Συμβολική κατάληψη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Του Θανάση Κομνή

Σε μια συμβολική κατάληψη-διαμαρτυρία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ προχωρήσαμε τα μέλη, οι ασθενείς και «αλληλέγγυοι» συμπολίτες του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη μνημονιακή πολιτική στη δημόσια Υγεία, που αποκλείει τους ανασφάλιστους πολίτες από τη πρόσβαση στα νοσοκομεία, προκαλώντας απόγνωση και οδηγώντας τους ουσιαστικά στο θάνατο.
Την Τρίτη το πρωί δεκάδες μελή του ΚΙΑ, παίρνοντας μαζί και ασθενείς που περιθάλπουμε, προχωρήσαμε κατ’ αρχήν σε διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, σηκώσαμε πανό, ενημερώσαμε τον κόσμο μοιράζοντας έντυπο υλικό και στη συνέχεια προχωρήσαμε σε κατάληψη των ταμείων του νοσοκομείου και το γραφείο του διοικητή. Στους διαδρόμους του νοσοκομείου και στα εξωτερικά ιατρεία ενημερώναμε τους ασθενείς, τους συνοδούς και τους εργαζόμενους ότι με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική στην Υγεία, με τον νόμο Λοβέρδου που μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, σήμερα, η δημόσια Υγεία καταρρέει μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε «ανθρωπιστική κρίση», πλέον. Τονίσαμε στους εργαζόμενους και στους ασθενείς ότι η μνημονιακή πολιτική πρέπει να ανατραπεί, γιατί οδηγεί σε διάλυση της κοινωνίας και σπρώχνει ανθρώπους στο θάνατο.

Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή
Στη συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή, τον βρήκαμε σε σύσκεψη με τους διευθυντές των κλινικών. Είχε σημασία αυτό για μας, γιατί όλοι αυτοί μαζί, διαμορφώνουν την πολιτική του νοσοκομείου και εφαρμόζουν τις εντολές των προϊσταμένων τους. Τονίσαμε λοιπόν ότι αυτό που κάνουν, με το να μη δέχονται ανασφάλιστους ή να επιβάλουν να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι τεράστια ποσά για την περίθαλψή τους, είναι κατ’ αρχήν παράνομα για τους ίδιους τους γιατρούς. Διότι ο ιατρικός δεοντολογικός κανονισμός που είναι νόμος του κράτους (Ν.Δ 2086/2006) δηλώνει «ότι ο γιατρός οφείλει να παρέχει περίθαλψη με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη του ασθενούς και όχι άλλα κριτήρια, όπως οικονομικά, φυλετικά, θρησκευτικά κ.λπ.). Οι μετέπειτα εγκύκλιοι που αποκλείουν τους ανασφάλιστους, μετανάστες κ.λπ., είναι υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν την ισχύ του νόμου. Η άρνηση λοιπόν των γιατρών να περιθάλψουν ανασφάλιστους είναι παράνομη. Τους τονίσαμε ότι θα έπρεπε ήδη να επέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας, γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές. Όμως η δικαστική εξουσία, ως συνιστώσα της εν γένει εξουσίας, κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό το έγκλημα που συντελείται. Αλλά πέρα από το νομικό μέρος, τονίσαμε ότι σήμερα το 30% του λαού μας είναι ανασφάλιστο με ρυθμούς αυξητικούς. Όπως εξελίσσεται λοιπόν η κατάσταση, με την κρίση να βαθαίνει, θα συμβαίνουν δύο πράγματα. Οι άνεργοι και συνεπώς ανασφάλιστοι θα αυξάνονται καθώς  και η νοσηρότητα ως συνέπεια της κρίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο επιδημιολογικά ότι η γενικευμένη φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων παράγουν περισσότερη αρρώστια και θάνατο, με αύξηση των αυτοκτονιών και των νοσημάτων της λεγόμενης κοινωνικής παθολογίας (κατάχρηση ουσιών, αλκοολισμός, ενδοοικογενειακή βία) όπως και αύξηση στους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας, που αφορά και όλο το σύγχρονο νοσολογικό φάσμα (λοιμώδη, καρδιαγγειακά, κακοήθειες).  Στις διαβεβαιώσεις του διοικητή, κ. Βέργουλα ότι πήρε 500.000 ευρώ για να περιθάλψει ανασφάλιστους και ότι θα διεκδικήσει περισσότερα, δηλώσαμε ότι αυτά είναι ψίχουλα και δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ ζητήσαμε να ανοίξουν οι πόρτες των νοσοκομείων για όλους, Έλληνες και μετανάστες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης θα συνεχίσει τη δράση του και τις παρεμβάσεις του για τη δημόσια Υγεία. Πέρα από τη λειτουργία του στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θέλει να δείξει τα αίτια και τους υπεύθυνους αυτής κατάστασης . Αυτή είναι η διαφορά μας από ένα φιλανθρωπικό σωματείο, γιατί θέλουμε να αναπτύξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και να ανατραπεί αυτό το βάρβαρο κοινωνικό σύστημα που εξαθλιώνει τον άνθρωπο και σπρώχνει στην ανέχεια και απόγνωση την κοινωνία.

* Ο Θανάσης Κομνής είναι οδοντίατρος,
μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!