Η νέα «στρατηγική» για τη γεωργία

Κάποτε, στα πρώτα χρόνια εισόδου της χώρας μας στην ΕΟΚ, οι κυβερνήσεις προέτρεπαν τους αγρότες να ξηλώσουν τις παραδοσιακές τους καλλιέργειες (ελιές στη Μεσσηνία, σταφίδες στην Κορινθία κ.λπ.) και να φυτέψουν… αβοκάντο. Σήμερα έχουν προχωρήσει περισσότερο. Προτρέπουν τους αγρότες να γίνουν… ενεργειακοί επενδυτές. «Καλλιεργείστε» φωτοβολταϊκά, λένε σε τέως καπνοπαραγωγούς που έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια την κάποτε πλούσια παραγωγή καπνού, αλλά και σε αγρότες κατόχους γης σε «ζώνες υψηλής παραγωγικότητας».
Μάλιστα, η ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει εντατικά ασχοληθεί με το θέμα, προετοιμάζοντας ένα μοντέλο εγκατάστασης τέτοιων μονάδων παραγωγής ενέργειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, που ετοιμάζει 150 φωτοβολταϊκά πάρκα από 300 αγρότες-μέλη της. Το κόστος για κάθε πάρκο είναι 150.000 ευρώ και υπολογίζεται να αποφέρει μέχρι και 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Για το λόγο αυτό θα συναφθούν ανάλογα δάνεια και θα γίνουν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη θέλουμε να συμπληρώσουν το κατεστραμμένο εισόδημά τους οι φτωχοί αγρότες. Αλλά δεν είναι κοροϊδία να στρέφουν χιλιάδες από αυτούς να εγκαταλείψουν παραγωγικές καλλιέργειες, προσδοκώντας οφέλη από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων; Όταν, μάλιστα, κανείς δεν εγγυάται την αυριανή τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στο σύστημα, αλλά και κανείς δεν εξηγεί το συνολικό χρόνο απόσβεσης μιας τέτοιας εγκατάστασης; Για να μη μιλήσουμε για τη δέσμευση τεράστιων αγροτικών εκτάσεων από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες για 20 και 25 χρόνια.
Αντί οι… αγρότες των σαλονιών και των στρεβλών «συνεταιριστικών οργανώσεων» να προσπαθήσουν να διασώσουν καλλιεργήσιμη γη και να αναπτύξουν ένα παραγωγικό μοντέλο στήριξης της αγροτικής παραγωγής, υπόσχονται τον… ενεργειακό παράδεισο και μάλιστα με ασφάλιση ΟΓΑ. Από κοντά και η Αγροτική Τράπεζα, με ειδικά προγράμματα leasing για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και βιομάζας.
Τι άλλο μένει; Αφού οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν από αυτές τις μικρές «αγροτικές» επενδύσεις, να αναμένουμε ότι η ΔΕΗ θα ξεκινήσει εντατικές καλλιέργειες για να καλύψει τις ανάγκες διατροφής του πληθυσμού;
Και κάτι τελευταίο προς τους υπέρμαχους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όσο καταστροφικό για το περιβάλλον είναι το μοντέλο ανάπτυξης τεράστιων συμβατικών ενεργειακών μονάδων, οι οποίες ερημοποιούν οτιδήποτε γύρω τους, άλλο τόσο καταστροφική είναι η στέρηση παραγωγικών δυνάμεων και εδαφών από τη γεωργική εκμετάλλευση και η δέσμευσή τους για παραγωγή ενέργειας -έστω και ανανεώσιμης. Η ισορροπία του οικοσυστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί με την εξαφάνιση των αγροτών, ούτε με την μετατροπή τους σε παραγωγούς ενέργειας.

Γ. Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!