Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, Πλατεία Κλαυθμώνος

 

Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού η σημερινή και όπως σε πολλές πόλεις διεθνώς πραγματοποιείται και στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος, συγκέντρωση αντίστασης και αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για μια αξιοπρεπή ζωή. Διοργανώνεται από δεκάδες αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, σωματεία εργαζομένων και κινηματικές συλλογικότητες, με χάπενινγκ, μουσική, χορό και κρουστά, μεταναστών και προσφύγων από τις Φιλιππίνες, την Αφρική, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν κ.α.

Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα των διοργανωτών, τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων εμπεδώθηκε με χίλιους τρόπους, νόμους και μέτρα το δόγμα της «αποτροπής εισόδου» στη βάση της απάνθρωπης λογικής «να κάνουμε στους μετανάστες τον βίο αβίωτο». Χτίστηκαν φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης, πνίγηκαν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι στο Αιγαίο, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών αποκλείστηκαν από την πρόσβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα. Πρόσφυγες πολέμου αντιμετωπίστηκαν σαν λαθρομετανάστες και στερήθηκαν του δικαιώματος αναγνώρισης της προσφυγικής τους ιδιότητας, μετανάστες έγιναν σε μια νύχτα «παράνομοι» γιατί δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα για ανανέωση των αδειών παραμονής τους. Παρ’ όλα αυτά, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται όσο υπάρχουν πόλεμοι, δικτατορικά καθεστώτα και εξαθλίωση.

Ντόπιοι και μετανάστες ενώνουν τη φωνή τους και απαιτούν από τη νέα κυβέρνηση την πλήρη ανατροπή του ρατσιστικού και κατασταλτικού οπλοστασίου όπως το γνωρίσαμε ως τώρα. Απαιτούν μεταξύ άλλων το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και το σταμάτημα των δολοφονιών στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο. Ζητούν άσυλο για κάθε πρόσφυγα που ζει στη χώρα και δυνατότητα μετακίνησης και εγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για όσους το επιθυμούν. Διεκδικούν μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης και μας καλούν να ενισχύουμε τον αντιφασιστικό αγώνα απέναντι και στη θηριωδία της Χρυσής Αυγής, που σε μερικές εβδομάδες αντιμετωπίζει μια δίκη για τη δολοφονική της δράση.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και εκπροσώπους από ευρύτερες ομάδες που πλήττονται από το ρατσισμό (ΑμΕΑ, LGBT, Ρομά, μετανάστες, άτομα που ζουν με HIV, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές ομάδες, κ.λπ.) πραγματοποιείται την ίδια ώρα συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή για έναν «ξεχωριστό περίπατο» έως το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδοθούν τα αιτήματά τους στη νέα κυβέρνηση.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!