Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαϊωάννου

 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των δημοτικών εκλογών στη Λαμία, καθώς έξι συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με τους μισούς από αυτούς να προέρχονται από την παράταξη του σημερινού, και επί 16 χρόνια, δημάρχου Γ. Κοτρωνιά. Η επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία, Μαρία Αντωνίου-Σιούτα, μιλώντας στον Δρόμο, μεταξύ άλλων, δηλώνει: «Ο λαός ζητά την ανατροπή και ξέρει ποια είναι η εναλλακτική πρόταση. Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν».

 

Στη Λαμία, από όσο ξέρουμε, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, μεταξύ άλλων, και τρεις παρατάξεις προερχόμενες από τη σημερινή δημοτική Αρχή και τη Νέα Δημοκρατία. Πώς επηρεάζεται από αυτό τον κατακερματισμό και πώς διαμορφώνεται γενικότερα το πολιτικό κλίμα ενόψει των εκλογών;

Χαίρομαι που αναφέρεστε στην κοινή μήτρα που εξέθρεψε τις τρεις αυτές παρατάξεις, διότι όψιμα και προεκλογικά οι επικεφαλής τους (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης) παρουσιάζουν σημάδια αμνησίας της πολιτικής ιστορίας τους και διατυμπανίζουν τη δήθεν ανεξαρτησία τους. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Τόσο εξαρτημένοι από κομματικά βαρίδια και πολιτικούς μηχανισμούς, δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να σπάσουν τα δεσμά της διαπλοκής τους. Γεγονός είναι πως το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε όλους αυτούς τώρα καταρρέει και στο στρατόπεδό τους επικρατεί πανικός. Σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται, οι κύριοι αυτοί νοιάζονται πρωτίστως για την πολιτική τους επιβίωση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο στον κατακερματισμό των παρατάξεών τους όσο και στις κίβδηλες διακηρύξεις ανεξαρτησίας. Ωστόσο, όσο κι αν προσπαθούν να πολώσουν το προεκλογικό κλίμα με ψευδή διλήμματα, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι σαφή: Κανείς πια δεν τους πιστεύει, ο λαός ζητά την ανατροπή και ξέρει ποια είναι η εναλλακτική πρόταση. Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν.

 

Το ψηφοδέλτιο που καταθέσατε, απαρτίζεται από αρκετούς νέους πολίτες, τόσο ηλικιακά όσο και σε σχέση με την εμπλοκή τους στα πράγματα του δήμου. Είναι μάλλον ένα ψηφοδέλτιο καθημερινών πολιτών και όχι παραγόντων. Αυτό πώς το υποδέχεται ο κόσμος ευρύτερα; Μπορεί να νικήσει αυτή η ομάδα;

Επιμένω ότι αυτή η ομάδα όχι μόνο μπορεί, αλλά επιβάλλεται να νικήσει. Τους παράγοντες και μαθουσάλες πολιτικούς τους είδαμε, τους δοκιμάσαμε και τώρα είναι η ώρα να τους στείλουμε σπίτια τους. Διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και τώρα μας στέλνουν το λογαριασμό. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας είναι η έμπρακτη απόδειξη της πίστης της Αριστεράς στο λαό.

Αν όχι εμείς, πολίτες καθημερινοί αλλά ενεργοί, πολίτες με φρεσκάδα, διάθεση προσφοράς, ικανότητες, ποιοι; Αν όχι εμείς, πολίτες που δεν χρεωνόμαστε 16 χρόνια αδιαφάνειας, συγκεντρωτισμού και κακοδιαχείρισης, ποιοι; Αν όχι εμείς, που δεν είμαστε από την ίδια μήτρα με όλους αυτούς που επί 16 χρόνια, είτε από τον δημαρχιακό είτε από τον βουλευτικό θώκο, υπηρέτησαν πιστά τις πολιτικές που έφτασαν τη χώρα και το δήμο εδώ, ποιοι; Αν όχι εμείς, που δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά 16 χρόνια μετά τη συμμετοχή και τη δημοκρατία αλλά προσπαθούμε με συνέπεια να τα εφαρμόσουμε στην πράξη και όχι να ρητορεύουμε προεκλογικά, ποιοι;

 

Διεκδικείτε ένα μεγάλο δήμο της χώρας. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες;

Πέρα από προβλήματα κοινά σε πολλούς δήμους (υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ανεργία και τα συνακόλουθα της κρίσης, τσιμεντοποίηση-έλλειψη πρασίνου, εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών), ο δήμος Λαμίας έχει να αντιμετωπίσει τεράστιο ζήτημα διαπλοκής και οικονομικής αδιαφάνειας.

Το πρόγραμμά μας διατυπώνει με σαφήνεια ρεαλιστικές προτάσεις ανατροπής, καταδεικνύει τον διαφορετικό πολιτικό λόγο, το ήθος και την πίστη της Αριστεράς στη δύναμη των πολιτών. Θεμελιώνεται σε 7 βασικούς άξονες:

  • Αλλαγή του θεσμικού, οικονομικού αλλά και χωροταξικού πλαισίου του «Καλλικράτη».
  • Μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από εντολοδόχο των κυβερνητικών επιλογών σε ζωντανό πολιτικό κύτταρο της κοινωνίας.
  • Αναδιοργάνωση των δομών Υγείας και Πρόνοιας.
  • Μηδενική ανοχή στα μνημονιακά σχέδια ξεπουλήματος δημόσιας ή δημοτικής περιουσίας.
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου που μπορεί να προκύψει μόνο με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και του εργατικού δυναμικού.
  • Προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ανάδειξη των κινημάτων και των συλλογικοτήτων σε βασικό λειτουργικό παράγοντα της κοινωνίας και συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!