του Ηρόστρατου

 

«Ανεύθυνοι» διανοούμενοι;

Ακούγοντας τα όσα συνέβησαν στον «Ιανό», βιβλιοπωλείο και «χώρο πολιτισμού», όπου έχω βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων (σε μερικές περιπτώσεις και ως εισηγητής) ένιωσα αρχικά αμήχανα. Δεν ήθελα να πιστέψω στ’ αφτιά μου… Άνθρωποι που μιλάνε για «πολιτισμό» καλούν τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν τη διαμαρτυρία εργαζομένων και σωματείων; Τι είδους «πολιτισμός» είναι αυτός;

Και όταν η υπόθεση ξεχαστεί (διότι όλα ξεχνιούνται στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας) θα βρεθούμε όλοι -μια παρέα- να συζητάμε για τα ωραία βιβλία που διαβάσαμε. Θα πουν οι ιθύνοντες πόσο χαίρονται που μας έχουν κοντά τους κι εμείς θα εκφράσουμε την άδολη χαρά μας που βρισκόμαστε στον «φιλόξενο» χώρο τους;

 

28_IANOS-1

Διαβάζω στη σχετική ανακοίνωση του «Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια», για την «εργασιακή γαλέρα του Ιανού» και για τα «πιο πρόσφατα επιτεύγματα της εργοδοσίας του Ιανού, τα επονομαζόμενα… μηχανάκια καταγραφής των ατομικών πωλήσεων των εργαζομένων», αλλά και για «ένα κατάπτυστο κείμενο υποταγής στην εργοδοσία που υποχρεώθηκε να υπογράψει καθ’ υπαγόρευση η πλειοψηφία των εργαζομένων του Ιανού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσοι εργαζόμενοι δεν το υπέγραψαν απολύθηκαν»…

Την προηγουμένη το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ είχε «μεγαλουργήσει» με τη στημένη «συνέντευξη» που έδωσε στα δυο ανδρείκελα δημοσιογράφους ο Σαμαράς. Στην ίδια ΝΕΡΙΤ που άλλοι «ανεύθυνοι» διανοούμενοι έσπευσαν να υπηρετήσουν, για να μας… διδάξουν πολιτισμό.

Παντού και πάντα, άνθρωποι των «γραμμάτων και των τεχνών» που δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν.

Δυστυχώς για όλους μας, το μέσον είναι το μήνυμα.

Η παρουσία μας σε χώρους όπως ο Ιανός (ιδιαιτέρως μετά τα πρόσφατα γεγονότα) ή σε εκπομπές της ΝΕΡΙΤ, όσο ωραία πράγματα και να λέμε, όσο αριστερά, ριζοσπαστικά ή δεν ξέρω τι, νομιμοποιεί τις υπόλοιπες δράσεις. Προσφέρει το απαραίτητο άλλοθι…

Ευτυχώς ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο ακύρωσε τη συνεργασία με την «αλυσίδα πολιτισμού».

Αναμένω την ίδια καθαρή στάση και έναντι της ΝΕΡΙΤ από διανοούμενους και πολιτικούς που αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά.

Εκτός αν θεωρούν ότι είναι κι αυτοί… «ανεύθυνοι».

 

Σενάρια τρόμου

Με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία. Θα «κάνουν τα πάντα», που λέει κι ο Σαμαράς. Τα Νέα του χρεοκοπημένου ΔΟΛ αμόλησαν… αρκούδες. Το in.gr ανακάλυψε πως κλείνουν παγωτατζίδικα στη Βενεζουέλα λόγω έλλειψης γάλακτος (σαφές το υπονοούμενο). Ο Πάγκαλος μιλάει για… εκτελέσεις.

Νομίζω πως η σάτιρα είναι η καλύτερη απάντηση. Και φυσικά ο αγώνας μέχρι τις εκλογές. Να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε. Να βρεθούμε στο δρόμο και όχι στα κομματικά γραφεία.

Προς το παρόν, για να βοηθήσω τους «συναδέλφους» των συστημικών ΜΜΕ, τους προτείνω αυτή τη συλλεκτική αφίσα.

28_EPOMENH MERA

Μια… τρελή ιδέα που παίρνει «σάρκα και οστά»

Είχαμε γράψει για τις πρώτες σκέψεις κάποιων ανθρώπων στο Χαλάνδρι να δημιουργήσουν μια Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Καθώς φαίνεται η ιδέα δεν είναι μια ουτοπία, ούτε παραμύθι.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, «στην πορεία προς την υλοποίηση του στόχου μας δεν είμαστε στην αρχή! Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, αλλά κυρίως τη συνδρομή του εκλεκτού και αναγνωρισμένου μαέστρου, Αναστάσιου Συμεωνίδη, μένει ο τελευταίος, μα και σημαντικότερος σταθμός. Αυτός της στελέχωσης της ορχήστρας με μουσικούς. Για το σκοπό αυτό αναζητάμε νέους από την περιοχή μας οι οποίοι να γνωρίζουν σε ικανοποιητικό επίπεδο (τουλάχιστον Μέσης) συμφωνικά όργανα».

Όπως σημειώνεται, προτεραιότητα είναι, σε πρώτη φάση, τα έγχορδα όργανα (βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο) και σε δεύτερη τα πνευστά, ξύλινα και χάλκινα (φλάουτο, τρομπέτα, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, γαλλικό κόρνο, σαξόφωνο, τρομπόνι) αλλά και τα κρουστά.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν σε μία πρώτη συνάντηση μαθητές και καθηγητές των παραπάνω οργάνων το Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, στα γραφεία του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου (Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι) στις 5μ.μ.,

Στη συνάντηση καλούν οι: Kατερίνα Γερολυμάτου, Αναστασία Λαμπρούση, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Νίκος Σαραφιανός, Γεράσιμος Χοϊδάς.

https://orchistranewn.wordpress.com

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!