Στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις 26 Μαΐου σε πολυτελές θέρετρο στη Νεκρά Θάλασσα στην Ιορδανία, βρέθηκαν 300 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επιχειρηματίες για να δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» .

Η σημαντικότερη στιγμή της συνάντησης ήταν η ομιλία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι, την οποία θα μπορούσε να έχει αντιγράψει απαράλλακτη από τον Τζορτζ Μπους το 2005. Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ) αναφέρει: «Σε μια παθιασμένη ομιλία στο ΠΟΦ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ο Τζόν Κέρι ανακοίνωσε σχέδια για ένα οικονομικό πρόγραμμα 4 δισ. δολαρίων σχεδιασμένο για να δώσει ώθηση στην παλαιστινιακή οικονομία και να αποτελέσει τη βάση για μια βιώσιμη ειρήνη και είπε: Είναι καιρός να θέσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που είναι μεγαλύτερο και πιο στέρεο από οτιδήποτε προτάθηκε από τις Συμφωνίες του Όσλο και μετά».
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι το σχέδιο, που έχει συνταχθεί από διεθνείς ειδικούς, θα αυξήσει το ΑΕΠ της Παλαιστίνης κατά 50% και θα μειώσει την ανεργία από 21% που είναι σήμερα σε 8% σε τρία χρόνια μόνο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Μαχμούντ Αμπάς που συμμετείχαν στο Φόρουμ είπαν ότι δεν γίνεται ανάπτυξη με κατοχή. Όμως η παρατήρηση αυτή θα έχει μικρή επίδραση όταν θα λαμβάνουν το μέρος των χρημάτων που αναλογούν στην Παλαιστινιακή Αρχή (Π.Α.) και είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της.
Ο Παλαιστίνιος οικονομικός αναλυτής Άντελ Σαμάρα σχολίασε το θέμα στο presstv. Παρατήρησε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοινώθηκε είναι βασικά αντάλλαγμα στους Ισραηλινούς, που σχετίζεται κυρίως με το θέμα της Συρίας. Επίσης ανέφερε ότι η Π.Α. δεν έχει καμία δυνατότητα να συντονίσει το πρόγραμμα στην «επικράτειά» της. Το αποτέλεσμα θα είναι τεράστια κέρδη για μεγαλοεπιχειρηματίες Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε συνεργασία, οι οποίοι θα προωθούν την κανονικοποίηση με κατοχή αλλά και περισσότερη διαφθορά. Άλλωστε τα 24 δισ. βοήθειας από την εποχή του Όσλο τα οποία δεν βελτίωσαν ούτε την οικονομία ούτε καν τους όρους διαβίωσης, καταδεικνύουν ακριβώς αυτό το σημείο.
Ο Μάζεν Κουσμγίε, Παλαιστινιο-αμερικάνος ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, γράφει: «Η συνάντηση του ΠΟΦ στην Ιορδανία είναι μια ντροπιαστική φιέστα από αυτοαποκαλούμενους “διεθνείς επιχειρηματίες και ηγέτες”. Εκατομμύρια ξοδεύονται για καλό φαγητό, χαμόγελα και χειραψίες ανάμεσα στους “Άραβες της ελίτ” και εγκληματίες πολέμου όπως ο Σιμόν Πέρες και Ισραηλινούς μεγιστάνες. Ο Τζον Κέρι μίλησε για 4 δισ. “επενδύσεις” γα τη βελτίωση της ζωής υπό ισραηλινή κατοχή μέσω “οικονομικής ειρήνης”. Δηλαδή οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από φτηνή pαλαιστινιακή εργασία (δουλεία) αφού έχουν πάρει την πατρίδα μας, τις φυσικές πηγές και έχουν εκτοπίσει τους περισσότερους από εμάς».

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!