Να προστατέψει τον τόπο τους, απαιτούν από την άβουλη Ελληνική Προεδρία οι Κρητικοί – Μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στην οικολογική καταστροφή της Μεσογείου

Από την ιστορική Μονή Αρκαδίου θα στείλουν οι κάτοικοι της Κρήτης το επόμενο μαζικό μήνυμα, κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν και πάλι οι υπουργοί της κυβέρνησης που με τη… χλιαρή στάση τους, στην ουσία, ανοίγουν την πόρτα σε μία ενδεχόμενη ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Περισσότεροι από 70 φορείς του νησιού, εργατικά κέντρα, επιστήμονες, πρωτοβάθμια σωματεία, δήμοι και ενώσεις γονέων ζητούν από τους υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη να ασκήσουν, επί της ουσίας, τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας βέτο στην όλη διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί. Οι πολίτες της Κρήτης απαιτούν την πλήρη προστασία της χώρας και του τόπου τους, που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την εν πλω υδρόλυση των επικίνδυνων φορτίων. Ειδικά οι κάτοικοι της Γαύδου, του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης, έχουν ήδη εξαγγείλει πως σκοπεύουν να απέχουν από τις Eυρωεκλογές στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις συνέπειες που θα έχει στη θάλασσά τους, την υγεία και στην τοπική οικονομία ένα ενδεχόμενο ατύχημα κατά τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων.

«Βούλιαξε» η Σούδα
Την προηγούμενη Κυριακή περισσότεροι από 3.000 πολίτες έστειλαν το ίδιο ηχηρό μήνυμα και μάλιστα υπό δυνατή βροχή από το Λιμάνι της Σούδας. Με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα έφτασαν στο εμπορικό λιμάνι όχι μόνο από τα Χανιά αλλά και από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φορέων και συλλογικοτήτων που αντιτίθενται στην επικείμενη επικίνδυνη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων. Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των φορέων μίλησαν για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης αλλά και των κεντρικών Μέσων Ενημέρωσης για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα.
«Μας θέλουν φτωχούς συγγενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν ένα σοβαρό θέμα, τη στιγμή που άλλες χώρες όπως η Αλβανία και η Γερμανία αρνήθηκαν κατηγορηματικά να καταστρέψουν στο έδαφός τους τα χημικά όπλα. Η Ελλάδα είναι και πάλι πρόθυμη βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο με όσα μας επιβάλλει η τρόικα και οι δανειστές, επιβάλλουν και τη σιωπή της κυβέρνησης στα σχέδιά τους. Οι μόνοι που δεν θα σιωπήσουν είναι οι πολίτες της Κρήτης» λέει εκ μέρους του Συντονιστικού στον Δρόμο ο Σωκράτης Βαρδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ώς τώρα γνωστά, το σχέδιο καταστροφής των χημικών προβλέπει την υδρόλυσή τους εν πλω, πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray και σε διεθνή ύδατα, δυτικά της Κρήτης και μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης. Ειδικοί επιστήμονες στην Κρήτη μιλούν για τεράστια καταστροφή σε περίπτωση που διαρρεύσουν στη θάλασσα τα χημικά αέρια όπως το sarin ή το αέριο μουστάρδας, με επιπτώσεις που δεν θα μπορούν φυσικά να περιοριστούν μόνο στην περιοχή όπου θα σημειωθεί μια πιθανή διαρροή. 
Τη διαμαρτυρία της για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης έχει εκφράσει και η Περιφέρεια Κρήτης ενώ έχει ήδη σταλεί και αίτημα επιτήρησης της όλης διαδικασίας εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί από έλληνες επιστήμονες που θα τοποθετηθούν ως παρατηρητές πάνω στο αμερικανικό πλοίο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!