«Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι κι αυτές προϊόντα. Πωλούνται κι αγοράζονται»
Αγνώστου

Ο ΙσμαήλΙμπραήμ, αδιάφορον) Καλίν είπε ότι «οι Έλληνες ως έθνος επινοήθηκαν ως έθνος κάπου τον 19ο αιώνα».

Δεν πέφτω από τα σύννεφα, διότι τα ίδια έλεγαν και λένε και αρκετοί Έλληνες, ο Λιάκος, ο Γιατζόγλου, η κυρία Ρεπούση, ο Μπαλτάς όπως, από την άλλη(;) πλευρά και αρκετοί νεοφιλελεύθεροι, ενώ η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης έχουν κατά καιρούς πει ότι «η Επανάσταση του 1821 γέννησε το Ελληνικό έθνος», χωρίς ταυτοχρόνως να διευκρινίζουν ποιο έθνος έκανε αυτήν την Επανάσταση.

*** 

Συμπτώσεις στην Ιστορία δεν υπάρχουν. Συνεπώς αυτή η ταύτιση απόψεων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν είναι σύμπτωση, ενέχει τις δικές της σκοπιμότητες, βεβαίως διαφορετικές (εδώ να καμφθεί η αυτογνωσία και η εθνική ταυτότητα) – (κι εκεί να ενισχυθεί η επιθετικότητα), εδώ λόγω των επερχόμενων Μνημονίων, εκεί λόγω του από μακρού εκκολαπτόμενου αναθεωρητισμού.

Από πλευράς επιστημονικής αυτή η «σχολή σκέψης» δεν αξίζει δίφραγκο. Αφορά ανθρώπους «του ενός βιβλίου» (τάχα του Διαφωτισμού) ή του κανενός βιβλίου. Αφορά σε αμαθείς και ηλίθιους.

Αφορά όμως και σε πονηρούς.

Και ακριβώς για αυτό φάγανε πολλοί ουκ ολίγα χρόνια από τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την επέλαση των πονηρών και των ηλίθιων. Και λέω «επέλαση» διότι με τη βοήθεια της εξουσίας οι ιδέες αυτές διαδόθηκαν σε μεγάλο μέρος του λαού – καινοφανείς και πιασάρικες, άρα ευπώλητες.

……….

(Σε προσωπικό επίπεδο) με πιάνει οργή και θλίψη διότι ήμασταν υποχρεωμένοι  (μάλιστα σαν παγιδευμένοι σε αυτό) να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αποδομητική λαίλαπα, αλλά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Χαλάλι λοιπόν, αλλά

όχι! Διότι αυτό το ερπετό δεν έχει εκπνεύσει. Μπορεί αυτές οι θεωρίες να μην έχουν πλέον την απήχηση που είχαν (οι Πρέσπες λειτούργησαν αρκούντως αφυπνιστικά), πλην όμως παραμένουν, όχι ριζωμένες αλλά εμφυτευμένες σε σημαντικό μέρος πολιτών – κυρίως από εκείνους που πρόσκεινται στην Αριστερά, όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην Αριστερά γενικώς.

Αυτά «τα σκουπίδια τραγουδάνε ακόμα». Και θα συνεχίσουν να τραγουδάνε στον ρυθμό του λέγε-λέγε-λέγε για πολύ καιρό ακόμα. Χωρίς επιστημονικές αποδείξεις, αλλά διά της επαναλαμβανόμενης μπούρδας – κατ’ αρχάς για να μη φανεί πόσο γυμνοί είναι αυτοί οι Ηγεμόνες της Δυτικής Λιβύης, αλλά και για να μη διαταραχθεί η αμοιβαία επωφελής σχέση τους με την εξουσία – καθηγητιλίκια, καριέρες, βουλευτιλίκια, προγράμματα και τα συναφή. Μαλαγάνες («εκσυγχρονιστές») στην αυλή όλων των κομμάτων εξουσίας, είτε των καθεστωτικών, είτε των πτωχοπροδρομικών, άτινα και χειρότερα, καθότι αδίστακτα και λιγούρικα. 

*** 

Ένα τελευταίο παράδειγμα λιγούρας: άρχισε επ’ εσχάτοις ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδίδει ότι ο μεγάλος Κώστας Γαβράς θα είναι υποψήφιος του κόμματος τις επόμενες εκλογές! Επ’ αυτού 

ο Κώστας Γαβράς είπε: «Για μένα ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει αυτός που πρόδωσε τον ελληνικό λαό μετά ο Δημοψήφισμα με τη βοήθεια της Δεξιάς».

Άλαλα τα χείλη των ασεβών;

Όχι! Λαλίστατα! Διότι ακριβώς είναι ασεβείς.

Ο Λιάκος φερ’ ειπείν, δεν απέδειξε ποτέ την «ασυνέχεια των Ελλήνων», έλουσε όμως με τοξικό οχετό (αυτός και οι συν αυτώ) κάθε αντίλογο, στην πραγματικότητα λόγο, 

τεκμηριωμένο στα παλιά τους τα παπούτσια οι βιβλιοθήκες

από χίλιους ιστορικούς και χιλιάδες βιβλιοθήκες. Όμως οι τύποι αυτοί είναι εκείνοι οι «αριστεροί» που έβγαλαν τον Γλέζο  «εθνικιστή» και σπίλωσαν αναλόγως την πατριωτική παράδοση (και ψυχή) της Αριστεράς

προσπαθώντας να διαλύσουν το πολιτισμικό είναι του λαού, τη βιαστική προϋπόθεση της πολιτικής του υπόστασης… 

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
10•XI•2022

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!