Ο Λούι Χαλαντόνι, 87 ετών σήμερα, μεγάλωσε σε πλούσια οικογένεια των Φιλιππίνων και σε νεαρή ηλικία έγινε ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας. Το ποίμνιό του ήταν η φτωχολογιά του νησιού Νέγκρος, το οποίο περιγραφόταν ως «κοινωνικό ηφαίστειο» την εποχή της δικτατορίας του Μάρκος. Ο νεαρός τότε καθολικός ιερέας, σοκαρισμένος από την πείνα και τη δολοφονική κρατική βία που υπόκεινταν οι φτωχοί αγρότες και εργάτες της ενορίας του, άρχισε να υποστηρίζει τους αγώνες τους, και σταδιακά αγκάλιασε τη φιλιππινέζικη εκδοχή της Θεολογίας της Απελευθέρωσης. Σύντομα πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Χριστιανοί για την Κοινωνική Απελευθέρωση», που εντάχθηκε στο Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο (NDF), το οποίο πρωταγωνιστούσε στο κίνημα ενάντια στη στρατιωτική χούντα.

Η πτώση του δικτάτορα Μάρκος μετά τη λαϊκή εξέγερση του 1986 δεν έφερε ούτε πραγματική δημοκρατία, ούτε ανεξαρτησία, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Αμερικάνοι εξακολούθησαν να συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της νησιωτικής χώρας, και η ακραία εκμετάλλευση και καταπίεση της μεγάλης πλειοψηφίας από την ντόπια ολιγαρχία συνεχίστηκε… Το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο παρέμεινε εκτός νόμου, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις αλλεπάλληλες φιλιππινέζικες κυβερνήσεις ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη διέξοδος από τη συνεχιζόμενη βίαιη σύρραξη. Στις συνομιλίες, που διεξάγονταν επί δεκαετίες υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, ο Λούι Χαλαντόνι ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του NDF, αναγνωριζόμενος από εχθρούς και φίλους ως συνεπής υπερασπιστής μιας δίκαιης ειρήνης.

Όμως το λεγόμενο Αντιτρομοκρατικό Συμβούλιο του φιλιππινέζικου κράτους, που για πολλοστή φορά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και εξαπέλυσε δολοφονική βία εναντίον των αντιπάλων του, αποφάσισε πρόσφατα ότι ο Λούι Χαλαντόνι και πέντε ακόμη διαπραγματευτές του NDF είναι «τρομοκράτες»! Η σχετική απόφαση βασίζεται σε «εμπιστευτικές πληροφορίες προστατευόμενων πηγών»… Πραγματικός στόχος της είναι να δικαιολογηθεί η απόφαση της φιλιππινέζικης κυβέρνησης για «ολομέτωπο αγώνα» ενάντια στο μαζικό φιλιππινέζικο κίνημα. Η Διεθνής Ένωση Αγώνα των Λαών (ILPS), καλεί να υποστηριχθεί από κάθε δημοκρατικό και φιλειρηνικό άνθρωπο το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: www.change.org/p/louie-jalandoni-a-man-of-peace-not-a-terrorist

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!