Ο προκλητικός αποκλεισμός από τις πρυτανικές εκλογές όλων των υποψηφίων που είχαν έστω και την παραμικρή τοποθέτηση ή δράση κατά των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών νόμων δείχνει πόσο βαθιά ολιγαρχικός και αντιδημοκρατικός είναι ο ρόλος των Συμβουλίων Ιδρύματος, πώς συμπεριφέρονται με νοοτροπία «ακαδημαϊκών συμμοριών» που εκκαθαρίζουν αντιπάλους. Είναι σαφές ότι διεξάγονται αποστειρωμένες εκλογές, που θα εκλέξουν πρυτανικές αρχές οι οποίες έχουν κάνει «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» στην κυβερνητική πολιτική και οι οποίες θα εφαρμόσουν πρόθυμα τις απολύσεις, τις συγχωνεύσεις και θα καλούν με το παραμικρό την αστυνομία να εισβάλει στους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Ανησυχούμε για τους δηµοκρατικούς θεσµούς, για τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά µας και για το µέλλον του δηµόσιου πανεπιστηµίου, για την προσβολή και ανοιχτή απαξίωσή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Πανεπιστημιακών. Κάνει λόγο για «παρωδία πρυτανικών εκλογών», για την προσβλητική γελοιοποίηση των διαδικασιών ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, όπως τις έχει συρρικνώσει το Συµβούλιο Ιδρύµατος. «Μας λέει το Συμβούλιο Ιδρύματος ότι πρέπει τώρα να επιλέξουµε, αλλά βέβαια να επιλέξουµε “σωστά”, όπως αυτό ορίζει την ορθότητα. Λες και θα ήταν επικίνδυνο εµείς οι ίδιοι να ορίσουµε τους τρεις επικρατέστερους µε την ψήφο µας και χωρίς την καθοδήγηση του πεφωτισµένου “συµβουλίου”», καταγγέλλουν οι πανεπιστημιακοί.

Και για να διασφαλίσει το «αµόλυντο» της επιλογής του, το Συμβούλιο Ιδρύματος φρόντισε να κρατήσει τους προεπιλεγµένους υποψηφίους στο απυρόβλητο του όποιου διαλόγου, αποκλείοντας και τη δηµοσιότητα των τοποθετήσεων, την αντιπαράθεση και τον κριτικό έλεγχο των θέσεων από τους εκλογείς.

Όλα αυτά δημιουργούν ως φαίνεται το αναγκαίο περιβάλλον για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την εισαγωγή των πιο αυταρχικών πρακτικών διοίκησης και διαχείρισης από τον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και σημαίνουν ότι το πανεπιστήμιο που θα συναντήσουμε το Σεπτέμβρη θα είναι υποβαθμισμένο, πιο αυταρχικό, πιο συμμορφωμένο στην κυβερνητική πολιτική, πιο εχθρικό προς τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΜΠ-ΤΕΙ καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπως και τη μη αδιάβλητη ηλεκτρονική διαδικασία των πρυτανικών εκλογών. Ζητεί την κατάργηση αυτής της έωλης και κατάπτυστης διαδικασίας, του επονείδιστου νόμου – πλαισίου εν γένει, και διεκδικεί με όλες τις δυνάμεις του την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας, της καθολικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και ψηφοφορίες.

Άλκης Ορεινός

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!