Η φιλία με το Ισραήλ γεννά κινδύνους για τον ελληνικό λαό

του Δημήτρη Γκάζη

 

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στις 15 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Σκοπός της επίσκεψης είναι η δεύτερη τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η σύνοδος αναμένεται να συζητήσει το βάθεμα της συνεργασίας των τριών χωρών, σε συνέχεια των συμφωνιών της πρώτης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε των προηγούμενο Δεκέμβρη στην Ιερουσαλήμ.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι τα θέματα της ενέργειας, με το Ισραήλ να έχει κάθε συμφέρον να βιάζεται να υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου (ναι, του κλεμμένου, απ’ την Παλαιστινιακή γη), που θα προμηθεύει τις αγορές της Ευρώπης. Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν προσέρχονται στη σύνοδο ως κυρίαρχα κράτη και ισότιμοι συνομιλητές. Οι ηγεσίες, Τσίπρα και Αναστασιάδη, κρατούν ενδοτική στάση σε όλα τα μέτωπα, και επιδιώκουν να εμφανιστούν ως οι καλύτεροι εξυπηρετητές και υπεργολάβοι των συμφερόντων ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο Κύπριος πρόεδρος ζητιανεύει την προστασία του Ισραήλ απέναντι στις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι προγραμματισμένες, για το προσεχές καλοκαίρι, γεωτρήσεις υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής επικράτειας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά ρόλο στη δυτική συμμαχία και αντίβαρα στις συνεχείς υποχωρήσεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η σύνδεση, όμως, της προάσπισης των δίκαιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με τις επιδιώξεις του σιωνιστικού κράτους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, που χαιρέτιζε σαν δίκαιες τις έρευνες για φυσικό αέριο της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις πολλών παραγόντων για πιθανή αξιοποίηση της Τουρκίας σαν κύριο σταθμό μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη πιστοποιούν ότι το Ισραήλ παίζει σε πολλά ταμπλό.

Άλλωστε οι καταστάσεις το επιβεβαιώνουν. Τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή, με τα τελευταία γεγονότα στο Κατάρ και το Ιράν να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα το Ισραήλ δεν μπορεί να λογίζεται απλά ως μια περιφερειακή δύναμη συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ. Μετατρέπεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της αντί- Ιράν εκστρατείας του Τραμπ. Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ φέρνει μεγαλύτερη πρόσδεση στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σπεύδει από νωρίς να διαλέξει στρατόπεδο στις επερχόμενες συγκρούσεις. Η παραχώρηση της βάσης της Σούδας και του «ναι σε όλα» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συσφίγγει τις σχέσεις με το σιωνιστικό κράτος-χωροφύλακα. Το πρόσχημα για Ελλάδα «χώρα σταθερότητας» μεταφράζεται σε βάθεμα της πρόσδεσης στα αμερικανικά συμφέροντα στη περιοχή, γεγονός που θέτει σε σοβαρές κίνδυνο την ίδια την ειρήνη.

 

Ανεπιθύμητος ο Νετανάχιου

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει εδώ και μέρες απευθύνει κάλεσμα στο Ελληνικό λαό να δείξει με κάθε τρόπο ότι ο Νετανιάχου είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας. Στο κάλεσμά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Μέτωπο καταγγέλλει το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κλιμάκωση της σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του σιωνιστικού κατεχόμενου κράτους, που εξελίσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα σε βάρος των λαών της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, αλλά και του πλούτου και των πόρων, του φυσικού αερίου και του νερού». Και συνεχίζει, παροτρύνοντας όλους τους φίλους της Παλαιστίνης, «να καταστήσουν σαφές ότι τέτοιοι εγκληματίες πολέμου δεν είναι ευπρόσδεκτοι από τον ελληνικό λαό».

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα αυτό, πολλές οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες απ’ τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τις οργανώσεις της Παλαιστινιακής Κοινότητας, οργανώνουν διαδήλωση, με αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, την μέρα που θα διεξάγεται στην πόλη η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η διαδήλωση που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 17/5, στις 19:00, από το άγαλμα Βενιζέλου, έχει ως σκοπό να δείξει πως απέναντι στην συμμαχία με το κράτος-δολοφόνο που μόνο κινδύνους φέρνει για τον ελληνικό λαό, μπορεί να οικοδομηθεί μια άλλη συμμαχία των λαών σε Ελλάδα, Κύπρο και Παλαιστίνη που θα αγωνιστεί για μια άλλη προοπτική για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς πολέμους, κατοχές, εποικισμούς και καταλήστευση των φυσικών πόρων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!