Λουκέτο στον Αγγελιοφόρο, στο δρόμο οι εργαζόμενοι, «σκεφτόμαστε το καλό σας», λέει ο Μπακατσέλος

 

Χωρίς αποζημίωση και με οκτώ χρεωστούμενους μισθούς θα κλείσει οριστικά την εφημερίδα Αγγελιοφόρος η οικογένεια του γνωστού βιομήχανου και εκδότη Αλέξανδρου Μπακατσέλου. Οι 108 εργαζόμενοι της εφημερίδας, βεβαίως, αφήνονται στην τύχη τους όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Σε συνεννόηση με τους εξ Αθηνών εκδότες, Φώτη Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπακατσέλου, Βασ. Μπακατσέλος, ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου το μεσημέρι ότι η εταιρία Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (εκδίδει τις εφημερίδες Αγγελιοφόρος και Αγγελιοφόρος της Κυριακής και σειρά άλλων εντύπων) διακόπτει τη λειτουργία της, και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης που θα συζητηθεί τέλος Νοεμβρίου.

Όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας, ο Βασ. Μπακατσέλος τους ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να απολυθούν επισήμως οι εργαζόμενοι και δεν προβλέπεται να καταβληθούν αποζημιώσεις, ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος.

Η συγκεκριμένη κατάληξη ήρθε μετά από μια σειρά γεγονότων των τελευταίων ετών. Για την ιστορία να πούμε ότι στον Αγγελιοφόρο (που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως ημερήσια πολιτική εφημερίδα τον Σεπτέμβριο 1996 μετά την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη) από τις αρχές της κρίσης έως σήμερα η εργοδοσία έχει απολύσει ή έχει οδηγήσει σε εθελούσια έξοδο συνολικά 280 εργαζόμενους. Την τελευταία τριετία η εφημερίδα έχει διακόψει την έκδοσή της συνολικά τέσσερις φορές, για να επανέλθει και πάλι σε κυκλοφορία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015.

Σημειώνεται ότι η εταιρία είχε κάνει αίτηση να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η αίτηση απορρίφθηκε, η εταιρία άσκησε έφεση, αλλά τώρα παραιτήθηκε και από την έφεση, αφού αποφάσισε το λουκέτο.

 

Βομβαρδισμένο τοπίο η ενημέρωση στη Β. Ελλάδα

«Εμείς αποφασίσαμε με γνώμονα το καλύτερο για εσάς…», ανακοίνωσε στους εμβρόντητους εργαζόμενους ο Βασ. Μπακατσέλος, δηλώνοντας: «Πιστεύω πως θα πάρετε κάποια στιγμή τα δεδουλευμένα σας… Δεν ξέρω όμως πότε…». Άμεση απάντηση έδωσαν σε αυτή τη συμπεριφορά τα σωματεία που καλύπτουν τους δημοσιογράφους, των υπαλλήλους και τους τεχνικούς των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «αναξιοπρεπές τέλος της εφημερίδας» με την υπογραφή οικογένειας Μπακατσέλου.

Ο πρόεδρος μάλιστα των του σωματείου των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜ-Θ) παρέστη την Τρίτη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για τη διακοπή λειτουργίας της εφημερίδας, όπου σε παρέμβασή του συνέδεσε το λουκέτο στον Αγγελιοφόρο με το τοπίο ερήμωσης που τείνει να γίνει κανόνας στη Βόρεια Ελλάδα. Το κλείσιμο της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, είπε ο Τάσος Φωκιανίδης, «δεν είναι μεμονωμένο γεγονός: είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων που ερημώνουν το τοπίο της ενημέρωσης στην περιφέρεια και περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να έχουν αξιόπιστη και άρτια πληροφόρηση. Το κλείσιμο του Αγγελιοφόρου προστίθεται με οδυνηρό τρόπο στο κλείσιμο σχεδόν όλων των ανταποκριτικών γραφείων των αθηναϊκών εφημερίδων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο… Προστίθεται στο κλείσιμο όλων των ανταποκριτικών γραφείων των τηλεοπτικών σταθμών που παριστάνουν ότι είναι εθνικής εμβέλειας και δεν έχουν ούτε ένα δημοσιογράφο εκτός Αθήνας… Προστίθεται στο θρίλερ που ζήσαμε όλοι με τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες μέρες: Στο παρά πέντε αποτράπηκε το κλείσιμό τους, μετά από μεγάλη και συντονισμένη κινητοποίηση…».

