Συντονισμός για παγκρήτια αντίδραση

Παγκρήτια διάσταση λαμβάνει το κίνημα διαμαρτυρίας για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ήδη συστάθηκε συντονιστικό όργανο με εκπροσώπους επιστημονικών και άλλων φορέων από όλη την Κρήτη, βάζοντας ως πρώτο στόχο την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συμβολικής κινητοποίησης στη χερσόνησο της Γραμβούσας, έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στα δυτικά παράλια του νησιού.
Οι φορείς των Χανίων συγκεντρώθηκαν σε μια μαζική σύναξη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και πήραν απόφαση να δράσουν μαζικά κατά της διαδικασίας υδρόλυσης εν πλω, η οποία όπως εξήγησαν επανειλημμένα οι ειδικοί επιστήμονες ενέχει σοβαρότατους περιβαλλοντικούς κινδύνους, ειδικά εφόσον πραγματοποιείται σε μία κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος.
Στη συνάντηση των Χανίων συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης, το Ινστιτούτο Καταναλωτών, η Ένωση Γονέων του Νομού, ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χανίων, οι Δήμοι Πλατανιά, Σφακίων και Γαύδου κ.ά. Αντίστοιχο συντονιστικό φορέων φτιάχτηκε και στο Ηράκλειο, οι οποίοι πραγματοποίησαν ήδη συναντήσεις με τον δήμαρχο Ηρακλείου και τον περιφερειάρχη. Πρώτα μέλη αυτού του συντονιστικού είναι ο καθηγητής Βαγγέλης Γιδαράκος, ο ακτιβιστής καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης κ.ά.
Εκτός από την κινητοποίηση στη Γραμβούσα, για την πόλη των Χανίων προγραμματίζεται ενημερωτικό τριήμερο στις 1, 2 και 3 Μαρτίου, αλλά και παρέμβαση στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων την Καθαρά Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε «μη ικανοποιημένος» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διέλευση των πλοίων που θα επεξεργάζονται εν πλω τα χημικά της Συρίας από τη Μεσόγειο. Στην ουσία, επιβεβαίωσε πως τα χημικά θα καταστραφούν εν πλω στη Μεσόγειο, ενώ μετέφερε μια αόριστη υπόσχεση των Αμερικανών, ότι μέσω τηλεδιάσκεψης θα γίνει ενημέρωση των Eλλήνων επιστημόνων από τους ειδικούς των ΗΠΑ για την ασφάλεια της διαδικασίας καταστροφής.

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!