«Ένα παράδειγμα βιωμένης αντίστασης»

Έγινε την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του Κώστα Φιλίνη, του αγωνιστή της Αριστεράς και διανοούμενου, που μοίρασε τα 93 χρόνια της ζωής του σε πολυετείς φυλακίσεις, σε εξορίες, στην παράνομη δράση, την έντονη πολιτική, ιδεολογική και πνευματική προσφορά και τα οργανωτικά καθήκοντα. Έζησε όλες τις περιπέτειες της Κατοχής, των Δεκεμβριανών του ’44 και των μεταβαρκιζιανών χρόνων, όλη την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και τα πιο δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια παράνομος μέσα στην Αθήνα. Στα τέλη του 1953, βγήκε παράνομα στο εξωτερικό από όπου επέστρεψε και πάλι παράνομα το Νοέμβριο του 1954. Τον Μάιο του 1955 συνελήφθη, δικάστηκε και έμεινε στη φυλακή ως το 1966. Αγωνίστηκε ως παράνομος επί χούντας στην Αθήνα έως τον Οκτώβριο του ’67, οπότε φυλακίστηκε και πάλι, μέχρι το1973. Υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσ. ως τη μετεξέλιξή του σε Ελληνική Αριστερά» – ΕΑΡ, εργάστηκε για την ίδρυση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στα χρόνια του εγκλεισμού έγραψε το βιβλίο «Θεωρία των Παιγνίων και Πολιτική Στρατηγική» και μετέφρασε έργα σημαντικών μαρξιστών διανοουμένων.
Επικήδειους εκφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Στέλιος Ζαμάνος από τη γενιά των αντιστασιακών και ο διευθυντής της Αυγής, Νίκος Φίλης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν χωράνε σε ένα βιογραφικό και σε μία ομιλία όλα αυτά στα οποία ο Κώστας Φιλίνης άφησε το αποτύπωμά του. Είναι πολλά αυτά που οι περισσότεροι από τις νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν, γιατί η σεμνότητα του Κώστα Φιλίνη δεν επέτρεπε να γίνουν γνωστά. Για εμάς τους νεότερους, ο Κώστας Φιλίνης ήταν μια υποδειγματική παρουσία… Ίσως ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά που είχαμε την τύχη να συναντήσουμε. Ο Κώστας Φιλίνης ήταν ο ηγέτης που με πραότητα και σοφία λειτουργούσε και συμπεριφερόταν όπως το κάθε απλό μέλος του κόμματος. Ο πρωτεργάτης της αντίληψης “δημοκρατία παντού”».
Ο Νίκος Φίλης μίλησε για «Ένα παράδειγμα βιωμένης αντίστασης 75 χρόνων, έναν άνθρωπο του λαϊκού κινήματος, έναν από τους πρωτεργάτες της κομμουνιστικής ανανέωσης στη χώρα μας, έναν οργανικό διανοούμενο του κινήματος, έναν πρωτοπόρο της δράσης και της σκέψης, έναν πολίτη της ευρωπαϊκής Αριστεράς… Αναζητούσε πάντοτε το νέο στην πολιτική, τον αγώνα, τη θεωρία, την επιστήμη… Διέθετε αμείωτη την πνευματική καλλιέργεια του νέου, πολιτισμό με την ευρεία έννοια, γνώση και ήθος…».
Εκτενή αναφορά στο ήθος του Κώστα Φιλίνη έκανε ο Στέλιος Ζαμάνος, προσθέτοντας την ιδιότητα του ευπατρίδη πλάι σ’ αυτές «του μεγάλου αγωνιστή, του πολιτικού, του διανοούμενου της Αριστεράς».

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!