Επιτυχημένη η αποστολή των ακτιβιστών αν και δεν βρήκαν το Cape Ray

Του Μάριου Διονέλλη

 

Μπορεί να μη συνάντησαν το Cape Ray αλλά κατάφεραν να σπάσουν το τείχος της σιωπής γύρω από το επικίνδυνο πείραμα που συντελείται σε απόσταση αναπνοής από τα παράλια των Χανίων. Οι ακτιβιστές από την Κρήτη και την Ιταλία που βρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία κατά της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, χαρακτήρισαν επιτυχημένη την αποστολή τους έστω και αν δεν συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των λαών της Μεσογείου.

 

Άλλαξε θέση

Η εν πλω κινητοποίηση έληξε νωρίτερα από το αναμενόμενο και το αμερικανικό πλοίο που μεταφέρει τους 600 τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών, επέλεξε να αλλάξει θέση και να αποφύγει μια συνάντηση με τα σκάφη των διαδηλωτών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες και τα δύο ιστιοφόρα των ακτιβιστών αναγκάστηκαν να γυρίσουν στα Χανιά, μετά από παραμονή 36 ωρών στο νερό. Το τρίτο σκάφος, το θρυλικό ψαροκάικο «Άι Νικόλας» της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», δεν κατάφερε καν να βγει στα ανοιχτά, λόγω των μεγάλων κυμάτων.

Παρ’ όλα αυτά το μήνυμα το πήραν και ήταν σαφές. «Σπάσαμε σε ένα βαθμό το τείχος της σιωπής. Στείλαμε το μήνυμα της αντίθεσής μας στην καταστροφή των χημικών της Συρίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτοί επέλεξαν να μη μας συναντήσουν, γι’ αυτό τραβήχτηκαν προς τα πίσω. Δεν επιθυμούν να συναντηθούν με εκπροσώπους του λαού της Κρήτης και του κινήματος», είπε ο δήμαρχος των Σφακίων, Παύλος Πολλάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή των σκαφών στα Χανιά. Τόσο ο ίδιος όσο και ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας δεν απέκλεισαν μια νέα προσπάθεια εν πλω διαμαρτυρίας μέσα στους επόμενους μήνες και εφόσον η υδρόλυση συνεχίζεται.

Τα δύο ιστιοφόρα των ακτιβιστών έφτασαν μέχρι τα 120 μίλια δυτικά της Κρήτης και άφησαν εκεί δύο σημαδούρες με το μήνυμα «Όχι Χημικά στη Μεσόγειο», πριν επιστρέψουν στα Χανιά.

 

Πρώτη προσφυγή στον ΟΗΕ

Παράλληλα με τις ακτιβιστικές δράσεις των πολιτών εξελίσσονται και οι νομικές ενέργειες εναντίον της υδρόλυσης και ήδη κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στα διεθνή όργανα για το έγκλημα των χημικών. Συνολικά 46 πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης στέλνουν «στο σκαμνί» την ελληνική κυβέρνηση προσφεύγοντας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ με τη Διεθνή Σύμβαση του Άαρχους.

Η συγκεκριμένη σύμβαση κατοχυρώνει το δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες που κατέχουν δημόσιες αρχές για θέματα περιβάλλοντος, το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων για τα θέματα αυτά, αλλά και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι δύο προηγούμενοι όροι.

Όπως εξηγεί στον Δρόμο ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καζανάς, νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έχει αναλάβει τη σύνταξη της νομικής επιχειρηματολογίας, η περίπτωση της υδρόλυσης των χημικών αποτελεί μια εξόφθαλμη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική μελέτη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά έχει αποκλειστεί κάθε δίαυλος πληροφόρησης των πολιτών για ό,τι συμβαίνει εκεί. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι αντιφατικές και η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτό», λέει ο κ. Καζανάς.

 

Παραπλάνηση της κοινής γνώμης

Στο 32 σελίδων κείμενο της προσφυγής αναφέρεται και συγκεκριμένο παράδειγμα «παραπλάνησης» της κοινής γνώμης στην Ελλάδα από τον ίδιο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα. Συγκεκριμένα, αν και στην επίσημη έκθεση του Οργανισμού η υδρόλυση προκρίνεται ως η «πιο γρήγορη» από τις μεθόδους καταστροφής ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών σε ενημέρωση προς την ελληνική Βουλή είχε μιλήσει για τη «μοναδική» μέθοδο καταστροφής, ισχυριζόμενος ψευδώς πως δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα καταστροφής τους στην ξηρά.

Επίσης, «κρυμμένο» από την κοινή γνώμη παραμένει το περιεχόμενο της έκθεσης του καθηγητή Σεϊμένη, ο οποίος ορίστηκε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση ως εθνικός παρατηρητής της διαδικασίας καταστροφής των χημικών. Η αναφορά που υπέβαλε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση του πλοίου Cape Ray και άλλα κρίσιμα θέματα της επιχείρησης, δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιευτεί, γεγονός που επίσης συνιστά παρεμπόδιση των πολιτών στην πληροφόρηση για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Πρόκειται για την πρώτη από τις νομικές μας κινήσεις, που θα φτάσουν μέχρι και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρει ο κ. Καζανάς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!