 

Ναι στα προνόμια, όχι στις υποχρεώσεις

Όπως σημείωσε επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ: «Μου είναι πολύ ξεκάθαρη η διάκριση μεταξύ δημόσιας ενημέρωσης και ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου αυτού. Είναι παρεξήγηση, όμως, να θεωρούμε ότι οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενημέρωσης έχουν περιορισμένη ευθύνη έναντι αυτού του δημόσιου αγαθού, που εξακολουθεί να είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Όσοι ανοίγουν Μέσα Ενημέρωσης, είτε το θέλουν είτε όχι, αναλαμβάνουν επιπλέον ευθύνες έναντι της κοινωνίας: Το αγαθό που διαλέγουν ως αντικείμενο της δραστηριότητάς τους δεν είναι κάτι απλό και συνηθισμένο. Έχει ειδικές προδιαγραφές και εγείρει ειδικές υποχρεώσεις. Η οικογένεια Μπακατσέλου, που το 1996 συνέπραξε με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (σήμερα Ψυχάρης) και την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. (Μπόμπολας) για να εκδοθεί η εφημερίδα Αγγελιοφόρος στη Θεσσαλονίκη, διεκδίκησε μια ιδιότητα, που αποφέρει μεγάλες υποχρεώσεις και σημαντικά προνόμια. Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015, αποφάσισε να βάλει την υπογραφή της στο αναξιοπρεπές τέλος του Αγγελιοφόρου, κάνοντας συνεπαγωγικά σαφές ότι προτιμά τα προνόμια χωρίς τις υποχρεώσεις».

Ο κ. Φωκιανίδης υπενθύμισε στους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Θεσσαλονίκης ότι η εργοδοσία: απέλυσε 270 εργαζόμενους από το 2011, μείωσε όλες τις αμοιβές έως και κατά 30%, καθυστερούσε συστηματικά να πληρώσει, παρά τις έγγραφες συμφωνίες, υποκρινόταν ότι διαπραγματεύεται για «βιώσιμη λύση», κρατώντας με τον τρόπο αυτό σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας τους εργαζόμενους.

«Η κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας έχει τη δικαιοδοσία και το μέτρο να κρίνει την επιχειρηματική αξιοπιστία μιας οικογένειας η οποία:

– Διαβεβαίωνε, διά στόματος του ιδρυτή της εφημερίδας, Αλέξανδρου Μπακατσέλου, ότι ποτέ κανένας εργαζόμενος των επιχειρήσεών της δεν πρόκειται να χάσει έστω ένα ευρώ.

– Διαφημίζει το φιλανθρωπικό έργο της, παραλείποντας να ομολογήσει ότι κατά ένα μέρος αυτό χρηματοδοτείται από απλήρωτη εργασία, χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, απολύσεις εργαζομένων.

– Αξιοποίησε επί χρόνια την εκδοτική ιδιότητα για να υποστηρίξει επιχειρηματικές και πολιτικές επιδιώξεις της, αλλά δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να στερήσει τη Βόρεια Ελλάδα από ένα Μέσο Ενημέρωσης».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ κατέληξε λέγοντας ότι η εξέλιξη στον Αγγελιοφόρο «πρέπει να γίνει αφετηρία μιας συντονισμένης αντίδρασης στον δίχως τέλος περιορισμό της ενημέρωσης στην περιοχή, αλλά και αφορμή για να ασχοληθεί επιτέλους και η κυβέρνηση -όπως πολλές φορές επισημάναμε- με την παραδοξότητα να αυξάνονται διαρκώς οι πτωχευμένες επιχειρήσεις πλουσίων επιχειρηματιών».

Χ.Π.

 

INFO

agelioforum.wordpress.com

 

Απεργιακό φύλλο

Οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις και την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο κ. Μπακατσέλος είναι πρόεδρος.

Η επόμενη κίνησή τους ήταν να εκδώσουν απεργιακό φύλλο της εφημερίδας. Το πρώτο αυτό απεργιακό φύλλο διένειμαν την Τετάρτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σε μία συμβολική κίνηση το παρέδωσαν την προηγουμένη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κίνηση αυτή, «προκειμένου να ενημερωθεί και η πολιτική οικογένεια με την οποία ο μεγαλοβιομήχανος Αλέξανδρος Μπακατσέλος διατηρεί στενές σχέσεις». Την απεργιακή τους έκδοση διένειμαν επίσης την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα στην Αθήνα και συναντήθηκαν με πολιτικούς παράγοντες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!