Κατέληξαν τελικά οι διαδικασίες του συριζα για τους υποψήφιους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά από μαραθώνιες διαδικασίες αποφασίσθηκε υποψήφιος περιφερειάρχης να είναι ο βουλευτής του συριζα Τάσος Κουράκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Την περασμένη Δευτέρα, συνήλθε το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο τέθηκαν οι υποψηφιότητες. Ο ΣΥΝ πρότεινε το βουλευτή Τάσο Κουράκη για υποψήφιο περιφερειάρχη και το νομαρχιακό σύμβουλο Στρατή Πλωμαρίτη (ανένταχτος), για αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Από τις υπόλοιπες συνιστώσες και τους περισσότερους ανένταχτους, προτάθηκε ο Στρ. Πλωμαρίτης ως υποψήφιος περιφερειάρχης και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος (ΚΟΕ) ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Ο Στρ. Πλωμαρίτης αρνήθηκε την υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη και ενημέρωσε το σώμα για μια συνάντηση που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσ/νίκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, με την παρουσία του γραμματέα του ΣΥΝ Δ. Βίτσα, μελών της Κ.Ε. του ΣΥΝ από τη Θεσ/νίκη και του Τρ.Μηταφίδη. Στη συνάντηση αυτή προτάθηκε στον Στρ. Πλωμαρίτη από τον Αλ. Τσίπρα, να παραιτηθεί από υποψήφιος περιφερειάρχης και να αποδεχτεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσ/νίκης. Η πρόταση προέβλεπε τη μετακίνηση του Τρ. Μηταφίδη ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη. Ο Στρ. Πλωμαρίτης ενημέρωσε ότι αρνήθηκε την παραπάνω πρόταση. Η διαδικασία διακόπηκε για την Πέμπτη, προκειμένου να αποφασίσουν τα όργανα του ΣΥΝ στη Θεσ/νίκη και η Κ.Ε. στην Αθήνα, που έγινε την Τετάρτη.
Την Τρίτη στην ΕΔΟΘ, συνήλθε το συντονιστικό της νεοσυσταθείσας δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσ/νίκης. Οι προτάσεις που τέθηκαν ήταν: η υποψηφιότητα του Τρ. Μηταφίδη από τον ΣΥΝ και του Στράτου Κερσανίδη (ΑΚΟΑ), από την ΑΚΟΑ. Ο εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ διευκρίνισε ότι αν από τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Μηταφίδη, θα αποσυρθεί η υποψηφιότητα Κερσανίδη. Τελικά –με αστερίσκους– υπήρξε ομόφωνη στήριξη της υποψηφιότητας του Τρ.Μηταφίδη για το δήμο Θεσ/νίκης. Ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ διευκρίνισε ότι: «η περιφέρεια και ο δήμος πάνε πακέτο και ότι η τελική απόφαση θα παρθεί όταν κλείσει και το θέμα της περιφέρειας». Την Τετάρτη συνήλθαν τα κεντρικά όργανα του ΣΥΝ και αποφάσισαν οριστικά την υποψηφιότητα του Τ. Κουράκη για την περιφέρεια και του Τρ. Μηταφίδη για το δήμο Θεσ/νίκης. Την Πέμπτη, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνήλθε το συντονιστικό για την περιφέρεια. Η τελική εισήγηση του ΣΥΝ ήταν: Τ. Κουράκης για την περιφέρεια, Στρ. Πλωμαρίτης για την αντιπεριφέρεια. Οι υπόλοιπες συνιστώσες και οι περισσότεροι ανένταχτοι επανέφεραν την πρόταση Πλωμαρίτης-Θεοδωρόπουλος, εκτός από τον Γ. Τοζίδη που κάλεσε τον Πλωμαρίτη να συγκροτήσει άλλο ψηφοδέλτιο «ενωτικό και ριζοσπαστικό». Προ του αδιεξόδου, ο Στρ.Πλωμαρίτης απέσυρε την υποψηφιότητά του και αντιπρότεινε ως ενωτική λύση τον Κουράκη για περιφερειάρχη και τον Θεοδωρόπουλο για αντιπεριφερειάρχη. Άμεσα, μετά την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ της Β΄ Θεσ/νίκης (Ρώσιος) δήλωσε ότι ο ΣΥΝ της Β΄ Θεσ/νίκης έχει αποφασίσει να μη στηρίξει πρόταση που περιλαμβάνει τον Θεοδωρόπουλο στην αντιπεριφέρεια. Τρείς ανένταχτοι (Τοζίδης, Ξανθόπουλος, Νανακούδης), δήλωσαν την αποχώρησή τους από το σχήμα. Ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ είπε ότι αν η πρόταση που κατατέθηκε εξυπηρετεί την ενότητα και τη συμφωνία των συνιστωσών και των ανένταχτων, θα γίνει αποδεκτή από την ΚΟΕ. Οι Τ. Κουράκης, Χρ. Λάσκος και Δ. Χαραλαμπίδου (μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΝ), εκφράζοντας την προσωπική τους άποψη, δήλωσαν ότι θα εισηγηθούν θετικά για την παραπάνω πρόταση. Από άλλα μέλη του ΣΥΝ δηλώθηκε η επιφύλαξη και τελικά ο γραμματέας του ΣΥΝ Α΄ Θεσ/νίκης, Νίκος Παυλίδης, είπε ότι η οριστική απόφαση θα παρθεί την Παρασκευή το μεσημέρι από τα όργανα του ΣΥΝ, για το ζήτημα του αντιπεριφερειάρχη. Η συνεδρίαση διακόπηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, επαναλήφθηκε την Παρασκευή, όπου πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις.
Νίκος Νούλας

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!