Με κάθε Μνημόνιο κερδίζεις νέα μείωση!

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η πλήρης αποξήλωση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, όπως το γνωρίζαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, με το υπαλληλικό προσωπικό της τρόικας στο ελληνικό υπ. Εργασίας να βάζει στο τραπέζι –μέσω Επιτροπών, αλλά και από το… παράθυρο– νέες αλλαγές που αποδομούν πλήρως την κοινωνική ασφάλιση. Αν και οι υπουργός και υφυπουργός κ. Βρούτσης και Κεγκέρογλου είναι λαλίστατοι παίζοντας τέλεια το παιχνίδι του καρότου και του μαστιγίου, τα περισσότερα… μαργαριτάρια έβγαλε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, στην οποία ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες.
Οι αλλαγές για το 2014 όπως μαγειρεύονται –και έχει ξαναγράψει ο Δρόμος– είναι 12, με τις πλέον κραυγαλέες αυτές που προκύπτουν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) στις αρχές του ’15, που συμπιέζουν στο ελάχιστο τις βασικές συντάξεις, φτωχοποιώντας μαζικά και βίαια μεγάλα τμήματα των συνταξιούχων. Με τον τρόπο αυτό η ενιαία σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης θα ανέρχεται στα 520 ευρώ και μόλις στα 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερήλικες.
Εάν, δε, εφαρμοστούν και οι προτάσεις της διοίκησης του ΙΚΑ, για Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο για τους κατώτατα αμειβόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους και το Ενιαίο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους, με απορρόφηση και των επικουρικών (που πλέον δεν έχουν την εγγύηση του κράτους!), τότε μιλάμε για το τελικό χτύπημα στη Δημόσια Ασφάλιση.  
Στις υπό… εξέταση αλλαγές –οι συνήθεις διαψεύσεις οδηγούν σε απλή… εφαρμογή– βρίσκεται η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και η χρησιμοποίηση «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στο Δημόσιο.
Από τις απαντήσεις του υφ. Εργασίας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον υπολογισμό του εφάπαξ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι σταδιακά από το 2014 το εφάπαξ εξαερώνεται και μαζί με το τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε χαρτζιλίκι, ενώ ουδέποτε διευκρινίστηκε εάν η αλλαγή στον υπολογισμό θα ισχύσει και αναδρομικά.

Πώς οδηγούνται σε κραχ τα Ταμεία
Τα καταστροφικά αποτελέσματα των μνημονίων στο Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, αποκάλυψε από το βήμα του ίδιου Συνεδρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, αναφέροντας πως:
– Η αύξηση της ανεργίας κατά μία (1) μονάδα αφαιρεί κατ’ έτος 250 εκατ. ευρώ εισφορές από το σύστημα.
– Η μείωση των μισθών κατά μία (1) μονάδα αφαιρεί 150 εκατ. ευρώ εισφορές ετησίως.
– Οι προσωρινές μορφές απασχόλησης, ευελιξίας και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ (των 427 και 490 ευρώ αντίστοιχα), σωρευτικά στερούν εισφορές 3 δισ. ευρώ ετησίως.
– Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 1,4 δισ. ευρώ για το έτος 2012 και κατά 1 δισ. ευρώ περίπου για το 2013, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, δημιουργούν απώλειες για τα Ταμεία που ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ περίπου.
Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το περσινό κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων (PSI) ως την «πιο βίαιη αρπαγή πλούτου σε βάρος της ελληνικής εργατικής τάξης που έχει συντελεστεί ποτέ», επεσήμανε ότι πράγματι, οι συντάξεις αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας 3ετίας, με τα απανωτά μνημόνια οδηγούν μαθηματικά το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση και στην αγκαλιά των ιδιωτικών ασφαλιστικών, οι οποίες, ωστόσο φορτώνουν και οι ίδιες στο ασφαλιστικό σύστημα τις αστοχίες των δικών τους τοποθετήσεων (στην πρόσφατη κρίση έχασαν 3,4 τρισ. ευρώ και οι πολίτες την ασφαλιστική τους κάλυψη).
Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα πως η οικονομική ανασυγκρότηση με την πλήρη και ασφαλισμένη απασχόληση, το σχέδιο επαναρτίωσης των αποθεματικών των Ταμείων και η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για την ενίσχυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τον δημοκρατικό, καθολικά αποδεκτό, δρόμο. Κάθε άλλη συζήτηση ή πρόταση σήμερα είναι πλήγμα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό μας σύστημα και δεν εγγυάται την καταβολή σταθερής και αξιοπρεπούς σύνταξης.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!