Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΗΕ κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή (Π.Α.) αναφορικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, αναθέτει ηγετικό ρόλο στην Π.Α. και παρέχει διασφαλίσεις ότι, μέσω του ελέγχου του ΟΗΕ, τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην ανοικοδόμηση. Ο Σέρι χαρακτήρισε τη συμφωνία προσωρινό μέτρο αλλά ζήτησε την άμεση εφαρμογή της για «να μην ξαναεκραγεί η Γάζα». Η Αίγυπτος θα παραθέσει στις 12/10 Σύνοδο για συγκέντρωση χορηγιών για τη Γάζα, ενώ οι χώρες-δωρητές της Π.Α. θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Π.Α. το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας ανέρχεται σε 7,8 δισ. δολάρια, 2,5 φορές το ΑΕΠ της Γάζας. Σύμφωνα με έρευνα του Shelter Cluster, υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμών, η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει 20 χρόνια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η παλαιστινιακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4% -στη Γάζα κατά 15%- λόγω του πολέμου, των περιορισμών στη ροή των αγαθών από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και της μείωσης της ξένης βοήθειας στην Π.Α. Αν ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, ο οργανισμός προβλέπει ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να ανακάμψει πάνω από 4% το 2015 – στη Γάζα11%.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Global Research είναι προφανές πως το Ισραήλ θα επιδιώξει να κερδοσκοπήσει από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, αφού θα εξασφαλίζει ότι τα υλικά ανοικοδόμησης και η βοήθεια προέρχονται από το Ισραήλ και ωφελούν ισραηλινές εταιρίες. Το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σύνορα της Γάζας, εκτός από ένα, και κατά συνέπεια ελέγχει τι μπαίνει και τι βγαίνει. «Πολλά από τα προϊόντα που είχαμε για ένα σχέδιο ανοικοδόμησης ιδιωτικού τομέα, κατέληξαν να κρατούνται στο Λιμάνι Ασντότ για μεγάλες χρονικές περιόδους -μήνες αν όχι χρόνια- συνεπώς δεν υπήρχε ουσιαστικά άλλη εναλλακτική από το να χρησιμοποιήσουμε ισραηλινές πηγές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο πόλεμος των 51 ημερών άφησε 2.100 Παλαιστινίους νεκρούς, πάνω από 110.000 άστεγους, κατάστρεψε 17.000 σπίτια και μετέτρεψε μεγάλο τμήμα της Γάζας σε σωρό ερειπίων. Το Ισραήλ θα κερδοσκοπήσει από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ε.Ε., στο πλαίσιο μιας συνειδητής πολιτικής.

 

Πηγή: Alternative Information Center www.alternativenews.org

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!