Του Μάριου Διονέλλη. Οι πρώτες δέκα μέρες του στο υπουργείο Υγείας – Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στις πλάτες  των πολιτών – Υπόσχεση για λουκέτα και μήνυμα στη Χρυσή Αυγή

Τις σαφείς προθέσεις του για πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις της τρόικας έδειξε ήδη από το πρώτο δεκαήμερο στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας είναι ραγδαίες, καθώς η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για περικοπές δαπανών ακόμα και για κλείσιμο νοσοκομείων ειδικά μετά την τρύπα του 1,2 δισ. στον ΕΟΠΥΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ήδη από τη δεύτερη μέρα του στον υπουργικό θώκο επιβεβαίωσε πως αν χρειαστεί «θα κλείσουν και νοσοκομεία». Μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε «πλήρης συμφωνία»…    

Οι ασθενείς θα πληρώσουν την τρύπα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη συνέχεια, η συμφωνία προβλέπει τον αποκλεισμό ασθενών από τις συμπληρωματικές θεραπευτικές αγωγές, με στόχο τη μείωση των δαπανών. Με βάση το σχεδιασμό θα καταρτιστεί λίστα με συγκεκριμένες εξετάσεις και φάρμακα ανάλογα με την ασθένεια και αυτά και μόνο θα δικαιολογούνται. Ωστόσο, στην (πολύ πιθανή) περίπτωση παρενεργειών ή άλλων παρεμφερών συμπτωμάτων που θα απαιτούν πρόσθετη αγωγή, τότε το κόστος θα βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή. Πάντως η βασική πηγή εσόδων για την κάλυψη της τρύπας του ΕΟΠΥΥ καθώς φαίνεται θα είναι οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς επέρχεται γενναίο κούρεμα των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς αυτές με το επιχείρημα ότι οι δαπάνες του Οργανισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο υγείας υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις. Άμεσες θα είναι όμως οι επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, καθώς ήδη οι «κλινικάρχες» εξετάζουν τη μετακύλιση του κόστους που θα προκύψει στους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και τους ασφαλισμένους των ιδιωτικών εταιριών. Από τη Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή με όλες τις σχετικές με τον ΕΟΠΥΥ ρυθμίσεις, αλλά ενδεχομένως και με άλλα «ώριμα» θέματα.
 
Προσεχώς λουκέτα και συγχωνεύσεις
Στην πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού με την τρόικα δεν άνοιξε το θέμα των συγχωνεύσεων ή ακόμα και των λουκέτων σε μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα. Η διαβεβαίωση πάντως πως «αν χρειαστεί θα γίνει», είχε αποδέκτη μάλλον τους δανειστές που απλώς δέχτηκαν να δώσουν μια παράταση στον νεοδιορισθέντα υπουργό. Μέχρι τώρα η τρόικα φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι τα μικρότερα νοσοκομεία (κυρίως στο Λεκανοπέδιο), ενώ για τις εκτός των τειχών περιοχές ποτέ δεν έφυγε από την αρχική της θέση για ένα νοσοκομείο ανά περιφέρεια.

Επίθεση ξανά στις ιερόδουλες
Από τις πλέον χαρακτηριστικές των προθέσεων του Άδωνι Γεωργιάδη είναι η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου για τις οροθετικές γυναίκες που μεταξύ άλλων προβλέπει ελέγχους για λοιμώδη νοσήματα σε όσους χώρους βρίσκονται ιερόδουλες, ακόμη και σε σπίτια. Με πρόσχημα το «νομικό κενό» που είχε δημιουργήσει η κατάργηση της διάταξης από την κ. Σκοπούλη, ο νέος υπουργός Υγείας κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή προκαλώντας νέες αντιδράσεις από κόμματα και κοινωνικούς φορείς όπως οι Γιατροί του Κόσμου, που μίλησαν για υποκριτική στάση του υπουργού την ώρα που υπάρχουν μείζονα θέματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ρατσιστική διάταξη ενώ ανακοίνωση που ταυτίζει τον νέο υπουργό με τη Χρυσή Αυγή εξέδωσε και η πρώην υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη.
Οι πρώτες ημέρες του νέου υπουργού συνοδεύτηκαν και με αρκετές κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η νυχτερινή έφοδος στο Νοσοκομείο Γεννηματάς και η κάθοδός του στο πεζοδρόμιο του υπουργείου, όπου διαμαρτύρονταν οι γιατροί. Και για τις δύο κινήσεις δέχτηκε από χάδια μέχρι ύμνους από τα Μέσα Ενημέρωσης χωρίς όμως να δοθεί και πολλή σημασία στο αν δόθηκαν απαντήσεις στα αντίστοιχα προβλήματα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!