασε από το αστυνομικό στο πολιτικό πεδίο μετά την επιστολή της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία τόνιζε ότι «στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται γνωστός πολιτικός άντρας. Ένας “πρωτοκλασάτος” Κρητικός βουλευτής ο οποίος συγκάλυπτε τη συμμορία, μεσολάβησε για να μη διώξουν “τα παιδιά” από τη σχολή και κουκούλωνε την τραγωδία» και συμπλήρωνε: «Τι θα γίνει με αυτόν τον τύπο; Γιατί κανείς δεν τον κατονομάζει; Ποιος τον καλύπτει και γιατί;»

Από την πλευρά του υπουργού υπήρξε απάντηση που, περίπου, επιβεβαίωνε τα λεγόμενα της δημοσιογράφου: «Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικάζονται δημόσια πριν γίνουν καρκινογόνα», ανέφερε ο Γιάννης Πανούσης.

Και μόνο οι πληροφορίες για τη βουλευτική «προστασία» σε φαινόμενα bullying ανέδειξαν τη βαθύτερη διάσταση που έχει το ζήτημα της υπόθαλψης συμπεριφορών και νοοτροπιών της Κρήτης από μέρος των ντόπιων που έχουν αντιληφθεί ως επιβολή και υπεροχή την περιλάλητη «κρητική λεβεντιά». Και προφανώς αν ένα παιδί από την Κρήτη δεν πληροί τα στάνταρ λεβεντιάς και αντρειοσύνης τότε μπαίνει στο στόχαστρο από κάποιους που ξέρουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι λόγω άνωθεν παρεμβάσεων. Σε αυτού του είδους τις διαπιστώσεις καλείται πλέον να απαντήσει το σύνολο της κοινωνίας στο νησί και ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.

 

Αντιδράσεις βουλευτών

Την επόμενη μέρα από την απάντηση Πανούση στην Ε. Ακρίτα, σε ολόκληρη την Κρήτη έψαχναν το όνομα του βουλευτή που παρενέβη για να καλυφθούν οι τακτικές των δραστών. Οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης (Ηρακλείου-Ν.Δ.), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου-Ν.Δ.), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου-ΠΑΣΟΚ) και Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου-ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησαν από τον υπουργό, από την Ε. Ακρίτα ή και από τον εισαγγελέα, να αποκαλυφθεί το όνομα του συναδέλφου τους για να μη σπιλώνεται όλο το πολιτικό προσωπικό του νησιού. Και ενώ η αποκάλυψη αργούσε, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στα Χανιά Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με συνέντευξή του αποκάλυψε πως εκείνος είχε πάρει τηλέφωνο τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Ιωάννινα, αλλά πριν από 2 χρόνια και για διαφορετική υπόθεση. Όπως είπε συγκεκριμένα ήθελε να γλιτώσει κάποιο παιδί από χωριό της Κρήτης από τις πειθαρχικές ποινές που του είχε επιβάλει η σχολή εξαιτίας ανάρμοστης συμπεριφοράς (είχε γράψει σε τοίχους της σχολής). Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από τον κ. Μαρκογιαννάκη είναι αν το παιδί για το οποίο έκανε παρέμβαση βρίσκεται ακόμα στη σχολή, αν έχει υποπέσει και σε άλλα παραπτώματα ή αν περιλαμβάνεται στην κρητική παρέα που έκανε δύσκολη τη ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη στη Σχολή των Ιωαννίνων.

 

Μαρτυρία για το bullying

Εν τω μεταξύ, στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του φοιτητή ενώ όλο και περισσότερα αποκαλύπτονται για τις ψυχολογικές -και όχι μόνο- πιέσεις που του ασκούνταν από τους συμφοιτητές του. Για τη στοχοποίηση του Βαγγέλη Γιακουμάκη μίλησε δημοσίως ένας πρωτοετής φοιτητής της σχολής, ενώ αναλυτικές καταθέσεις έχουν δώσει αρκετοί φοιτητές στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργήθηκε στο Ίδρυμα. Από τις μαρτυρίες φαίνεται να επιβεβαιώνεται η δύσκολη θέση στην οποία είχαν φέρει τον Βαγγέλη Γιακουμάκη οι συμφοιτητές του, γεγονός που ίσως σχετίζεται με την εξαφάνισή του.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, κυρίως νέων ανθρώπων, στο κάλεσμα για έρευνα σε γειτονιές των Ιωαννίνων αλλά και του Πειραιά. Το κάλεσμα έγινε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έφερε πολλούς ανθρώπους στους δρόμους να ψάχνουν για τον Βαγγέλη, δυστυχώς, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!