Του Λευτέρη Αρβανίτη. Αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες κάτοικοι και φορείς που αντιδρούν στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Νέα Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης.

Όπως είχαμε γράψει στον Δρόμο της προηγούμενης εβδομάδας, οι υπέρμαχοι του έργου, υπό την απειλή της λήξης των προθεσμιών από την Ε.Ε. για έναρξη των εργασιών και αντιμέτωποι με την πληρωμή των ρητρών που έχουν υπογραφεί, ξεκίνησαν μια μεγάλη καμπάνια με στόχο την επαναλειτουργία του έργου. Από τη Δευτέρα το πρωί αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το χώρο και οι εργολάβοι ξεκίνησαν εργασίες χαμηλής έντασης.
Στο σημείο βρέθηκε ο εισαγγελέας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης. Μάλιστα, ο τελευταίος τόνισε πως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας θα κατασκευαστεί και κάλεσε όσους αντιδρούν να συναινέσουν «για το περιβαλλοντικό αυτό έργο».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία του ΣΜΑ, Μιχάλης Σπάσος, επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί διάλογος με την παρουσία της Αστυνομίας. Για ένα «ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα δώσει άμεση και αποτελεσματική λύση στο μείζον ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και θα συμβάλει καταλυτικά στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εξοικονομώντας, επίσης, πόρους για τους δήμους και τους πολίτες», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας. «Το έργο πληροί όλους τους απαιτούμενους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως «τα κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή του έχουν ήδη δεσμευθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά», ανέφερε.
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ για την έναρξη των εργασιών κατασκευής αυτού του «τόσο σημαντικού» έργου, ενώ απευθυνόμενος προς τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία, έδωσε τη διαβεβαίωσή του ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της όσον αφορά στους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια Υγεία των κατοίκων της περιοχής».

Οι κάτοικοι στις επάλξεις
Εδώ και μήνες οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται προκειμένου να μην κατασκευαστεί ο τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ που θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή, ενώ παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά (που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από τη ΦΟΣΔΑ αν παραμείνουν τα ΜΑΤ στην περιοχή) έχει πάρει ομόφωνα αρνητική απόφαση για την κατασκευή του ΣΜΑ στην περιοχή, απόφαση που πάγωσε προσωρινά το έργο. Οι κάτοικοι μέσω του Δικτύου 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ, εδώ και καιρό, ζητούν να ξεκινήσει από την αρχή η διαβούλευση για την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων μέσω ενός σοβαρού πιλοτικού προγράμματος για τη διαλογή στην πηγή, ένα κέντρο ανακύκλωσης που θα τα διαχειρίζεται και ένα μικρό ΣΜΑ (φορητού τύπου) όπου θα καταλήγει μόνο ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων καθώς τα υπόλοιπα θα εκμεταλλεύονται και θα αποδίδονται αντισταθμιστικά στους πολίτες και στον Δήμο Παύλου Μελά.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, ενόψει και του κινδύνου να πληρώσει ρήτρες για την καθυστέρηση στην έναρξη του έργου, που έχει υπάρξει λόγω των αντιδράσεων φορέων και κατοίκων, προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στους ΟΤΑ και στην Αστυνομία.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η κατασκευή
Την αντίθεσή του στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Νέα Ευκαρπία, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη, με αφορμή την είσοδο μηχανημάτων στο χώρο και την περίφραξή του με συρματοπλέγματα, υπό την προστασία των ΜΑΤ.
Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάκης Θεοδοσιάδης, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά, ο Τάσος Παπαντωνίου, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Θεόδωρος Μαυρίδης, εκ μέρους του Δικτύου 50 Συλλόγων κατοίκων της περιοχής και ο Μηνάς Μοναστηρίδης, εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε για ακόμη μια φορά εναντίον της καύσης των απορριμμάτων και της κατασκευής του ΣΜΑ και υπέρ της κομποστοποίησης, της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή και υπέρ της δημιουργίας μικρών και μεσαίων ΣΜΑ ανά καποδιστριακό δήμο.
«Το μοντέλο δημιουργίας τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ, όπως αυτός στη Νέα Ευκαρπία, είναι περιβαλλοντικά επιζήμιο και οικονομικά δαπανηρό. Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει συμβάσεις οι οποίες αντίκεινται στην ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι «Πάγια θέση του κόμματος είναι η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στο συγκεκριμένο έργο και τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αντιστέκονται».
Αναφορά έγινε ακόμη στην προσπάθεια μερίδας των ΜΜΕ τα οποία επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια στρεβλή εικόνα ώστε να πειστεί η κοινωνία πως υπάρχει κοινωνική συναίνεση για την κατασκευή του έργου. Κάτι που, όπως τονίζεται, φάνηκε ακόμη και μέσα από «στημένη δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά να εφαρμοστούν οι ομόφωνες αποφάσεις που έχουν πάρει τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά και Ευκαρπίας εναντίον της δημιουργίας ΣΜΑ και να ληφθούν υπόψη οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν γίνει. Τέλος, κατήγγειλε την παρουσία ΜΑΤ στο χώρο, τα οποία απαγορεύουν την πρόσβαση των κατοίκων, κάτι που όπως σημειώνει και η ανακοίνωση δίνει «μια εικόνα κατοχής στην περιοχή σύμφωνα με τις επιταγές της μνημονιακής κυβέρνησης η οποία προωθεί την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να ξεκινήσει διάλογος με το σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Ζητά να σταματήσει η κατασκευή αυτού του φαραωνικών διαστάσεων έργου που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τονίζει ακόμη πως θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα των κατοίκων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!