Συνέντευξη στον Γιώργο Κρατημένο.

Μιλήσαμε με τον Βασίλη Κυριακάκη, υποψήφιο δήμαρχο Λαμίας με τη δημοτική κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για την προσπάθεια του συνδυασμού, για την κατάσταση στην περιοχή, για τον αν μπορεί να ανατραπεί και τι το προτίθενται να κάνουν για αυτό.

Πες μας δυο λόγια για την Παρέμβαση Πολιτών και πώς βλέπουνε την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία είναι μία κινηματική δημοτική κίνηση αυτόνομη από κομματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχει αναδειχτεί στη συνείδηση των πολιτών ως η κύρια αντιπολίτευση στη δημοτική Αρχή με πλήθος παρεμβάσεων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Συσπειρώνει κόσμο που ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της κρίσης, θέλει να αντιπαρατεθεί με τα όσα επιτάσσει το Μνημόνιο και ο «Καλλικράτης». Οι αποφάσεις της Παρέμβασης παίρνονται συλλογικά στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, που εδώ και πέντε χρόνια πραγματοποιούμε ανελλιπώς. Από τις προηγούμενες εκλογές εκφράζεται και στο δημοτικό συμβούλιο με ένα δημοτικό σύμβουλο.

Πώς βλέπει η Παρέμβαση Πολιτών τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερες για δύο κυρίως λόγους: είναι οι πρώτες εκλογές μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Επίσης, εφαρμόζεται ο «Καλλικράτης», ένας αντιδημοκρατικός νόμος, που η εφαρμογή του θα σημάνει την αύξηση των δημοτικών φόρων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, λόγω περιορισμού πόρων για αυξημένες αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικά, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας, περικόπτονται κατά 35% οι λειτουργικές δαπάνες του δήμου, μεταξύ άλλων και οι δαπάνες σε σχολικές επιτροπές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιασθεί σε ένα-δύο σχολεία πρόβλημα κάλυψης των δαπανών για πετρέλαιο. Τέλος, ο Καλλικράτης θα φέρει χιλιάδες απολύσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα για το δήμο Λαμίας, οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται στο φόντο της δωδεκαετούς θητείας της ίδιας δημοτικής αρχής, του κ. Κοτρωνιά. Μιας αρχής που διαμόρφωσε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την πόλη και ιδιαίτερα για τη νεολαία, που απέτυχε να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, το πρόβλημα της ρύπανσης των νερών. Πέτυχε όμως τον περιορισμό και εμπορευματοποίηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων. Εφάρμοσε την πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ΣΔΙΤ, ενώ ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Μνημόνιο και τον Καλλικράτη.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις τι λένε για όλα αυτά; Έχουν κάνει κάτι το προηγούμενο διάστημα;
Μείζονα αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η παράταξη που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, η οποία διαλύθηκε πριν από λίγους μήνες. Ουσιαστικά, λειτούργησε σαν συμπολίτευση. Τοποθετήθηκε υπέρ του Καλλικράτη και του Μνημονίου. Έτσι, σήμερα η υποψήφιά του, η κυρία Οικονόμου, αποφεύγει να αναφέρει τις συνέπειες του Καλλικράτη και του Μνημονίου στην καθημερινότητα των δημοτών. Ακόμα, έχουμε κάποιους καινούριους υποψηφίους παρατάξεων που εμφανίστηκαν προεκλογικά, οι οποίοι με ένα δήθεν ανεξάρτητο ή απολίτικο χαρακτήρα δε διαχωρίζονται ευθέως από την πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για τοπικά ζητήματα. Τέλος, υπάρχει και η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, η οποία αντιμετωπίζει με μια μεσσιανική λογική την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων στο απώτερο μέλλον.

Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση;
Πιστεύουμε ότι μόνο η ενεργοποίηση και η μέγιστη συσπείρωση του απλού κόσμου μπορεί να φέρει την ανατροπή. Θεωρούμε καθήκον μας να έχουμε θέσεις και δράσεις για κάθε ζήτημα, τοπικό ή γενικό. Η Παρέμβαση Πολιτών είναι δύναμη ανατροπής στον Δήμο Λαμίας, γιατί πρωτοστάτησε στους αγώνες για το περιβάλλον, για τους δημόσιους ελεύθερους χώρους, στον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων με την ίδρυση φέτος, μετά από πρωτοβουλία μας, της Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων Λαμίας κατά των Διοδίων με πλούσια δράση στην περιοχή. Αναδείξαμε την ανάγκη κατασκευής περιφερειακών δρόμων, δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου, εκσυγχρονισμού των παιδικών χαρών, επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Αντιπαλέψαμε το γκρέμισμα της δημοτικής αγοράς, την τσιμεντοποίηση του πάρκου Τσαλτάκη, την παραχώρηση δημόσιου χώρου και ακινήτων σε ιδιώτες και στη Μητρόπολη Φθιώτιδας. Υπερασπίσαμε τη συλλογική ιστορική μνήμη για την εθνική αντίσταση, τον Άρη Βελουχιώτη, την απελευθέρωση της Λαμίας. Προβάλλαμε την ανάγκη ίδρυσης μουσείου εθνικής αντίστασης, που τελικά το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε φέτος. Υπερασπίσαμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ευπαθών ομάδων. Συμπαρασταθήκαμε σε μαζικά κινήματα, σε αιτήματα συλλογικοτήτων και απλών δημοτών. Υπερασπίσαμε το δημόσιο νοσοκομείο, την επαρκή χρηματοδότηση σταθερών δημοτικών δομών πρόνοιας, την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία, το μαζικό αθλητισμό και την παιδεία.

Ποιο είναι το κλίμα στον κόσμο;
Ο κόσμος εκφράζει εντονότατη δυσφορία απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην υποκριτική στάση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Εκφράζει την απογοήτευσή του από όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι εμφανές ένα κλίμα προς την αποχή και είναι για μας ένα στοίχημα να πείσουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Ότι έχουμε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που με τη συμμετοχή των δημοτών μπορεί να ανακουφίσει το λαό από τις συνέπειες της κρίσης, να δώσει ελπίδα και προοπτική. Αλλά και να αποτελέσει βήμα συντονισμού για τη δημιουργία ενός μετώπου συνολικής αντιπαράθεσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την υποδούλωση της χώρας στην τρόικα. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο για την Παρέμβαση είναι πολύ θετικά. Πολλοί μας βλέπουν ως την κύρια δύναμη ανατροπής στο νέο δήμο Λαμίας.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος σας;
Η Παρέμβαση Πολιτών και σε αυτές τις εκλογές πρώτη κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα προβλήματα της πόλης. Κεντρικοί μας στόχοι είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της φτώχειας, η κοινωνική αλληλεγγύη, η στήριξη μορφών αυτοδιαχείρισης, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, η παραγωγική τοπική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με βάση το δημόσιο συμφέρον. Οι άμεσες κατεπείγουσες προτεραιότητές μας είναι η υπεράσπιση της εργασίας, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους χωρίς ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα γίνει και μέσα από την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας με τη στήριξη στην πράξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μείωση των δημοτικών τελών για μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, αύξηση των δημοτικών φόρων σε τράπεζες, υπεραγορές, μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, με ένα σχέδιο δημιουργίας τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων με την ίδρυση δημοτικών κοινωφελών οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως τη δημιουργία οργανισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, μονάδων ανακύκλωσης με κίνητρα για διαχωρισμό στην πηγή, τη δημιουργία ενεργειακής δημοτικής επιχείρησης με την κατασκευή μονάδων βιομάζας και αγροτικών υπολειμμάτων σε συνεταιριστικά πλαίσια. Τέλος, με τη στήριξη λογικών διεκδίκησης και αυτοδιαχείρισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ιδιαίτερα των ιαματικών πηγών και λουτρών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στην υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών με κεντρική χρηματοδότηση στην πρόνοια, υγεία, παιδεία, στον πολιτισμό, αθλητισμό, τη μετακίνηση και τη στέγη. Προγράμματα λαϊκής κατοικίας με την αξιοποίηση ακινήτων του δήμου.

Τελευταία ερώτηση. Πως έγινε κατορθωτή η συγκρότηση του πολυσυλλεκτικού και αγωνιστικού ψηφοδελτίου σας;
Έγινε γιατί πολύς κόσμος ένιωσε την ανάγκη να αντιταχθεί στην υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι καταφέραμε τη συγκρότηση ενός μαχητικού ψηφοδελτίου ανατροπής για το δήμο Λαμίας με ικανότατους υποψηφίους από όλο το φάσμα της Αριστεράς, από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, από πλήθος ανένταχτων δημοτών που πρώτη φορά ασχολούνται με την  αυτοδιοίκηση και την πολιτική παρέμβαση, ακόμα και από ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι οποίοι νιώσανε ότι πρέπει να αντιταχθούν στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της ζωής τους που επιτάσσει το Μνημόνιο και ο Καλλικράτης. Ο Νοέμβρης θα είναι μήνας ανατροπής και στο Δήμο Λαμίας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!