Τρία σκάφη και 32 ακτιβιστές μεταφέρουν το μήνυμα όλης της Μεσογείου

του Μάριου Διονέλλη

 

Στα ανοιχτά της Κρήτης και εν πλω προς τα διεθνή ύδατα της Μεσογείου βρίσκονται από το μεσημέρι της Παρασκευής τα σκάφη με τους Έλληνες και Ιταλούς ακτιβιστές, εκπροσώπους φορέων και δημοσιογράφους που προσπαθούν να σπάσουν το πέπλο της σιωπής γύρω από την υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας, στη Μεσόγειο. Αυτός είναι, σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής, και ο πρώτος στόχος τους. Να γίνει δηλαδή γνωστή σε όλο τον κόσμο η αντίδραση των λαών της Μεσογείου σε ένα πείραμα με ανεξέλεγκτες συνέπειες που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε κλειστή θάλασσα και εις βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Όπως τόνισαν σε συνεντεύξεις Τύπου στα Χανιά και στο Ηράκλειο τα μέλη της αποστολής, η εν πλω υδρόλυση των 600 τόνων χημικών όπλων είναι μια διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών της Μεσογείου και γι’ αυτό είναι αυτονόητο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση η διαμαρτυρία με κάθε ειρηνικό μέσο.

«Δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε σε καμιά πολεμική επιχείρηση με τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Cape Ray, δηλώνει στον Δρόμο ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», που επίσης συμμετέχει στην αποστολή. «Η δική μας επιχείρηση δεν έχει πολεμικό χαρακτήρα και δεν πάμε για να απειλήσουμε κανέναν. Εκείνοι απειλούν τις ζωές μας και πάμε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε και να σπάσουμε το πέπλο σιωπής που έχουν επιβάλει. Τους καλούμε όμως να μην κρυφτούν», τόνισε ο κ. Πισσίας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 32 ακτιβιστές που επιβαίνουν σε τρία σκάφη: δύο ιστιοφόρα και ένα αλιευτικό. Μεταξύ των επιβαινόντων είναι εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του αντίστοιχου συντονιστικού της Καλαβρίας, στη Νότα Ιταλία και δημοσιογράφοι ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων προσήλθε μετά από πρόσκληση των διοργανωτών πλήθος κόσμου που στήριξε έμπρακτα την αποστολή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, ενώ στα πρώτα μίλια του ταξιδιού τα τρία σκάφη είχαν τη συνοδεία αλιευτικών και φουσκωτών που ακολουθούσαν μέχρι το μέσο περίπου του Κόλπου των Χανίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου 5 ημέρες και πρώτος στόχος είναι να εντοπιστεί το Cape Ray το οποίο, από τις 11 Ιουλίου που άρχισε η υδρόλυση, πλέει με σιγή ασυρμάτου ώστε να μην εντοπίζεται το στίγμα του.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!