Συνέντευξη στον Γιώργο Κρατημένο.

Μιλήσαμε με τον Τάσο Κουράκη, υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε, για την προσπάθεια του συνδυασμού, για το πώς επηρεάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση από το Μνημόνιο και για το πολιτικό σκηνικό στην Κεντρική Μακεδονία.

Ποια είναι η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε καιρούς Μνημονίου και τι προτίθεστε εσείς ως περιφερειακή παράταξη να κάνετε;
Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την εφαρμογή του Μνημονίου στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλαδή τον Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης είναι μια διοικητική μεταρρύθμιση που ενώ παραχωρεί αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα στερεί τους αντίστοιχους πόρους. Με τον Καλλικράτη επιβάλλεται η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η έννοια της αυτοδιοίκησης στερείται πλήρως της σημασίας της και της δυνατότητάς της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων του Μνημονίου στην καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς από την πλευρά μας είναι προφανές ότι θα επιδιώξουμε με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών συλλογικοτήτων, μαζικών φορέων, και ενεργών πολιτών και με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης να συνεχίσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη εργασία, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Θα αγωνιστούμε επίσης για την προστασία των ανέργων, των μεταναστών, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στη νέα εποχής της κρίσης, που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την εκπτώχευση του πληθυσμού. Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό έλεγχο των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και θα συγκρουστούμε με κάθε τύπου νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες ευθύνονται για την τεράστια ζημιά που έχει επέλθει στο περιβάλλον. Για την παράταξή μας είναι υψίστης σημασίας ζήτημα η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος, και γι’ αυτό απαιτείται η ανάπτυξη μαζικών κοινωνικών αγώνων, η συμμετοχή των πολιτών, απαιτείται μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ποια είναι η πολιτική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Κεντρική Μακεδονία;
Η Κεντρική Μακεδονία είναι μία από τις τρεις περιφέρειες που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Ενδεικτικό είναι ότι τo ποσοστό της ανεργίας είναι κατά τέσσερις, σχεδόν, μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο όλης της χώρας. Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύονταν οι μέχρι τώρα τοπικές εξουσίες, οι οποίες χρησιμοποιώντας έναν λαϊκιστικό πολιτικό λόγο διαμόρφωσαν μια πολιτική υποσχέσεων και συνεπώς πελατειακών σχέσεων. Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου λόγω της απόγνωσης που δημιουργεί η οικονομική κρίση, το αδιέξοδο της ανεργίας, η απουσία κοινωνικού κράτους κ.ά αγκιστρώθηκε κατά κάποιο τρόπο στις υποσχέσεις που του δίνονταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου λόγου υποσχέσεων είναι ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει –και σε ένα βαθμό τα έχει καταφέρει– σχέσεις εξάρτησης με τους ψηφοφόρους του νομού. Αυτή η πολιτική όμως φτάνει στο αδιέξοδό της, καθώς και οι δυνατότητες που είχε ως τώρα το πελατειακό κράτος να παραμορφώνει τις ταξικές αντιθέσεις αρχίζουν να μειώνονται αισθητά. Αυτό που εμείς κάνουμε όλο αυτόν τον καιρό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, να αποκαλύπτουμε δηλαδή ότι η πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. για την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το Μνημονίο και τις εφαρμογές του. Αυτή η πολιτική θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανεργία, θα καταστρέψει τις εναπομείναστες δομές κοινωνικού κράτους και θα εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια του ΛΑΟΣ αλλά και της Ν.Δ να μετατρέψουν την κρίση σε «εθνικό» ζήτημα, δηλητηριάζοντας με ενέσεις εθνικισμού ακόμη περισσότερο τον σκληρά δοκιμαζόμενο σήμερα λαό, και να μεταθέτουν στη σφαίρα της πατριδοκαπηλίας το αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-τρόικας.

Ποια είναι η άποψή σας για τη συμμετοχή του κόσμου σ` αυτές τις εκλογές και ποια θα είναι η επιρροή της αποχής στο αποτέλεσμα των εκλογών;
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφωθεί και από το ποσοστό της αποχής. Η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων από την κρίση και τα συνεχόμενα σκάνδαλα που επιβαρύνουν ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ενός αισθήματος που περιγράφεται πολλές φορές με τη φράση «όλοι ίδιοι είναι». Αυτό αντιστοιχεί βέβαια και στην κυρίαρχη ιδεολογική άποψη ότι για την κρίση όλοι ευθυνόμαστε ή κατά τον Πάγκαλο «τα φάγαμε όλοι μαζί». Εμείς εδώ και καιρό κάνουμε σαφές στον κόσμο ότι οι ευθύνες δεν καταμερίζονται σε όλους ισόποσα και ότι για την σημερινή κατάσταση υπεύθυνοι είναι όλοι όσοι μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησαν τη χώρα στην επιτήρηση και στα μέτρα το Μνημονίου. Γι’ αυτό το λόγο σ’ αυτές τις εκλογές η αποχή συνιστά λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και στις επιλογές της. Επιπλέον θεωρούμε ότι ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν σήμερα δεν αντισταθούμε στο Μνημόνιο και στα μέτρα που επιτάσσει, τότε ένα δεύτερο και ένα τρίτο μνημόνιο είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

Ποιο είναι για σας το μήνυμα των εκλογών αυτών;
Το μήνυμα των εκλογών πρέπει να είναι πως η αναγκαιότητα για συλλογική αντίσταση και για τη χάραξη μιας πολιτικής που θα βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Οι εκλογές θα πρέπει να εκληφθούν ως μια πολιτική πράξη απόρριψης του Μνημονίου και αγώνα για τη διαμόρφωση μιας τοπικής αυτοδιοίκησης που να υπερασπίζεται το δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και της εκπαίδευσης έξω από εργολαβίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες (ΣΔΙΤ). Που θα θεωρεί αυτονόητο δικαίωμα την ελεύθερη πρόσβαση στην ασφαλή και φτηνή μεταφορά και γι’ αυτό θα αγωνιστεί για τη διατήρηση και αναβάθμιση των δημόσιων μέσων μεταφοράς με ιδιαίτερη έμφαση στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ. Που θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της προστασίας της υπαίθρου και του αγροτικού εισοδήματος. Μιας αυτοδιοίκησης που θα αντιπαλεύει ζητήματα ρατσισμού και θα διεκδικεί ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Που θα παλεύει για να ζούμε σε πόλεις με ελεύθερους χώρους με τρένα που να μας ενώνουν με δάση, ποτάμια και λίμνες. Πέρα από όλα αυτά, αυτές οι εκλογές θα πρέπει να εκπέμψουν ένα μήνυμα ελπίδας που να συμπυκνώνεται στο όνομα της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- Μπορούμε να τους σταματήσουμε και ταυτόχρονα να ανοίγει τον δρόμο για μια άλλη προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!