Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν και προσάρτησαν τη Δυτική Ανατολία («Επαρχία της Ασίας») τη λεηλάτησαν με πρωτοφανή τρόπο. Από όλες τις πόλεις της μικρασιατικής ακτής στο Αιγαίο (πλην Περγάμου) έφευγαν καραβιές με αγάλματα, έργα τέχνης, αναθήματα, νομίσματα, χρυσάφι, κοσμήματα, υφάσματα, χειρόγραφα και άλλους θησαυρούς με κατεύθυνση τη Ρώμη. Πλημμύρησε η αναδυόμενη κοσμοκράτειρα από πλούτο!

Και καθώς μαζεμένοι στην αγορά πολλοί Εγγεγραμμένοι Πατέρες Συγκλητικοί εθαύμαζαν, ένας εξ’ αυτών, ο πιο προχώ, τους έλεγε χαμογελαστός: αυτά δεν είναι τίποτα, αγαπητοί μου! Πιο πολύ πλούτο απ’ τη λεηλασία, θα μας φέρει η ανοικοδόμηση!

Κι όντως, στη συνέχεια επιφανείς Ρωμαίοι οπλαρχηγοί ανέθεταν ο ένας στον άλλον τους πολέμου ως εργολαβίες. Έτσι πλούτησαν και διέπρεψαν ο Κράσσος, ο Λούκουλος, ο Πομπηίος, ο Καίσαρας και τόσοι άλλοι πολλοί.

Στην περιοχή που έγινε ο τρομερός σεισμός στην Ανατολική Τουρκία, το Κουρδιστάν και τη Συρία, ο πόλεμος ή μάλλον οι πόλεμοι έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές πριν από τον Εγκέλαδο.

Το ίδιο καταστροφικοί για την εν λόγω περιοχή υπήρξαν και οι εργολάβοι του Ερντογάν (ή οποιουδήποτε άλλου) χτίζοντας επί δεκαετίες σπίτια-τάφους. Οι ίδιοι εργολάβοι ή άλλοι σαν αυτούς που τώρα θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση (πάλι με σπίτια-τάφους το πιθανότερο).

Το χρήμα και το αίμα θα συνεχίσουν να ρέουν. Πόλεμος-«ανάπτυξη»-ανοικοδόμηση κι αλλοίμονο στα εκατομμύρια των φτωχών και των προσφύγων που ζουν εκεί ή πιο κάτω στην Παλαιστίνη ή όπου αλλού οι πόλεμοι-εργολαβίες παράγουν ζωή χαρισάμενη για τους πλούσιους και ζωή χαροκαμένη για τους φτωχούς.

***

Και μιας και λέμε  για τους πλούσιους, στον φούρνο της γειτονιάς αναρωτιόταν φωναχτά μια κυρία: «Και γιατί αυτοί οι πλούσιου δεν στέλνουν λίγη βοήθεια στους σεισμόπληκτους; Τόσα δισεκατομμύρια έχει ο καθένας τους!» – και μέτραγε τα ψιλά για το ψωμάκι σαν να μέτραγε λίρες…

Παρ’ ότι η αφεντιά μου συνήθως λαλίστατη, δεν είπα τίποτα! Τι να πω; Ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ δεν στέλνουν (ή σκοπίμως αργούν να στείλουν) βοήθεια στη Συρία λόγω των «κυρώσεων» που τα ίδια έχουν επιβάλει σε αυτή τη χώρα;

Τι να πω; Ότι ο Ρονάλντο θα στείλει 17.000 ευρώ από μια φανέλα του που θα βγάλει στη δημοπρασία; Όσα βγάζει δηλαδή μέσα σε 5 λεπτά! – και, ούτε καν απ’ αυτά, αλλά απ’ όσα θα βγάλει η φανέλα;

Η Ολμπράιτ έλεγε ότι αν σκοτωθούν 300.000 παιδιά στο Ιράκ, αξίζει για τη Δημοκρατία. Ο σεισμός στο καταραμένο τόξο δεν είχε τόσο μεγάλες φιλοδοξίες – ούτε για 300.000 νεκρά παιδιά, ούτε για δημοκρατίες του κώλου και των βομβών. Δεν είναι τέρας όπως η κάθε Ολμπράιτ ο Εγκέλαδος, φυσικό φαινόμενο είναι.

Τώρα ο Ερντογάν λέει ότι σε… έναν χρόνο θα στεγάσει τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων. Δεν γίνεται να γίνει, γίνεται να το λέει όμως! Διότι ο κάθε Ερντογάν γίνεται να λέει ό,τι θέλει, όπως ο κάθε Μπάιντεν ή ο κάθε Ζελένσκι (αυτός μάλιστα ως και τους νεκρούς του πολέμου θα έλεγε ότι μπορεί να αναστήσει).

Δυστυχώς, στην πραγματικότητα, ο τρομερός αυτός σεισμός, οι μετασεισμικές ακολουθίες κάποια στιγμή θα σβήσουν – ό,τι κατέστρεψαν κατέστρεψαν.

Ο τουρκικός στρατός όμως θα συνεχίσει να εξοντώνει Κούρδους, η Συρία να σπαράσσεται, οι πρόσφυγες να υποφέρουν – ποιος δίνει δίφραγκο; Ο Ίλον Μασκ ή το Πεντάγωνο; Αντιθέτως αυτοί μαζεύουν δίφραγκα

και φεύγουν τα καράβια για τη Ρώμη φορτωμένα χρυσάφι από αίμα…

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
9•II•2023

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!