Άλλη μια κλαδική… συμφωνία με μειώσεις πυροδοτεί αντιδράσεις. Tου Γιώργου Κατερίνη

Η κυοφορούμενη υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο, που σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) περιέχει μειώσεις μισθών 5-6% έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Πρόκειται, στην ουσία, για την τρίτη μεγάλη κλαδική σύμβαση που θα υπογραφεί στις συνθήκες που δημιουργεί το Μνημόνιο ΙΙ, μετά τη σύμβαση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίες επέφεραν σημαντικές μειώσεις στους βασικούς μισθούς.
Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, με βάση τη διαπραγμάτευση που έγινε με τους εκπροσώπους των εμπόρων, υπάρχει συμφωνία για καθορισμό των βασικών μισθών «με βάση την τελευταία κηρυχθείσα ως υποχρεωτική ΣΣΕ του κλάδου (2009) και της οποίας η εφαρμογή σε σχέση με τη σημερινή μη υποχρεωτική ΣΣΕ έχει τις μικρότερες δυνατόν απώλειες που δεν υπερβαίνουν το 5‐6% για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων», ενώ διατηρούνται όλα τα επιδόματα, οι θεσμικές ρυθμίσεις και τα κλιμάκια προϋπηρεσίας. «Η κλαδική ΣΣΕ, εντάσσεται σε μια ευρύτερη εθνική συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων του εμπορίου για τις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία του κλάδου, που θα κινείται στον αντίποδα του καταστροφικού Μνημονίου και θα το υπερβαίνει», τονίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Ο αντίλογος έρχεται από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος καταγγέλλει ότι με τη σύμβαση αυτή επέρχονται μειώσεις από 6% μέχρι και 18% και θυμίζει ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις και αλλαγές ωραρίων.
Η αντιπαράθεση αυτή παίρνει πολιτικές και συνδικαλιστικές διαστάσεις με την Ομοσπονδία να επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΠΑΜΕ, κατηγορώντας το για «άκρως τυχοδιωκτική, εξαιρετικά επικίνδυνη και καταστροφική για τους εργαζόμενους τακτική» και τη ΔΑΣ (την παράταξη του ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ) να κατηγορεί το «ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ» ότι «την ίδια ώρα που ξιφουλκεί υπέρ της προστασίας των μισθών και κατά των μνημονίων, πρωτοκλασάτα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα υπογράφουν μειώσεις μισθών υλοποιώντας τις μνημονιακές κατευθύνσεις».
Η σύμβαση του εμπορίου γίνεται προσπάθεια τόσο από τους εργοδοτικούς φορείς των εμπόρων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) όσο και από την κυβέρνηση να αξιοποιηθεί δεόντως. Η μεν Γενική Συνομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών κατέθεσε πρόταση στη ΓΣΕΕ για μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5%, ο δε υπουργός Εργασίας δήλωσε ικανοποιημένος για την επίτευξη συμφωνίας. Βέβαια, η συμφωνία αυτή «επετεύχθη» σε ένα περιβάλλον όπου έχει καταργηθεί πλέον η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, έχουν επιβληθεί οριζόντιες περικοπές με νόμους και έτσι μια σύμβαση που η ισχύς της λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, φθάνει να εγκαταλείπεται από τους ίδιους τους συνδικαλιστές που την υπέγραψαν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!