Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ένας σημαντικός σύντροφος

 

Εκατοντάδες φίλοι και σύντροφοι του Δήμου Τσακνιά συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου τελέστηκε η πολιτική κηδεία του ιδρυτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 65 ετών. Η σύντροφος της ζωής του, Νάντια Βαλαβάνη, απευθύνοντάς του τον ύστατο χαιρετισμό, εκ μέρους της οικογένειάς τους, μίλησε για το αγωνιστικό του πνεύμα αλλά και για ιδιαίτερες στιγμές της πνευματικής τους σχέσης. «Δεν ήσουνα εύκολος άνθρωπος, Δήμο.

Έλεγες ό,τι σκεφτόσουν και πάλευες πάντα για αυτό, κι έψαχνες βασανιστικά το καθετί, ν’ ανακαλύψεις τις κρυμμένες αλήθειες και τις αλληλουχίες που συνδέουν τα επιφαινόμενα με την πραγματικότητα. Πριν λίγους μήνες μου είχες πει να μη συμμετάσχω ποτέ σε κάτι που δε θα μου επιτρέπει να λέω ανοιχτά και να παλεύω τη γνώμη μου, κι αυτό έκανες πάντα ο ίδιος – εξίσου απέναντι σε κομματικές ηγεσίες και καθημερινούς ανθρώπους, που τους θεωρούσες εξίσου σημαντικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαλαβάνη.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαίροντας την προσωπικότητα του εκλιπόντος. «Έφυγε ξαφνικά, σεμνά, με τις αποσκευές του γεμάτες ιδέες και όνειρα για την εργατική τάξη, για την Ελλάδα, για την Αριστερά των οραμάτων του και των οραμάτων μας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Η σορός του Δήμου Τσακνιά μεταφέρθηκε για ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

Ποιος ήταν

Ο Δήμος Τσακνιάς, δικηγόρος, γεννήθηκε στο χωριό Καστέλια Φωκίδας (δίπλα στη Γραβιά) από φτωχή αγροτική οικογένεια και πέθανε στην Αθήνα στις 2/11/2014. Ορφανός από πατέρα από τα 13 του χρόνια, είχε ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα, όπου σπούδασε δουλεύοντας από τα 12 του, τα περισσότερα απ’ αυτά τα χρόνια σε κυλικείο κινηματογράφου. Το 1970, φοιτητής Νομικής, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και από το 1971 έγινε μέλος του Κ.Σ. της και υπεύθυνος του παράνομου Οδηγητή ο οποίος, μέχρι τότε, εκτυπωνόταν στο εξωτερικό. Από κοινού με τη νέα συντακτική ομάδα του Οδηγητή, πρόσθεσαν πλάι στον τίτλο του το γνωστό στίχο του Βάρναλη Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης/ ο πλαστουργός της νιας ζωής/ εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης/ κι ώριμο τέκνο της οργής. Μέχρι τον Ιούλιο 1974 εκτύπωνε νύχτα τον Οδηγητή στον πολύγραφο του τόπου δουλειάς του, στα γραφεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών. Μετά το «χτύπημα» του Φλεβάρη 1974 και τη σύλληψη ή πέρασμα στην παρανομία συνεργατών και συνδέσμων, ουσιαστικά έγραφε, εκτύπωνε και διακινούσε μόνος του την εφημερίδα – μέχρι και την κατάρρευση της χούντας. Υπήρξε ο πρώτος αρχισυντάκτης του νόμιμου Οδηγητή, κατά τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης.

Τέλος 1975 πέρασε στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Οργάνωσης Πειραιά, υπεύθυνος της Επιτροπής Προπαγάνδας της Κ.Ε. και διευθυντής της ΚΟΜΕΠ. Αν. μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 12ο Συνέδριο, αποχώρησε από το κόμμα με την κρίση του 1989.

Συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μέσα απ’ τις αναζητήσεις του οποίου αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του (ανένταχτος) έως το Συνέδριο του 2013. Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον τομέα του Εργατικού Δίκαιου και συνέχισε να μετέχει ενεργά στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ήταν παντρεμένος με τη Νάντια Βαλαβάνη και είχε δυο παιδιά, τον Αντώνη και την Άρτεμι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!