Ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον αγώνα των κατοίκων

Η μνήμη αδυνατίζει, καθώς η Ιστορία αφήνεται να γραφεί από αυτούς που… βρίσκονται κόντρα σε κάθε αγώνα. Αυτήν την «παράδοση», θέλει να σπάσει το ντοκιμαντέρ «128» Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία, που καταγράφει την τιτάνια προσπάθεια των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής, να ανατρέψουν την παράλογη όσο και αυταρχική πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης, που ήθελε να επιβάλει με τα ΜΑΤ τη δημιουργία τεράστιας χωματερής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, ενεργοποιώντας τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Επί 128 μέρες, όσες κράτησε η βίαιη αντιπαράθεση με την κεντρική εξουσία, η κάμερα των δημιουργών του ντοκιμαντέρ βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων και αποτύπωσε με τρόπο ρεαλιστικό τις ακραίες συνθήκες μιας σύγκρουσης που προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να περιγράψει με ρεαλισμό τη σταδιακή μετεξέλιξη του αγώνα των κατοίκων, που ξεκίνησε ως προσπάθεια για την αποτροπή της χωματερής και στην πορεία των γεγονότων έμελλε να εξελιχθεί σε αιματηρό αγώνα για την προάσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους. Ένας σκληρός νικηφόρος αγώνας που όμως άφησε πίσω του ανοιχτές πληγές στον ψυχισμό της τοπικής κοινωνίας.
Το έργο των Βάιου Σύρρου και Γρηγόρη Οικονομίδη φιλοδοξεί επίσης να αποκαταστήσει την αλήθεια στην κοινή γνώμη της χώρας, καταρρίπτοντας μύθους, συκοφαντίες και εικασίες που στο πέρασμα του χρόνου τείνουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή δουλειά αφιερώνεται «στους χιλιάδες κατοίκους της Κερατέας και του Λαυρίου που συνέβαλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην αποτροπή της απόπειρας να μετατραπεί η περιοχή της Λαυρεωτικής, σε σκουπιδότοπο της Αθήνας», ενώ έχει υποβληθεί ως υποψήφια ταινία στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα θα λάβει χώρα το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στη σάλα του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Κερατέας που βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!