Μια μικρή ομάδα πολιτών, που γρήγορα διευρύνθηκε, ίδρυσε το καλοκαίρι του 2007 την ΑμΚΕ ΚΟΝΤΡΑ με σκοπό την ανάληψη δράσεων, προκειμένου να εξαλειφθούν οι συνθήκες που δημιουργούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες και να παρασχεθεί βοήθεια προς εξαρτημένα άτομα και στο περιβάλλον τους.

Η αναγκαιότητα για παρέμβαση ήρθε ως επακόλουθο της διαπίστωσης ότι και στη Σητεία ο κοινωνικός ιστός τείνει να διαρραγεί, ότι κυριαρχεί κι εδώ η αντίληψη των ατομικών λύσεων, της αποχής από συλλογικές προσπάθειες και πως έχουμε συνεχώς αυξανόμενη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.
Το καλοκαίρι του 2008, με την επιστημονική καθοδήγηση και συνεργασία του ψυχίατρου καθηγητή Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Φοίβου Ζαφειρίδη, ιδρύθηκε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας (ΠΠΑΣ). Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις-αντιδράσεις του, ο δήμος Σητείας παρέχει τον τελευταίο καιρό τη βοήθειά του με την παραχώρηση στέγης.
Οι επισκευές και η συντήρηση του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν με εθελοντική προσφορά από τεχνίτες, επαγγελματίες και εμπόρους της Σητείας. Τα μέλη της ΚΟΝΤΡΑΣ συναντιούνται κάθε Τετάρτη εδώ και 3 χρόνια. Οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές. Το τελευταίο διάστημα, η ΚΟΝΤΡΑ και το ΠΠΑΣ έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις, πολλές από αυτές σε συνεργασία με άλλους ενεργούς κοινωνικούς φορείς. Ανάμεσα τους: Η παρουσίαση του βιβλίου του Φοίβου Ζαφειρίδη, Εξαρτήσεις και Κοινωνία. Η προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου Η Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου. Παρών στην προβολή και ο ίδιος ο δημιουργός του. Με σύνθημα «Ομορφαίνουμε την πόλη μας – Ομορφαίνουμε τη ζωή μας!» έγινε επισκευή και χρωματισμός μιας παιδικής χαράς. Το κάλεσμα έγινε από το ΠΠΑΣ και την ΚΟΝΤΡΑ. Συμμετείχαν το Θέατρο της Σητείας, οι Γαϊδουροστοχαστές, ο Σκακιστικός Συλλόγος και οι Εθελοντές Διασώστες. Μια ομιλία του καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου με θέμα «Οικονομική Κρίση: Μύθοι και Πραγματικότητα». Συνδιοργανωτές οι ΚΟΝΤΡΑ-ΠΠΑΣ, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Χειριστών Μηχανημάτων Έργου και ο ρ/σ Radio Melody 88,8. Μια τιμητική εκδήλωση για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Βασίλη Πατατούκο, με καλεσμένο τον Μανώλη Γλέζο. Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Μανώλης Γλέζος συναντήθηκε με τους μαθητές των λυκείων, έχοντας μαζί τους τρίωρη συζήτηση. Χαρακτηριστικό όλων των εκδηλώσεων είναι η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναπτύσσεται.
Από την ΚΟΝΤΡΑ και το ΠΠΑΣ έχουν πηγάσει δράσεις και συλλογικότητες, όπως ο Σκακιστικός Σύλλογος Σητείας, η κινηματογραφική λέσχη και η εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή μαθητών-φοιτητών στον τοπικό ρ/σ Style 100. Επίσης το περιοδικό Η Σχεδία, που το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε τον Απρίλη και φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα έκφρασης όλων των ενεργών δυνάμεων της περιοχής. Ακόμα, σχεδιάζεται διήμερο εκδηλώσεων στις 25-26 Ιουνίου (Ημέρα κατά των Ναρκωτικών) και συναυλία μέσα στο καλοκαίρι.
Βασικό μέλημα της ΚΟΝΤΡΑΣ είναι η στήριξη του ΠΠΑΣ, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, και η διεύρυνση των κοινωνικών δράσεων, ενώ διαρκής μελλοντική επιδίωξή παραμένει η δημιουργία πολυχώρου για τη νεολαία στη Σητεία.

Τι είναι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας (ΠΠΑΣ) λειτουργεί από το 2008 με την επιστημονική ευθύνη του Φ. Ζαφειρίδη, αναπλ. καθηγητή Ψυχολογίας ΑΠΘ. Κεντρικός στόχος του είναι η προαγωγή της αμοιβαίας βοήθειας στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Με τον όρο «αμοιβαία βοήθεια-αυτοβοήθεια» εννοείται η ενεργοποίηση των πολιτών σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Βασικά χαρακτηριστικά είναι η αυτενέργεια, η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και, κατά συνέπεια, η αναίρεση της παθητικότητας, που τείνει να χαρακτηρίζει τους πολίτες σε ζητήματα υγείας. Οι δράσεις βασίζονται στο συμμετοχικό σχεδιασμό. Δεν αποτελούν, δηλαδή, εφαρμογές θεωρητικών μοντέλων και σχημάτων από πλευράς ειδικών, αλλά προϊόν συνεχούς αλληλεπίδρασης με τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους. Το πρόγραμμα υποστηρίζει άτομα με προβλήματα εξάρτησης και τις οικογένειές τους σε πλαίσιο εξωτερικής παρακολούθησης. Δεν χορηγεί φαρμακευτικές ουσίες και υποκατάστατα, ενώ στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των μελών του. Παράλληλα, αναπτύσσει δράσεις πρόληψης, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πρόληψη των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων δεν συνιστά τεχνική διαδικασία, που αφορά ειδικούς επιστήμονες, αλλά την ίδια την κοινωνία, που καλείται να ενισχύσει ή να αποκαταστήσει τον ιστό της.
Η σημασία της κοινωνικής συμμετοχής στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας επισημάνθηκε από την ΠΟΥ ήδη από το 1978 και επιβεβαιώθηκε από τις κατοπινές έρευνες. Τα ισχυρά κοινοτικά δίκτυα και οι θεσμοί επιπλέον ενισχύουν διαχρονικά την υγεία του πληθυσμού.
Τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με άλλα κοινωνικά και προβλήματα δημόσιας υγείας. Οι πρωτοπόροι της πρόληψης τονίζουν ότι η ουσιαστικότερη στρατηγική πρωτογενούς πρόληψης είναι η αλλαγή των καταπιεστικών κοινωνικών συνθηκών, η αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας, της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων. Κατά συνέπεια, η πρόληψη των εξαρτήσεων αφορά μία ευρύτερη γκάμα ζητημάτων ζωής, τα οποία οι πολίτες ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον που προάγει την ευημερία και περιορίζει τη ζήτηση και τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://kontrasitia.blogspot.com

Θεοδόσης  Γαρεφαλάκης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!