Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ζητούν από κοινού 20 βουλευτές διαφορετικών κομμάτων

Τη μνημονιακή πορεία κατάρρευσης της δημόσιας υγείας ακολουθούν και οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων, που είναι ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία δημιουργήθηκαν χάρη στην πρωτοβουλία και στους πόρους κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ενώ δεν λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.  
Σήμερα οι Μονάδες αυτές περιθάλπουν 2.000 περίπου χρονίως πάσχοντες (περιπτώσεις βαριά αναπήρων, παραπληγικούς, τετραπληγικούς, κατάκοιτους). «Ωστόσο η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα εν λόγω ιδρύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική έως απελπιστική, με ορατό τον κίνδυνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες ασθενείς με σοβαρότατα χρόνια νοσήματα να μείνουν χωρίς περίθαλψη και ουσιαστικά χωρίς στέγη». Αυτά αναφέρει επιστολή που κατατέθηκε την Τετάρτη στον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την επιστολή, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλή, των Υπευθύνων ΕΕΚΕ Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού και Δ. Στρατούλη, συνυπογράφουν 17 ακόμη βουλευτές από διαφορετικά κόμματα.
Ζητώντας να συζητηθεί στην Επιτροπή το ζήτημα (με παρουσία των υπουργών Υγείας και Εργασίας, εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και εκπρόσωπων των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων), οι βουλευτές αποκαλύπτουν ότι «με το πέρας της 30ης Ιουνίου 2013 αναμένεται να διακοπούν οι συμβάσεις νοσηλείας με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ λόγω ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου οι μονάδες αυτές δεν θα μπορούν να συμβληθούν και πάλι με τον φορέα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συνέχιση του νοσηλίου από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ιδρύματα αυτά είναι πλέον μοιραίο να κλείσουν. Επιπροσθέτως παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων, ενώ το προσωπικό πολλών εκ των εν λόγω δομών παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών».
Σημειώνεται ότι την επιστολή συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παν. Κουρουμπλής, Ανδρ. Ξανθός, Δημ. Στρατούλης, Ειρ. Αγαθοπούλου, Κων. Ζαχαριάς, Ιωάν. Ζερδελής, Βας. Κυριακάκης, Νικ. Μιχαλάκης, Κων. Μπάρκας, Μ. Μπόλαρη, Ιωάν. Σταθάς, η Δέσπ. Χαραλαμπίδου καθώς και ο βουλευτής Γ. Κοντογιάννης από τη Ν.Δ., η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Παν. Μελάς, Μαρ. Ουζουνίδης και Π. Χαϊκάλης, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Αικ. Μάρκου και Θ. Ψύρρας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδ. Βουδούρης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!